22 12
發新話題

[正貼] 看完幾位粒仔波友賽後感

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:27 下沉

看完幾位粒仔波友賽後感

星期六看完比賽後
無論直板粒仔,反膠沒有橫打,是不攻而破
對方專打一條反手直線,沒有反抗,反攻能力
就眼目睹幾位沒有橫打球員
被對手有如貓弄老鼠,沒有招架之力
現今乒乓球沒有兩面攻
等於讓給對手半臂.
(個人意見)

~超級榮譽~

對,全台正手側身搶攻.是粒仔霸氣,

~超級榮譽~

引用:
原帖由 kensze 於 2011-7-4 04:34 PM 發表
反手真是弱點點算好??
我三個月前都是粒仔單面反手弱點
參加球局被對方明眼看見,專攻反手長位
經過苦夜三思,傷痛回憶
決心苦練橫打,給與對手知道我反手不是死穴.
練習實踐熱愛乒乓球既您,大家一起努力加油.

~超級榮譽~

多謝粒仔前輩金言

自己攻失,好過被對手拉死

~超級榮譽~

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-7-4 07:25 PM 發表

AGREE!!!基本功才是重點!
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=39808

當晚玩兩局,睇下我有沒有基本功.是否紙上談兵.友誼交流,技術切磋

~超級榮譽~

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-4 07:52 PM 發表

各種打法各有長短....只要把自己喜愛的打法苦練到爐火純青~~我覺得必有出路
十年磨一劍.....不久一定會再次出現一個打粒仔既世界冠軍
各位波友加油呀!!!!!!!!!

~超級榮譽~

多謝兩位波友來電互相練習(九龍區),交流心理,友誼第一

~超級榮譽~

這是我個人看比賽後感覺,不代表任何人,

只是個人意見,每個波友都有自己個人意見,

我不代表任何人,只是有感而發.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:30 PM 發表

其實不一定要橫打技巧很高 才能在心比賽中發揮作用 直板單面在反手位或多或少會存在弱點 以一個橫打作一個簡單孤圈過渡 正手尋機會 也可行
您我每個星期日一起練習,我都知道我有傳統粒仔左推右攻,您最清楚.不是比較橫打技巧和傳統左推右攻.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:36 PM 發表

你d推擋基本功相當不錯 由其係卸力推
大家比心機每星期日互相練習,有時間今個星期六一起睇波

~超級榮譽~

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:45 PM 發表
星期6幾點?
乙組 我們一起練習朋友都到,下午2.30分到歌街

我一定為我偶像趙國偉(長膠,反貼倒板打法)打氣

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=39721&extra=page%3D1

~超級榮譽~

只好講句"道不同不為謀,針不針到肉不知痛

~超級榮譽~

回復 32# 的帖子

我絕對不是張打弧圈和打粒仔比較
只是表達我個人內心打粒仔感受
和打粒仔波友,朋友們
只要你是打粒仔熱愛者,大家都是''身同感受''

~超級榮譽~

~超級榮譽~

回復 36# 的帖子

我堅持打傳統粒仔左推右攻,橫打解決反手上的問題
唐鵬打生膠,王秋伊打長膠,都是年青一代,有什麼問題>?
我大大字寫著''吃得苦中苦       粒粒皆辛苦''
我知道打粒仔,體力付出多,基本功要好,腳步要快
,腳到手又到,才可以對正球點先打到
我年齡您都知道,我打波移動比反膠步法更加快
每個人都有自己信念,堅強奮鬥心
我要打粒仔打到最後一刻,到了跑不動時候
可以選擇其他運動,一樣可以健體強身.

~超級榮譽~

我射正您死穴,天氣熱,燥火飲涼茶

~超級榮譽~

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-6 01:55 AM 發表

咁快放棄????????
他每個星期日和我們練習,見我打到粒粒皆辛苦,所以放棄了.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-6 07:56 PM 發表

我都係諗住主線打返反膠 粒仔間中都會玩 但係唔會長打
星期日練波照舊

~超級榮譽~

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-6 07:58 PM 發表

閃人...每個星期日都有局練波嗎????
我都想一齊練下
ok,pm地方時間您知

~超級榮譽~

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-6 08:02 PM 發表

好 星期6係邊到等?
下午2.30分歌街公園抽煙區等 又一城商場行上d

~超級榮譽~

22 12
發新話題