發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-27 20:04 發表

暫時綜合網友提供既資料:

第一場郭(專教) WIN 李(港大) ? : ?
            (2個都係甲組, 李腳有傷, 好耐無練波, 郭係乒超岩岩嬴左一個排名前30既頭甲)

第二場?(專教) WIN 伍(港大) 3 : 1
            ( ...
那麼港大對城大, 及城大對專教院比賽細節呢? 賽果又是否合理???

引用:
原帖由 君子好波 於 2014-1-27 20:51 發表
簡單說
HKU 只要輸比教育學院 City 便會OUT
因為 City 不幸輸 0:3  勝 3:1
如果 City 輸 1:3  或 2:3  或勝 3:0 便不會有這個帖子
亦無機會給 其它院校 製造機會踢出局
至於 HKU 的球員是在教練指導下故意輸波
...
咁hku不一定贏right? 如果輸2:3或1:3, 咁城大出唔到線了, 樓主又會唔會出post???
校隊有咁多人, 係唔係有時要出下其他人?? 勝負是否真的那麼重要??? 體育精神冇講過一定要出最強陣容, 反而係希望讓更多人參與運動, 透過競賽休現体育精神???

咁點解仲未有人提供港大對城大的比賽細節及城大對專教院的比賽細節???

我以為標題以城大飲恨出局會較佳, right???

引用:
原帖由 無情燒賣 於 2014-1-27 21:05 發表
睇完咁多位師兄講野,小弟都想發表一下意見,其實樓主話港大打假波,就一定要有一個前設:只要港大呢間學校一對上專教院,專教院一定要慘敗(不論陣容)。我又想問,樓主憑乜野去證實呢件事係一定發生同成立先?我已經 ...

絕對讚同, 乒乓球絕對不是以排名及名氣的高低來主觀判斷勝利, 要不我們以後都不用比賽, 也會影響日後乒壇的發展。專教院的學員及教練在非勝不可的情況下大炒三比零是否更要替專教院的學員及教練值得鼓掌??? 樓主為何不自我反省及反求諸己學習專教院的拼勁精神? 今次輸了, 咪再檢討, 下次努力過! 港大及城大過往都有互有勝負紀錄, 下一次排陣好啲及發揮好啲打一場精彩比賽供網友睇好過, right???

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-27 22:06 發表

jcpenny兄, 一日無片睇, 只單純以客觀既雙方對賽球員排名既成績, 我睇唔到係刻意輸波喎, 反而覺得賽果係正常添. 講真, 兩間學校既球員我都認識, 我識得城大球隊既人重多過港大球隊既人, 雖然可能會俾熟人罵我做乜 ...

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-27 22:09 發表
咁明顯既舉動,港大教練擺神童打雙打,如果係決賽都係咁出,我就冇野講。
而城大教練都冇諗過有人玩野,點都應該第二出線啩,錯就錯在冇出最強組合對專教院,呢次真係一大教訓。
所以我講過, 城大出唔到線, 教練係最大責任,因教練計算失誤及沒有多份準備。 咁城大冇出最強組合會唔會又沒有體育精神??? 定城大又不想首名出線, 故意贏三比一??? 當然我只是估計, 最好又有港大對城大及城大對專教院的細節紀錄????

引用:
原帖由 jcpenny 於 2014-1-27 22:26 發表

咁我們便看一看教練出線後是否派神童打雙打,大家悉目以待
我推測教練以較差陣容達到輸波的目的,因為若輸0:3便可一石二鳥,一方可以避中大,另外亦可將城大踢走,有足夠做波動機,況且教練是國內來的,這些事在國 ...
jcpenny兄, 每一場的排陣都不同, 不可以一概而論, 這也會影響日後的發揮? 香港杯及乒總盃的冠軍隊伍每一次都會因應不同的對手而作出當時的安排並沒有必然性。
而除了尚未了解港大對城大及城大對專教院對賽細節外, 還有先後次序, 是城大先輸零比三給港大, 然後又想出線但又不出強陣避中大贏三比一專教院, 還是得知港大輸專教院三比零, 然後又不出強陣或有壓力下不能盡數而贏三比一贏波出局??那教練不是最大責任嗎?還有陣式是否每一場都規定固定的嗎? 不可以變陣取勝??? 還有教練責任除了教導球技及臨場排陣佈局外, 發生了這些是, 是否應該立刻開內部會議商討及要求己方球員表現克制???

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 23:45 發表
教練最大責任?即係教練要預人打假波?咁你咁講城大係抵死啦,佢俾人造都係自己拎嚟衰啦?!宜家係港隊為咗吾俾人出線,驚自己啲港隊走對手,但錯嘅係城大?你係咪痴線架?真係好懷疑你個人 ...
教練當然最大責任, 乜hku不可能輸三比零的嗎? 有冇打假波我真的不知, 最好有埋港大對城大及城大對專教院的對賽細節???咁教練排陣時當然要計哂所有的可能性, 即0:3,1:3,2:3,3:2,3:1,3:0, 咁教練計漏咗, 可以怪誰?? 咁點解城大又唔出強陣? 輸了0:3, 又唔出強陣, 又想出線, 咁好難有完美?

