標題: [橫打] 由橫板轉做直板是否不智? [打印本頁]

作者: mrdear04    時間: 2017-10-4 14:11     標題: 由橫板轉做直板是否不智?

一路以來都是打橫板的 但反手卻是弱點 比人針對反手 加上看了许昕的球風更加愛上了直板 雖然知道無法打到佢的風格
作者: JeffYu    時間: 2017-10-4 14:13

轉打直會改善到反手弱點嗎?
作者: (=^x^=)    時間: 2017-10-4 14:13

吳敏寧便是由橫板轉直板,沒有最好,只有最適合
作者: 乒乓在線    時間: 2017-10-4 14:16

功夫是一橫一直, 兩家都好
作者: Kenixting    時間: 2017-10-4 14:18

試下無所謂,但問題你有冇去學同練反手的技術?
改變打法不會令你技術立即提升。打直板也不會令你正手立即強過橫板正手。

如果沒有有效的練習,什麼打法都係空談。
作者: KKFan    時間: 2017-10-4 14:42

打波只是求開心、隨心而行吧
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-10-4 14:53

橫板轉做直板,直板轉做橫板…都可以
每轉一次都找到新樂趣新技巧,及優劣點_集各家之大成
就正如想贏長膠,就試學打長膠了解特性弱點
作者: 青見人    時間: 2017-10-4 17:48

引用:
原帖由 mrdear04 於 2017-10-4 14:11 發表
一路以來都是打橫板的 但反手卻是弱點 比人針對反手 加上看了许昕的球風更加愛上了直板 雖然知道無法打到佢的風格
1 你是左手球員嗎?
2 學許昕打法咪又係放棄反手咁濟?
3 許還企得住腳主要原因步法好,速度快。
4 直拍如果你用橫打,咁不如打橫拍,因為動作跟橫拍相近。
5 如果你用推擋,那麼反手攻擊力會弱了。
6 橫直拍於接發球上亦有很大分別。
作者: 葉師傅    時間: 2017-10-4 18:10

感覺直拍多嘢玩,而橫拍就簡單實際多 .
作者: slavfung    時間: 2017-10-4 18:24

而家係直板,縱唔肯轉横板先係不智
作者: old-cake    時間: 2017-10-4 18:30

業餘波,橫轉直,直轉橫都無乜所謂,都系比個藉口自己從新上路,去享受學習過程,
不過就吾好諗對戰勝負
作者: Georgett    時間: 2017-10-4 20:37

我打了多年直板, 早前試玩橫板, 玩了一排, 發覺還是直板最適合自己, 現在又改回直板了
作者: 閃人    時間: 2017-10-4 20:46

引用:
原帖由 青見人 於 2017-10-4 05:48 PM 發表

1 你是左手球員嗎?
2 學許昕打法咪又係放棄反手咁濟?
3 許還企得住腳主要原因步法好,速度快。
4 直拍如果你用橫打,咁不如打橫拍,因為動作跟橫拍相近。
5 如果你用推擋,那麼反手攻擊力會弱了。
6 橫直拍於 ...
喱句真,
作者: yeung~    時間: 2017-10-4 20:46

想轉咪轉
使咩問人.
作者: 速鳥    時間: 2017-10-4 20:48

為了改善反手所以橫轉直
為了改善正手所以直轉橫
為了改善旋轉所以斜轉正
為了改善速度所以正轉斜
為了改善型仔所以中轉日
為了改善追星所以木轉碳
為了改善跟風所以木轉木
為了改善所以中秋節快樂
作者: 145    時間: 2017-10-5 00:02

反手弱應該練反手,橫轉直都恐怕解決不到問題,除非師兄推擋比較順手,直板橫打同橫板反手覺得差不多,橫板順手好多
作者: Minion    時間: 2017-10-5 00:17     標題: 回復 1# 的帖子

想做便做吧!何需太多顧忌?何需理會他人的評價?
轉了,可能會後悔。
不嘗試去轉一定會後悔。
況且,又不需簽約,設定一段試用期比自己去嘗試無妨。
就算最終仍是轉返用橫,你都可能在(轉直)這段期間有所得著。
**[就你所提出的情況來說,無論你用什麼板形的球拍,當然也需尋求能克服它的方法吧]

作者: smallstar    時間: 2017-10-5 00:37

我可以講沒有什麼不智, 可以嘗試轉, 每個人的關節活動都唔一樣, 橫板和直板都是由手臂,手腕,腰各個關節亙相配合, 有些人的關節限制了某些位置和角度, 例如有人做到一字馬一樣,未必每個人都得, 握拍手亦一樣,配合到就最好。
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-10-5 00:56

