發新話題

[正貼] 看完幾位粒仔波友賽後感

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:27 下沉
引用:
原帖由 bond 於 2011-7-4 18:54 發表
不同意! 有時貴精不貴多. 直板兩面膠能橫打的, 看似多了一項招數, 不代表你能同是掌握, 有時那多出來的技術, 可能是你失分的原因, 這樣, 你未必會比一只會單面左推右攻, 基本功札實, 技術比較單調但勝在純熟的球手 ...
其實不一定要橫打技巧很高 才能在心比賽中發揮作用 直板單面在反手位或多或少會存在弱點 以一個橫打作一個簡單孤圈過渡 正手尋機會 也可行

引用:
原帖由 raymondmak 於 2011-7-4 16:20 發表
全台正手拉填補反手的不足
=__=''''有咁好步法都沒咁好氣la
職業球手就得

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-4 20:34 發表

您我每個星期日一起練習,我都知道我有傳統粒仔左推右攻,您最清楚.不是比較橫打技巧和傳統左推右攻.
你d推擋基本功相當不錯 由其係卸力推

星期6幾點?

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-5 00:13 發表
我個人都唔太同意無橫打等於讓半臂,好多球員都會以全台正手彌補反手位既問題,亦都可以以Backhand去得分,若以打粒仔黎講,我自己比較怕欣賞善長左推右攻既打法,畢竟粒仔本身令對手難打在於上旋既變化,有時帶沈帶下旋,令 ...
全台正手 夠氣勢 打甲乙組都少人能達 業餘又能有多少
全台正手要求不單是步法和體力 本身側身前的動態更是要盡量收小 不然對方一看到你有側身意圖 偷直線.......

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-5 02:57 發表

點解你好似講到打粒仔好慘好辛苦咁ga,其實打咩膠都係自己選,好多人因為年紀漸大,受不住打反膠所要既體力化,而轉打粒仔或者橫板,或者係長膠,我都見幾多人都好快適應,轉型成功,反而反膠所需學既技術更比粒仔多,打咩膠 ...
其實打長膠削球的體力要求仲大過兩反膠 你睇下朱世赫就知
粒仔打快攻在前台的步法要求給反膠還要高 反膠容錯性給任何膠都高 你反膠有的技術 正貼(熟膠)都有 技術要求更高

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-7-5 14:17 發表

其實係唔係真係因為年齡問題 好多人 要去打其他膠或板, 呢個好有商榷餘地. 如果以單一例子, 好似我以前個鬼佬阿Sir, 70幾都去打網球(佢唔係等波打個隻), 真係勁丫 .

而且我也見過d十幾二十歲就打反面 ...

引用:
原帖由 ngaiyin 於 2011-7-5 23:34 發表

只有楊過才可讓給對手半臂
笑左
你當獨臂刀王死左?

回復 46# 的帖子

反膠可以上下降期 步法差d拉下降都得 粒仔就唔得一定要上升初期-中期
所以我都轉返打反膠

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-6 00:08 發表

朱世赫如果無記錯佢應該係一邊反膠,一面長膠削球吧...
粒仔打快攻既前台步法,應該同打反貼打快攻既前台步法應該是差不多吧...(如果大大家都係打直板,大家都係打緊前台快攻)
你將我上個留言 分返開2句睇就明 唔好將佢合埋一句

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-6 01:55 發表

咁快放棄????????
我都係諗住主線打返反膠 粒仔間中都會玩 但係唔會長打

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-6 19:57 發表

星期日練波照舊
好 星期6係邊到等?

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-6 20:03 發表

下午2.30分歌街公園抽煙區等 又一城商場行上d
好 到時見

發新話題