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 23:54 發表
希望你只係一個球手,無學生跟你打波,吾係就誤人子弟!
我不覺146的帖會誤人子弟, 反而值得心思討論, 不如你講下如何誤人子弟, 並就佢每段的問題加以解答及詳細分析????

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 00:00 發表

神童當年六年班時,就係教練老定得滯,出左D二線球員,攪到出唔到線,結果學界冇得爭冠軍。正常係有風險既情況之下,教練必定出最強陣容。
但港大今之咁樣排陣,目的就十分明顯,出線冇問題後,係報番一箭之仇, ...
咁城大計漏咗, 教練就一定最大責任, 又想出線, 又唔出強陣, 咁做教練都有一定難度, 當然如果真係以體育精神角度出發, 每一次都出唔同學員, 明知有機會出線都唔出最強陣容, 大家開心下參與下輸贏冇所謂, 咁又唔同講法。核心問題:
一,學校對決先後次序
二, 城大對港大的球員對賽資料
三, 城大對專教院的球員對賽資料
四, 所有有關的影片

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-28 00:21 發表

問題就係體育精神, 係指要場場都盡出主力, 定係肯定出線後可以俾後備出場?

而家無片睇, 只係睇對方對賽球員既排名同成績, 我真係睇唔到係打假波.<<同意!!!

皇馬打盃賽對丙組出二線球員, 算唔算無體育 ...
咁体育精神是否一定要贏?? 還是讓不同學員可一同參與???而城大也冇出最強陣容, 又是否沒有体育精神???

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-28 00:26 發表

跟據 http://www.usfhk.org/ 提供既資料, 首先係 港大 win 城大 3:0, 跟住係 城大 win 專教院 3:1, 最後係 專教院 win 港大 3:0, 細分就揾唔到
咁如果係呢個情況,
港大贏咗三比零, 有主動權係手, 可能會出一些不同學員來打以体現体育精神; 以勝利角度: 當然出最強, 爭取首名, 理大是弱隊嗎???? 團體不是講求整體???
咁城大輸咗三比零, 失去主動權, 即非勝不可, 但又唔出最強陣容, 都贏到三比一, 叻仔,可能体現体育精神, 但危險, 有機出局。如果以勝利角度:都係會出最強陣, 務求盡數, 甚至細局也不放過。
咁專教院輸咗三比一, 沒有退路, 也是非勝不可, 估計出最強陣容, 最後博弈成功贏三比零, 首名出線。

咁城大飲恨, 咪唯有下年努力, 況且還有恆生學界, 說不定下次贏番港大???

另外, 還有重要信息, 理大是否弱隊? 那為何理大又首名出線??? 可能理大也不易應付???

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-28 00:40 發表

>>體育精神當然拋開輸贏啦!!!
>>不同球員當然可以盡量參與啦,為何派有傷球員參與呢?!
>>城大不派最勁陣營,是城大教練告訴你,還是你聽返嚟?!
為何派有傷球員參與? 是港大教練告訴妳, 還是妳聽返嚟???
城大不派最強陣容, 是根據金擇魚兄說的?我並不知道, 最好有所有有關的對賽球員細節列舉出來。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 00:59 發表

其實唔好成日話:(教練就一定最大責任)佢都係正常咁出人,橫掂對專教院點出都夠嬴,(對面得茂冠一個),城大有加號,上希,麥子,義人。。。
係正常人既諗法,港大,城大,專教院,睇牌面,論實力,有幾多人會 ...
呢啲野邊有一定, 只有盡力, 如果唔係以後唔駛比賽, 始終十一分唔同以前廿一分, 排名及名氣的高低不是勝負的主觀判斷因素, 我帶隊夠成日死亡組合, 結果首名出線;有時候抽到條靚線, 諗住一定首名, 點知首名出局。 各位加油啦!盡了力,問心無愧就ok.

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-28 01:24 發表

禮貌上答返你問題>>107#如下:

第一二場分別係李忠x甲組和郭世×乙組冠軍,李隻腳好似有傷紮住了,郭贏,另一場單打乙組對乙組,邊個贏都正常,双打就趙仔夾乙組球員輸3-2。從賽果來講除了双打有 ...
感謝妳禮貌的回應。
我只是始終不是很相信有假波, 但有時可能有一兩球或局發揮唔好都唔出奇, 因即使高手對較低手, 不可能局局都贏十一比零, 而我估計雙方的排名分的差距唔會超過九百分, right? 因本練最叻試過差八百分的贏到, 或高過五百分的也輸過。當然有片及有埋港大對城大及城大對專教院的對賽細節更佳。
另中大有謝x俊一定贏梗?那為何次名?他們又走線??定理大又一定係弱隊, 又為何可以首名? 有冇一定的先???

