標題: [綜合技術] 大家有遇過這個問題嗎??? [打印本頁]

作者: HONG0211    時間: 2018-4-10 09:47     標題: 大家有遇過這個問題嗎???

https://tieba.baidu.com/p/4407733481

情況:正手攻球在接觸球前一瞬間手臂發抖 球板不受控制地上揚 全部波打飛

我就係遇到呢個情況..睇過好多醫生都未解決到

作者: 朱世赫    時間: 2018-4-10 10:22

用另一隻手打
作者: 豬奶迪    時間: 2018-4-10 12:14

功夫一樣~用力先發力~~~
振就唔好玩住~《腦振順》
作者: old-cake    時間: 2018-4-10 12:18

我打完砂板後,卽刻用膠板計分,正手球球飛,不受控制
作者: 乒乓在線    時間: 2018-4-10 13:20

以為砂板打多了, 影響咗
作者: 金擇魚    時間: 2018-4-10 13:22

引用:
原帖由 HONG0211 於 2018-4-10 09:47 發表
https://tieba.baidu.com/p/4407733481

情況:正手攻球在接觸球前一瞬間手臂發抖 球板不受控制地上揚 全部波打飛

我有一個朋友,兩個學生都係咁,
係突然出現,完全控制唔到隻手,
睇左醫生都冇用,
希望你冇事啦
作者: HONG0211    時間: 2018-4-10 13:37

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-4-10 13:22 發表

我有一個朋友,兩個學生都係咁,
係突然出現,完全控制唔到隻手,
睇左醫生都冇用,
希望你冇事啦
就係中西醫睇晒 好多野都做過晒都搞唔掂
作者: HONG0211    時間: 2018-4-10 13:40

引用:
原帖由 0093 於 2018-4-10 12:37 發表

看了醫生,但有否讓有問題出現那隻手獲得充分休息?
可能需要完全停止使用有問題出現那隻手打波一段日子,
而在此段日子,如必需打波,便改為使用另一隻手來打吧(除非你另外一隻手也是傷了不能用來打球)
因為就 ...
休息左一段好長時間因為根本打唔到
作者: 速鳥    時間: 2018-4-10 14:05

手腕擰波太專業,用力過度…可能可能
作者: 青見人    時間: 2018-4-10 14:08

引用:
原帖由 HONG0211 於 2018-4-10 09:47 發表

是否只是不受控?有冇痛?打反手時又有冇依個問題?
此情況出現時有冇轉過板或膠?

作者: 豬奶迪    時間: 2018-4-10 14:20

我咪練反手扭擰~擰親條頸~
好番好耐啦~學馬蟲多D正手~
反手推拔~削下咪好啦~
作者: HONG0211    時間: 2018-4-10 14:25

引用:
原帖由 青見人 於 2018-4-10 14:08 發表

是否只是不受控?有冇痛?打反手時又有冇依個問題?
此情況出現時有冇轉過板或膠?
冇特別痛楚 反手初時冇影響 但之後有時打反手都震
冇轉過板同膠
作者: 豬奶迪    時間: 2018-4-10 14:28

振成點先~振過貓王?嚇親對手~
作者: 青見人    時間: 2018-4-10 14:31

引用:
原帖由 HONG0211 於 2018-4-10 14:25 發表

冇特別痛楚 反手初時冇影響 但之後有時打反手都震
冇轉過板同膠
打咩膠同板?
作者: KKFan    時間: 2018-4-10 14:59

建議你去做下腦掃描,我嬸母以前手部經常性不受控制,診斷後發現䐉生瘤,雖是良性丶但因發現得遲,瘤生長得太大,壓住神經線,開刀後半身不能活動.
作者: 金擇魚    時間: 2018-4-10 15:05

如果冇親眼見過,係覺得绝冇可能
因為你打波打到已經好熟練時,
係好似變返初學者咁,完全打唔到對攻
打正手時,將近接觸球一刹哪,手突然會向上發力
反手初時仲控股到,要放到好慢至打到

我朋友連物理治療,推拿,按摩,乜都試過
醫生話有機會係頸椎壓到D神經線,不過唔係好確定
如果唔係打波,生活上冇大影響。
作者: 豬奶迪    時間: 2018-4-10 15:05

