21 12
發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
球員聽從教綀,如果要怪就怪教練
其實比赛係會有 loophole, 人會在些灰色地帶做手脚
世上無絶對,每人的做法同做化也不同
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

他們參加比賽是想贏冠軍, 他們先贏了主要對手城大, 而最後贏了冠軍, 理所當然.

戰略上,港大用盡賽規把最強對手淘汰了,之後港大贏了冠軍, 從戰略上看是做對了.

從乒總排名分數上看,這大專賽是不計分,所以球員沒輸分, 輸了無所謂.

從體育精神上看, 我不是聖人, 所以不作評論

wlwlwl

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 11:31 發表
請問是否支持打假波呢?真係為求勝利,用咩手段都得??
他們沒有收錢,沒有殺人放火 沒有受賄賂,沒有犯罪
我也相信球員同教練也不是大奸大惡之人
這是一個好細既比賽,不要把事件放大十萬倍來看

我覺得大家在沒有真憑實據之前不易在些灰色地帶之事把幾個非大奸大惡之人,繪畫成撒旦

今年正是世界盃,試想在小組賽最後一輪,如果兩隊波只需和波就一起出線,但在實力上沾優的一隊贏不出既話,咁又點睇???
唔通咁又話隊強隊打假波? 囯際刑警都要有真憑實據先會查有無人受賄
wlwlwl

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 14:50 發表
好細嘅比賽?咁點解每間院校都要爭啲港隊番嚟?睇嚟你未打過大專,未打過就吾好扮好熟咁
本港的大專賽我係未打過,不過在外國就有打過吓

如果大專賽係大比賽, 作者CJB6就唔洗等事隔三個之後先攞出來講.
如果大專賽係大比賽, 就一早有人會把這件事攞出來討論.
如果大專賽係大比賽, 咁賽會大可以學奧運或亞運咁取消港大既參賽資格.
wlwlwl

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 15:16 發表
聽講呢件事前日先發生,我吾明咩隔三個月?!即係話城大學生接受呢個事實就叫細比賽?大細比賽都吾應有啲個心態去打波,吾通細比賽就吾使理?完全吾明你諗咩。。
Sorry, 我睇漏眼以為大專賽係三個月前發生, 因作者沒有提及大專賽的日期,在文中只提及到"事緣十月的成龍盃乒乓球比賽"
我只想講這是一個普通的比賽,人誰無錯,
他們也不是犯法,而賽會也沒有取消他們資格, 不要把港大球隊邪惡化.
他們只是利用漏洞提早把主要對手趕出局.
wlwlwl

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 15:28 發表
今年正是世界盃,試想在小組賽最後一輪,如果兩隊波只需和波就一起出線!!你都識講一齊出線啦,今次事件係影響到第三者呀ma...
其實好難定對錯,如果強隊打贏,咁一樣影響第三者.....
城大只可怪
1). 賽制, 双淘汰制會可以比較公平地打出冠亞季軍
2). 抽籤運, 抽到同港大同組
3). 港大為何要趕絕城大
4). 大會條文, 沒有例明或(大會/球証)沒有理行 冇體育精神 既懲罰. 但一定要有真憑實據

wlwlwl

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 16:00 發表

你d咩道理黎架??而家係特登輸去做走一隊球隊呀!先生!
你入世未深, 所以先咁大反應.
佢地提早把對手趕出局,在賽制上無問題.
我一早講過我不是聖人,我不討論他們體育精神既問題.
wlwlwl

其實作者用 "乒壇醜聞:港大打假波" 來做標題, 好易被港大告返轉頭
wlwlwl

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 16:14 發表
我仲未有咁深,你高人黎既,以你既說法葉繼歡都唔應該坐牢
這是你講的, 不是我講的.

葉繼歡係犯了法, 係法官審的, 理應坐監.  

而我也不是什麼人,沒權批評他們球隊的對錯
wlwlwl

我自覺沒權批評他們球隊的對錯. 所只討論體育精神以外的觀點.

如果任何人覺得他們球隊有錯,你係有言論自由去討論, 但不要用粗口或人身攻擊.
wlwlwl

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-1-27 17:10 發表

咁老實講, 十年前, 呢個真都係見仁見智既問題, 但現在....   搞大佢, 港大一定一身蟻, 件事可以慘過輸波, 睇睇倫奧羽毛球事件. 呢個係上綱上線到違返體育精神, 刻意打假波事件.

呢個題 ...
其實城大如果要擴議就應既時作出
現在兩天後才搞大佢有D馬後炮

如果係二十年前我係當事人,我就唔知會點處理
wlwlwl

如果城大現在先至擴議就對個獎杯于事無保,如果無估錯,賽事己打完.
現在擴議就係對大會賽制和港大的行為作事後剖析
wlwlwl

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 18:02 發表
你下下都針對住城大,似乎你對人不對事,事件都係發生左兩日,兩日既事,要用20年前黎做比喻,誇張
我同兩間大學無任何關係
我攞二十年前來講係想話如果後生既我都唔知可以點様反應

wlwlwl

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-1-27 18:02 發表

老實講, 件事搞大o左, 有無獎杯都係事小, 隨時人頭落地 邊個決定打假波? 教練定球員? 定幕後黑手? 呢件事,可以搞到好大.
我不是當事人,不會搞大件事
wlwlwl

李小練波而郭就好熟波,郭Win一D都唔出奇
wlwlwl

看來作者以原吿的身份作出的證據係好有問題
如果無進—步証據或Video
好可能會由原吿變成被吿

wlwlwl

一個人出帖話人地打假波係好大既指责,如果無證據就指責他人就好易被人誤會
亦有可能被人反吿
wlwlwl

當城大輸O:3給港大及只嬴3:1,佢地就失去自主權
凡事失去自主權就係被動,換句話講就係要靠其它人
港大教頭在己經出線的情况下給二缐球員落塲機會有何不可?
wlwlwl

双淘汰制都可以考慮........
wlwlwl

Please ban IP
wlwlwl

21 12
發新話題
最近訪問的版塊