57 123
發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
咁都不能怪人, 怪只能怪自己(我是局外人), 如城大能贏港大, 或城大能贏專教院三比零(我不知實際比數), 咁港大輸三比零有風險??

引用:
原帖由 tomcat 於 2014-1-27 00:19 發表
枉為大學生:影衰港大!
垃圾教練+垃圾學生=垃圾!!!!!
咁城大對專教院是……???

因資料不完整, 只知如果三隊同分就勝/勝+負; 但港大如果次名要對方首名 理大是否又有風險??始終波係㘣??? 又或者是否避中大次名???

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-27 00:58 發表
C兄好似講到走線有理,體育精神次要咁喎!!!
sorry, 我是局外人, 我只是估計, 我不知實情。 不過, 我想帶出比賽的事, 乜野情況都有發生, 做教練的要有多些準備, 反而城大的教練是否負最大責任???為何會輸港大三比零? 而輸了情況, 為何不調整所有隊員心態, 務必餘下所有賽事盡數爭取最佳名次???

引用:
原帖由 dior 於 2014-1-27 00:54 發表
就算係為避中大都唔應該咁打,不過我冇睇到所以都唔知究竟係真定假
其實我真的不知道, 我只是根據suki姐提供的link估計, 實際,還是問三位教練即城大, 港大及專教院更清楚????

又或者會唔會專教院教練出色? 在不可能出線的情況下出線? 小弟都 經常mission impossible 地帶校隊出線。

引用:
原帖由 雀仔 於 2014-1-27 02:47 發表

cgwc兄:

第一,你的邏輯是否有點問題?別隊打假波走線使自己不能出線,反而自己教練要負最大責任?教練已經在平時用心指導球員,而球員都為對港大積極備戰,雖然最尾敗3:0,但每場都打得很緊,勝負都是一兩分,輸都沒辦 ...
sorry, 雀兄, 我不在現場, 我只是估計及換個角度來看而已。 別隊是否打假波, 我真的不知道。但如前文所說城大之前贏個港大, 今次城大輸三比零, 那教練肯定有一定責任, 又或者今次港大教練排陣成功, 當然波是圓的, 或下次城大贏番港大三比零, 那要看臨場教練的功力及球員的臨場發揮。
至於是否排名較高及名氣較高是否一定贏較低的球員及球隊, 歡迎大家討論。
我估計, 專教院可能係非勝不可, 港大可能有機會較大出線, 咁心態上專教院可能爆seed, 港大可輪換一些球員或試不同的陣式來應戰, 可能變咗爆大冷都不出奇(重申, 我真的不在場及不知道, 或者雀兄放哂所有片及所有有關對賽球員成績結果以作參考更佳)
那如果城大能贏三比零專教院是否更佳? 主動權在自己手, 變咗壓力在專教院上, 那專教院可能贏唔到三比零, 或就算贏咗可能要計細局甚至細分。

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 09:29 發表
請問你覺得邊位教練可以勁到教到個學生贏港隊?而請問你又係邊位咁勁可以覺得港大無做錯?你覺得佢地無錯嘅原因係咪你自己平時都係咁做,教學生打假波?
都是個句, 波是圓的, 如果單靠對手的排名及名氣高低來主觀地來判斷勝負, 那我們以後不用比賽。至於是否打假波, 我真的不知道, 最好放哂所有有關對賽成績細節及片段來分析;而假波係一個嚴重的指控, 我以為法庭未有判斷前, 以疑似的說法會較合適(重申:我真的不知道, 認識部分港大及城大的學生,只是想大家和平冷靜處理)
至於本練今年的帶隊情況, 最經典例子,小組賽與某南x會的教練和新鮮出爐於程x球館教練表現出色林教練同組,而該名南x會教練同時帶領上年學界冠軍及擁有丙組最強姚x軒的學校。第一場比賽意外地輸給丙組最強的學校2:3, 到第二場比賽幸運地贏對方甲組教練的學校三比零, 可是丙組最強的學校故意輸2:3比上年學界冠軍的學校,到第三場比賽,唔通我就走去鬧那位南x會教練打假波???我當然唔會咁做, 我只是叫學員盡贏, 靠自己不能怨人,最後負責第五分的鍾x贏2:0, 而最神奇的是該名南x會教練竟然很快就得知他戰術失敗,第三名出局, 原來如果第五分鍾x即使贏2:1,我們也會第三名出局, 即是說, 有時立心不良, 有時害人終害己,佢地故意疑似輸波,有時要承擔出局風險, 做教練要在最關鍵的時候撑球員及調整球員心理。
而所有甲組或港隊的球員都是由零分打起, 不是嗎?今年試過零分的贏三百幾分, 以往也試過零分的贏七百幾分, 三百幾分的贏差唔多一千分的球員, 當然也試過高分的輸低分的球員, 即是說, 不是排名及名氣的高低來決定勝負, 要不我們真的不用比賽, 分數只是當時性並沒有必然性。

