標題: [砌版討論] SK carbon問題 [打印本頁]

作者: edmond_hml    時間: 2017-9-3 15:02     標題: SK carbon問題

各位ching,我早前好奇入咗塊bty Sk carbon,正baracuda,反R7,發覺塊板太彈比較難控,本身打開viscaria,正狂3,反R7,打法主要正手孤圈、反手擰及控制。
可能塊板較新,爬文後發現可供參考資料唔多,想問下正反手應該點配膠會比較易控制一些?thx.
作者: 直直地    時間: 2017-9-3 15:51

正baracuda,反R7
呢兩塊都算係乒壇 萬能膠。。。。

如果都覺得難控,或者可以考慮用薄d海綿。
作者: johnli    時間: 2017-9-3 16:12

引用:
原帖由 edmond_hml 於 2017-9-3 15:02 發表
各位ching,我早前好奇入咗塊bty Sk carbon,正baracuda,反R7,發覺塊板太彈比較難控,本身打開viscaria,正狂3,反R7,打法主要正手孤圈、反手擰及控制。
可能塊板較新,爬文後發現可供參考資料唔多,想問下 ...
反手膠可試Xiom Vega Europe, Donic Bluefire JP03.  如果板太彈, 都係試下軟些少既膠皮.
作者: atcf    時間: 2017-9-3 16:43

點解唔配返狂3試試。。。。
作者: Kenixting    時間: 2017-9-3 16:53

Baracuda同r7都難控?
作者: Kenixting    時間: 2017-9-3 16:59

同埋vis都好彈啦,sk carbon仲彈?

咁有兩個原因,一係你打開狂3唔習慣外套

二係.....自己諗
作者: edmond_hml    時間: 2017-9-3 17:05

應該同本身技術差都有關係,但塊板比vis真係彈好多
作者: edmond_hml    時間: 2017-9-3 17:07     標題: 回復 6# 的帖子

都有考慮用狂3,但怕重衰
作者: nait    時間: 2017-9-3 17:11

https://www.butterfly.co.jp/learning/combination/shake_drive.html
官網介紹配rozena
作者: edmond_hml    時間: 2017-9-3 17:13

其實有冇其他ching打過?我都好想知係我自己問題還是塊板真係難控多啲
作者: kiekiewong    時間: 2017-9-3 18:38

點解唔配返狂3試試。。。。X2
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-9-3 18:48

係T5000 太彈…定板太薄形變借力小波失控…
可試Vega Pro, Vega Asia
作者: atcf    時間: 2017-9-3 21:59

引用:
原帖由 edmond_hml 於 2017-9-3 17:07 發表
都有考慮用狂3,但怕重衰
哦…中國膠配彈板其實應該唔輸,加上打開中國膠是有分別的
作者: atcf    時間: 2017-9-3 22:01

引用:
原帖由 edmond_hml 於 2017-9-3 17:13 發表
其實有冇其他ching打過?我都好想知係我自己問題還是塊板真係難控多啲
同等價錢基本上唔試呢塊
作者: nait    時間: 2017-9-3 22:07

我反而覺得應該配返d 35度軟膠咬到球先, 我見有隻再薄d新手膠Nittaku Factive.
作者: edmond_hml    時間: 2017-9-3 23:52

多謝各位意見先,打算貼返塊狂3試一試先,其實反手用baracuda/R7都可以接受(但真係冇vis咁咬,好似純粹彈出去咁),但正手就兩塊都唔適應。
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-9-4 00:33

板太薄形變借力小波失控…
我RUTIS, RUTIS POWER  正手配狂3等舔膠, 若不發力借不到力很易下網

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0