發新話題

本地非政治問題

拿, 我自己見大家討論又邊個邊個背後又動機又年齡又陰謀又陽謀又政黨又黑又白,....etc.<br>
<br>
但有一些最基本的事實, 我相信大家都認同的:<br>
1. 殺人係絕對錯的, 無論你用乜野背後理由都好.<br>
2. 討論係要由多方面的開展, 有正有反.<br>
<br>
係唔係?<br>
<br>
現在果一本所謂的國情手冊, 就係要教唆我們的下一代, 上面果兩點係錯的.<br>
<br>
之前我見到其他地方有人講, 我唔想我的子女同我講 "六四屠殺是情有可原的" <--我希望這都係大家的心聲!!<br>
<br>
所以係唔係真係要試行一下呢?<br>
<br>
原諒我偏激d敢講, 只要殺人有理係無問題的 <--我都希望呢個想法無人會認同!!<br>

本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 kenfu 於 2012-9-5 15:31 發表
3年開展期, 點急?? 為何要撤??
個問題係就好似當年的第23條, 佢侵犯左 人權 而去盲目維繫國家安全 <--呢個我相信你明白吧 <br>
現在國民教育, 就係由細開始灌輸一重錯誤的觀念, 而違反基本的 思相邏輯 ! <--就如 殺人係絕對錯 而要講成 有理就可以殺人 一樣<br>
<br>
如果一開始就知道係 錯誤, 點解要開展先??<br>
<br>
開展期啊, 乜野修改啊, 呢d都係後話, 如果你一開波係人人都感覺無錯誤, 開展又如何, 都無人反對la~ <br>
<br>
請你睇一次國教手冊先la!!<br>

本帖最近評分記錄
  • wilson2020 +5 非常贊同 2012-9-5 16:00
  • jcclee +10 立場清晰 2012-9-5 15:51
< -- 新手中的低手

各位波友, 滴滴仔高手又好, kenfu, KKfan都好, 甚至我都係, 希望不要以單一的 人物 事件 去判斷事非. <br>
<br>
請由 大原則 出發, 我相信你會發現更多~~~<br>
<br>
今次呢件事, 教協其實早早就做了分析, 有興趣可以去睇下他們的想法, 而非沒黑.
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 KKFan 於 2012-9-5 16:13 發表
害群之馬.....呢個世界總會有.

另外,為了盲目維繫國家安全.....美國=殺手...唔知大家點睇?
我唔喜歡美化殺人的所有行動或國家~~~
< -- 新手中的低手

還有!! 得到英明威武的wilson2020版主的加分, 重寫左句 "wilson2020 球技 +5 非常贊同 2012-9-5 16:00 " 小弟感激莫名, 已到了非筆墨所能形容的景地, 內心只想大叫一句<BR><BR>wilson大人<FONT size=2>威</FONT><FONT size=3>威</FONT><FONT size=4>威</FONT><FONT size=5>威</FONT><FONT size=6>威</FONT><FONT size=2>武</FONT><FONT size=3>武</FONT><FONT size=4>武</FONT><FONT size=5>武</FONT><FONT size=6>武</FONT>
< -- 新手中的低手

發新話題
最近訪問的版塊