明白~人體構造易出問題~所以最更要開心~
作者: 速鳥    時間: 2018-4-10 15:09

人過四十四,打波越 HEA 越專業
作者: KKFan    時間: 2018-4-10 15:11

還有肝性腦病變,因肝功能力變差,毒素進入腦部,其中一個症狀是手顫抖,快睇下專科.
作者: 豬奶迪    時間: 2018-4-10 15:22

肝脂肪~肝硬化~毒上腦~
                                         ~明白
作者: HONG0211    時間: 2018-4-10 17:09

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-4-10 15:05 發表
如果冇親眼見過,係覺得绝冇可能
因為你打波打到已經好熟練時,
係好似變返初學者咁,完全打唔到對攻
打正手時,將近接觸球一刹哪,手突然會向上發力
反手初時仲控股到,要放到好慢至打到

我朋友 ...
你完全了解個情況 同醫生講根本佢就唔會明正常係點 而家係點
醫生都係講可能呢樣影響果樣影響 最終都係解決唔到
對日常生活係冇乜影響 但打唔到波真係好難受
作者: 青見人    時間: 2018-4-10 18:36

引用:
原帖由 HONG0211 於 2018-4-10 17:09 發表

你完全了解個情況 同醫生講根本佢就唔會明正常係點 而家係點
醫生都係講可能呢樣影響果樣影響 最終都係解決唔到
對日常生活係冇乜影響 但打唔到波真係好難受
想知你一開始打唔到正手攻,但如果打咗一陣後,會唔會打到?
作者: garnet    時間: 2018-4-10 19:02

我到試個隻手唔受控制,你可以問下醫生你係唔係(缺鐵),因為到會影響到隻手,因為我食多d補鐵食物就冇事了
作者: 青見人    時間: 2018-4-10 20:02

引用:
原帖由 garnet 於 2018-4-10 19:02 發表
我到試個隻手唔受控制,你可以問下醫生你係唔係(缺鐵),因為到會影響到隻手,因為我食多d補鐵食物就冇事了
可以試下用另一隻手打完先睇下有冇呢個情況,如果另一隻手無事,我估都唔係你所講的問題。

作者: HONG0211    時間: 2018-4-10 20:16

引用:
原帖由 青見人 於 2018-4-10 18:36 發表

想知你一開始打唔到正手攻,但如果打咗一陣後,會唔會打到?
最近開始試下逗 然後逗逗下會似番啲樣 但係都係唔自然
作者: 金擇魚    時間: 2018-4-10 22:27

轉手打係可以既,不過要從頭來過
d重心亂晒,得返三成波,

你試下雙手放台面,手肘貼台面
自然向外番,如果番唔到,或手震厲害
咁問題就大,
我朋友話有可能手肘D骨有骨剌,或骨膜增生.
作者: HONG0211    時間: 2018-4-11 09:28

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-4-10 22:27 發表
轉手打係可以既,不過要從頭來過
d重心亂晒,得返三成波,

你試下雙手放台面,手肘貼台面
自然向外番,如果番唔到,或手震厲害
咁問題就大,
我朋友話有可能手肘D骨有骨剌,或骨膜增生.
兩邊都番到 不過右手震左手冇震
作者: zeio    時間: 2018-4-11 19:52

有機會係 task-specific tremor,簡單講就係要做某啲動作先會出現手顫

另一個病叫 yips,病癥係失去 fine motor control,做唔到一啲要求精細o既動作,好多運動員都有,土反本龍介就係一個

作者: linjingjie    時間: 2018-4-14 02:04     標題: 回復 1# 的帖子

好易解決,三堂搞掂!😄
作者: 金擇魚    時間: 2018-4-14 23:22

三堂搞掂?
點搞掂法?
作者: ernestho113    時間: 2018-4-17 07:26

https://www.google.com.hk/url?sa ... iF9h52osA_k3ZR66UVy

可以看看以上文章了解一下。
另外可試試小朋友睡前2~3小時勿玩電話。
另一點是睡眠時手機勿放頭部3尺內,最小距離3尺。
不過如是神經系統有病變,還是必須找醫生檢查。
如是頸椎有壓到神經多是無力麻痺,而不是類似信號斷續顫抖-.-
作者: ernestho113    時間: 2018-4-17 07:36

還有一個可以去考慮的做法,是做神經傳導測試或肌電圖,會很貴。
因為這只是測到問題部位及衰減度。
所以還是必需經醫生排除腦,脊髓,有機會影響神經傳導的病變才再考慮。
希望這些資訊有點用。
作者: HONG0211    時間: 2018-4-17 09:31

引用:
原帖由 linjingjie 於 2018-4-14 02:04 發表
好易解決,三堂搞掂!😄
點搞掂

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0