發新話題

[綜合技術] 由學握拍到擺短, 要幾耐呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-25 12:11 發表
由初學握拍到學擺短, 要幾耐時間?
你覺得自己的擺短技巧如何呢?
易學難精, 唔單只要技術, 仲要掌握你手上器材既特性
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 44_66 於 2009-3-25 12:44 發表

其實我覺得 打乒乓球 每一樣技巧 , 要學上手 都好容易 ( 當然有天資 會比容易 更容易 ), 有些前輩講 這可能是很多人比較喜歡打乒乓球的原因 , 但係 要掌握得好 是 要花 很長時間的 , 前輩亦講這可能是 好多人打打 ...
好同意, 打乒乓球要掌握好 是 要花 很長時間的! 有排學!

引用:
原帖由 44_66 於 2009-3-25 12:55 發表

除左要識分上旋及下旋 , 仲要識睇有幾旋 , 吾太旋有時 一督 , 就擺到 9樓咁高 , 太旋一搓 又食落網 , 仲要學埋步法 , 右腳入檯 擺短 仲可以 隨時 爆剔 , 手長腳長仲有箸數添   點解 我d 手手腳腳 生得短過 ...
好復雜呀, 好彩我仲未學, 只系見個仔學緊! 好似王勵勤手長脚長就好啦,

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-3-25 14:07 發表
日日打1個月實得al............
日日打? 應該得掛!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-25 13:05 發表

練擺短都好辛苦...要出力架
點出力呀? 手腕 ?

引用:
原帖由 jack 於 2009-3-25 14:17 發表

易學難精, 唔單只要技術, 仲要掌握你手上器材既特性
YEO , F1, 得唔得呀?

引用:
原帖由 nb40 於 2009-3-25 14:28 發表
half year
You are an inborn table tennis player.

据奥运男单決赛统计数据, 马琳在这场比赛中, 接发球47 次, 以擺短去接的達43次, 佔91.48% ,可見擺短技朮的實用性及重要性!

聽说要擺短擺得好, 要有很好的手感!

引用:
原帖由 44_66 於 2009-3-25 12:55 發表

除左要識分上旋及下旋 , 仲要識睇有幾旋 , 吾太旋有時 一督 , 就擺到 9樓咁高 , 太旋一搓 又食落網 , 仲要學埋步法 , 右腳入檯 擺短 仲可以 隨時 爆剔 , 手長腳長仲有箸數添   點解 我d 手手腳腳 生得短過 horse + happy
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

good^^

引用:
原帖由 回憶從前~~安 於 2009-3-25 23:23 發表
請問相中有型男士是誰呢?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-25 19:34 發表
据奥运男单決赛统计数据, 马琳在这场比赛中, 接发球47 次, 以擺短去接的達43次, 佔91.48% ,可見擺短技朮的實用性及重要性!

聽说 ...
其實要學會擺短是不太難而且也不用太長時間, 但是這不包括判斷來球的性質以及在何時應用.教練通常也要求學員已掌握
一般技術, 前者是處理好擊球時間.. 後者是判斷旋轉.. 繼而進一步去教授擺短的技巧, 再者也要有一個全面技術的對手
才能通過鍛鍊去反覆練習最後達至把學會的技術應用(看見很多小朋友打球時,通常也發長球.. 這麼一來又怎有機會去應用)

46...不如我地一齊報讀 "馬+樂擺短班" ar~~~

爆剔班 同 神奇橫打 班 都好喎....問下Ma Sir 幾時開班先啦

唉...想學都無得學呀...真係灰呀

發新話題
最近訪問的版塊