可以 橫板直打
學许昕的球風9成橫板正手大側身,1成橫板反手拉或推擋
作者: michaelwwk    時間: 2017-10-5 01:01

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-10-4 14:53 發表
橫板轉做直板,直板轉做橫板…都可以
每轉一次都找到新樂趣新技巧,及優劣點_集各家之大成
就正如想贏長膠,就試學打長膠了解特性弱點
哩個想法係真,打橫板一排打返直板又係有新頓悟
作者: alivivi    時間: 2017-10-5 09:28

單純只為樂趣,轉直板玩下冇問題
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-10-5 09:41

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-10-5 08:10 發表
好耐之前有條帖講 左直右横せ左横右直せ時横時直。
好提議
好似以前看過一本漫畫,神帝 左刀右劍.刀劍合璧,天下無敵
星爺話:咁易俾你估到 ,我表面上右橫,其實係左直…又可以似馮亞簡轉手

我都要試下 日直當橫板 打削波出奇制勝

作者: 詠春打法eric    時間: 2017-10-6 02:14

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-10-5 11:57 發表

左手同右手夹双打。報名表:運动员 1:陈詠春(左),運动员 2:陈詠春(右)
單打決賽: 周伯通(左橫長膠) VS 周伯通(右日直)(左右互搏 玩曬)
作者: mmfc821    時間: 2017-10-6 17:30

有時打得耐可能見無乜進展,轉下唔同板可能會有新體驗,支持樓主
作者: 葉師傅    時間: 2017-10-7 21:49

最緊要唔好出現試完又試,兜兜轉轉浪費時間精力同金錢 !
作者: tsui0101y    時間: 2017-10-7 22:47

你砌多塊直板玩囉,好似我咁橫直同咩類型膠都玩,一黎可以

試下邊種打法岩自己,二黎可以了解晒其他打法,應對起上黎

會有少少認知

我就試左都係覺得橫板岩自己,所以我個人就主打橫板

作者: 0093    時間: 2017-10-7 23:13

引用:
原帖由 mrdear04 於 2017-10-4 14:11 發表
若不是要去趕緊打排名,轉用直板有什麽問題?
不可以同時期玩多過一種打法嗎?
如果真的鐘情某種打法,根本不會太介意輸波,明知前路艱難,仍然也會堅持!
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-10-8 02:32

爲興趣而打波 (打不打比賽?友誼比賽除外)
爲比賽而打波 (輸嬴重要嘛?)
爲前途來比賽 (一定要有名次…?)
用生命來比賽 (打到眼腫 入院都要打…?)

簡單問題用一分鐘想(如晚飯食D乜), 覺得是重要問題慢慢想…
價值態度決定一切…
作者: jcclee    時間: 2017-10-8 21:26

想轉就去轉
想做就去做
活著是為了快樂地生存
如果覺得打橫板不太快樂
咁咪試吓轉打直板囉
再唔係仲可以試試其他運動...網球、羽毛球、士碌架...
作者: hungwahsun    時間: 2017-10-9 20:03

恰恰相反!我係为左改善反手而由直改横。
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-10-9 22:08

引用:
理論上 横板反手 是強過 直板反手… 實際上~都係
橫板反手卻是弱點...除非~你橫板反手 握板方法 發力方法有問題
作者: tsui0101y    時間: 2017-10-10 22:16     標題: 回復 33# 的帖子

其實我明樓主點解覺得自己反手係弱點,我見業餘好多球友反手都

係比較弱,不論直橫板都係,但水平中上既球友就冇呢個問題

所以問題唔係橫板定直板既反手強弱問題,係業餘既球友大多係咁。

但我就係少數業餘反手好過正手既人,不過我正手就差,準確率低
作者: grizzlyhk    時間: 2017-10-11 10:54

引用:
原帖由 閃人 於 2017-10-4 20:46 發表

喱句真,
鄧國基一個好例子, 打了咁多年都仲係本地一流水平, 但係佢拿起塊橫拍 反手就睇來只係拿住橫拍打直拍
沒有橫拍的打法
作者: nckin9924    時間: 2017-10-18 21:43

作者: cmray168    時間: 2017-12-28 13:05

當技術去到一定層次後,其實技術是殊途同歸。
作者: 羅校長    時間: 2018-9-13 00:21     標題: 不能學許昕

愚見以為,一般業餘球手,尤其是長紀不輕的,不宜學習許昕。原因:一、許昕六呎高,自問有這高度嗎?二、許昕是左撇子。三、許昕跑動很多,自己有這體能嗎?四、許昕的動作很大,出

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0