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-28 09:29 發表
沒錯,中大專登吾出謝對浸大,因為佢地同港大一早傾好咗一齊次名出線,咁兩邊嘅港隊球員就吾怕輸俾城大,雖然中大都係有走線之嫌,但至少佢地出較弱球員,並無打假波!所以理工就係中大個組首名出線
乜呢啲好似講到理所當然?
係唔係大專賽有咁多默契波?定係ISEEYOU兄你一廂情願?

而都現在都冇人解釋有冇片及有冇港大對城大及城大對專教院的對賽細節?
另中大有謝x俊一定贏梗?那為何次名?他們又走線??定理大又一定係弱隊, 又為何可以首名? 有冇一定的先?
中大又特登出副選爭次名?
咁搞笑?
如果失敗,會唔會中大又出唔到線?
乜唔係正常的人會以爭首名出線為目標?
而城大可能又唔出強陣爭次名?
乜大專賽以爭次名為目標?
咁理大比大家咁講都好似好慘禍??

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-1-28 11:03 發表
其實都係賽制所衍生出來的問題,倒不如由改善賽制去防止同類事件發生。

賽制可以作出以下修改:

把分組的數量增加一倍,每組只有一個種子隊,在組內打循環計積分,每組只有一隊出線,就是積分最高的一隊才能出 ...

或者可以學以前的中學學界團体賽咁,打大循環--對哂咁多隊?
當然每個賽制有佢的优缺點…

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-1-28 10:49 發表
其實大家等有片post出來再討論, 依家大家都冇片去証實當時狀況.再討論可能會現更多分歧.
片我估計係其中一個方法,另對賽成績細節也是一個重要參考,好似乒總都有得睇番邊個對邊個,變咗唔會好似有人吹水話輸0:9,而我開頭以為趙打第一分輸0:3??
點解冇人願意主動出來提供?還是因事敗不是0:9而失蹤??
咁除咗呢場?
又有冇其他關鍵對賽成績對賽細節資料?
如理大?中大?港大?城大?專教院?等等?
理大又係唔係真係咁差?
乒乓大專賽以爭次名為目標?咁古怪??

引用:
原帖由 bensonlo 於 2014-1-28 14:50 發表
違反體育精神!
我估今次無人打假波,但恕我不能接受走線有理。
就算派二線球員通常都係一個半個,有實力嗰一方最終都應贏波。
(我知波係圓,無話有實力就一定贏。)

除了違反體育精神,這公平嗎?
有實 ...
本練不是賭波專家也不懂賭波, 乜買第二實力就一定開第二?? 實力的排名以甚麼為準則??? 點解會有咁多假定?? 又有甚麼原因變咗一定??? 咁樣咪冇窮人???

引用:
原帖由 君子好波 於 2014-1-27 20:45 發表
如果咁樣

City win 教育 3:1
City lost 港大 0:3
即 City 是 win 3 & lost 4 = 3/4 = 0.75

HKU win City 3:0
HKU lost 教育 1:3
HKU win 4 & lost 3 = 4/3 = 1.33333333

教育 win HKU 3:1
教育 lost C ...
回tkh兄, 根據網友提供君子好波的資料, hku輸1:3或2:3給專教院, 城大都可能飲恨; 至於李xx傷都出, 就真的不知道是打前傷,打緊傷定打後傷?? 會唔會hku沒人到齊? 變了局住出? 定教練計算過傷都夠贏? 即李xx傷的情況下都較己隊的單打實力較高???本練都試過傷住來打比賽, 有時係唔齊人局出, 有時計過傷都較己隊實力較高, 呢層要問港大教練較佳, 我只是估計。
至於是否有故意發失波, 只有當時人最清楚, 不過最理想做法係叫暫停, 調整心理。
至於自省及反求諸己為個人的做人宗旨, 有時試下換位思想欣賞別人的長處。樓主是誰我當然不知道。

引用:
原帖由 天樂 於 2014-1-28 23:23 發表

Cgwc教練…
請教一下…如果你明知你既學生傷左、你手上還有其他隊員可以上陣,你係咪都會計算後、都比那位受傷既隊員比賽?
在你心目中,學生既運動員生涯重要,還是勝負重要?(注:球隊已穩奪出線的)

如果 ...
咁傷咗要睇下乜野傷, 賽前定賽緊定賽後傷?另會先問主力球員願不願意及能不能打?我估李xx係主力球員???咁如果真係有其他人能補上, 可能會出副選, 視當時實際情況來決定, 但如果副選水平又較低會不會又有人話打假波?我只能說, 口在別人上,人們喜歡怎樣說, 我們不能控制, 只能看個人道德修養。

另如果真係有人狂開失波(根據網友提供), 那當然暫停係其中一個教練可做的方法, 咁梗係先調整佢的心理, 然後睇下佢開失乜野來調整落點, 又或者試下開第二種發球。

那麼請問天樂兄你又會怎樣處理???

發新話題