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 12:17 發表
既然你吾在場就吾好偏幫港大,一係你思想有問題,一係你係打手?如果照你所講,奧運冠軍都可以輸俾一個小朋友?波係圓但吾係咁離譜!
重申, 在未有所有比賽細節及片段之前, 我並沒偏幫港大及城大, 因兩間院校的人我都認識,我只是路人甲。 不如你post哂所有比賽細節及片段啦???就香港的現役的比賽,暫時未有奧運冠軍, 而小朋友如果冇在大專院校註冊, 好像不能打大專盃, right? 如改例, 請告知。 不過現在香港的小朋友水平比以前大幅提高, 故有很多小朋友贏過前甲組或前香港冠軍或港隊也不出為奇。

引用:
原帖由 反衝 於 2014-1-27 12:50 發表

Cgwc,根據你logic, 有個女仔著短裙比人非禮, 係個女仔錯,所以先比人有機可乘, 唔想比人非禮, 就一早唔應該著短裙, 著得短裙就預左有機會比人非禮, 你係咪咁既意思?
真係不知所謂,that's totally unbelievabl ...
反衝兄, 本練不是刑事案專家或律師, 也不是你所指的logic, 故把口在你身上, 你怎樣說, 也不能控制, 只能看個人的道德修養。 不過如果你有更多詳細資料就非禮案事件, 我可以考慮幫你查詢或研究, 或你尋求專業的法律意見更佳。謝謝。

引用:
原帖由 steven0212 於 2014-1-27 14:14 發表

咁呢個可能只係你對打假波既定義,而且我唔同意。
如果係有利益輸送,咁直程係犯法,可以向icac 舉報Tim。

走線的而且確係常有,但唔係將行為正當化既理由。

這次事件中有港隊成員,没有體育精神,不 ...
不如各位網友的當日在場人士把所有有關比賽的細節及片段post 上網, 待大家理性分析???

引用:
原帖由 玫瑰木 於 2014-1-27 15:36 發表

比賽係本月25日打的.....

比賽的大小冇一個客觀標準,但根據你之前既意思,係咪小型比賽就可以吾理體育精神?

果陣城大自己仲打緊比賽應該冇錄,而專教院即使有錄都吾會隨便交片出來,實質證據的確好難搵,但咁係 ...
咁都可以列出具體成績及結果??? 如邊個對邊個? 個排陣方式及結果???如城大輸三零的情況, 港大輸三零的情況, 專教員輸三一的情況等等? 作客觀冷靜分析???

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 16:14 發表
我仲未有咁深,你高人黎既,以你既說法葉繼歡都唔應該坐牢
其實shlam6兄點解到現在都唔願意提供所有有關比賽的詳細資料, 對賽成績及細節???法律的事留待法律專家處理。

咁其實係細局輸零比九定?:?, 1:3,2:3???

咁點解唔列舉埋港大對城大的詳細資料??

及城大對專教院的詳細資料???

我覺得這個可以是一個好好的教材, 讓教練員及學生們如何佈局排陣及如何在比賽時調整心理???

咁其實係細局輸零比九定?:?, 1:3,2:3???

咁點解唔列舉埋港大對城大的詳細資料??

及城大對專教院的詳細資料???

我覺得這個可以是一個好好的教材, 讓教練員及學生們如何佈局排陣及如何在比賽時調整心理???

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-27 18:34 發表
原本聽完玫瑰木兄講到咁誇張, 我都覺得事件可能有問題. 但既然有人講大話, 感覺上事件嚴重程度大打折扣, 令我感到原本覺得既憤慨有點傻

既然第二同第三場既賽果係正常, 咁第一場都有可能係因為趙入左港大後要 ...

引用:
原帖由 happyben 於 2014-1-27 18:51 發表
第一二場分別係李忠x甲組和郭世×乙組冠軍,李隻腳好似有傷紮住了,郭贏,另一場單打乙組對乙組,邊個贏都正常,双打就趙仔夾乙組球員輸3-2。從賽果來講除了双打有點奇外,另外兩場正常。因港大出線第一 ...
咁是否要改標題??? 輸2:3, 即冇講到咁誇0:9??? 咁城大對專教院 及港大對城大呢????

引用:
原帖由 happyben 於 2014-1-27 19:09 發表
補充,原來第三場趙是夾丙組球員打,輸3-2也合理化了。
咁港大對城大及城大對專教院呢?
而標題是否需要修改? 如 港大疑似未出最強陣容對專教院, 間接令城大飲恨???

引用:
原帖由 happyben 於 2014-1-27 19:25 發表
港大對城大3-0,之後城大對專教3-1,最後主動權在港大就輸0-3俾專教第二出線打理工不打中大謝加俊
咁有冇細節???如邊個對邊個???賽果又是否合理???
咁校隊有咁多人, 出下唔同人都好正常???

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-1-27 15:15 發表
由於要節省比賽的時間,不單止乒乓球運動,大部份比賽都不可能像聯賽一樣,全部隊伍都要對齊曬,及每局積分都要計算,去排名次。

所以就出現了不同賽制,既然有賽制,就一定有走線的策略,這是合法犯規,但有欠體 ...
或者可以學下中學組的學界, 出了線再重新抽籤???

57 123
發新話題
最近訪問的版塊