發新話題

[綜合技術] 有咩辦法打好基本功?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-5-8 11:43 發表

啫是冇講野
你講啱左一半..
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-5-8 11:49 發表

計我話同個波做朋友(有冇睇過足球小將呀!)
哦...做到人球合一
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

做徒手動作

編好適當之訓練時間表,請好的教練及陪練,加上艱苦訓練多時,最重要是確實進行就成

小朋友無錢系可以理解,但系無錢又吾想付出又想好波就好難。
如果你真系想打好D波,可以做以下的事但又吾使比錢。

系屋企多做一些對平衡感有幫助的運動,例如瑜伽動作。
自己系屋企拿板“的”波,提高對空間感。
去跑步加強身體質素。
上互聯網睇下D教學片,睇下乒乓世界D文章。

不要比理由自己因為無資源就完全不努力。

打街波 , 好多屋村樓下有免費台

如果是金錢問題,可約同樣問題之朋友,共同負擔,香港地打球往往好現實,請明白

查實所謂o既基本功,係指咩野?

推檔,步法果d?

其實基本功是要日積月累的,我記得我4年級學乒乓球的時候,我橫板也不懂怎樣拿,我學了1年半訓練班,再學了2年私人,基本功現在都算不錯,所以你不用心急,每次都要把握好練波的機會,專心練波就得!還要做好動作,做好動作好緊要,就算打不到這球都要做好動作,我的動作都做得很好,個個教練好是這樣說,番屋企都要練習,我記得我以前常常去樓下的平台打波,每個星期六日得閒都一定會練,我仲記得我有時會用一包包的紙巾排在地上當作網,我地上打波,同我呀哥練!你有時在家可以做途手,有d幫助

朋友...可以搵陪練架...

咩叫陪練?

陪你練波既人...
我都做緊陪練...

哦,唔該

狂打

我用我自己0既經驗去講一下練基本功。我覺得有一點好重要,亦系好多人會忽略0既,距就系“揸板”。唔知有無人睇過馬琳
0既教練吳敬平0既文章。距系文章里面就講咗揸板0既重要性。如果揸板0既手指動作和手腕角度唔正確0既話,根本技術好難提升。我見過太多人學咗3-4年波都無乜野進步。最致命0既地方就系揸板錯誤。所以,系練基本功前一定要先搞掂揸板0既正確動作。可能好多人會笑。揸板有乜野0甘難。其實我睇好多人打波經常有好多無謂失誤。個D都系揸板動作唔正確造成。例如,高球打出界,無轉波會拉落網或拉出界,拉波唔夠轉或者無威脅,拉波無第二,或者第三板,拉波0既時候身體會向上升等等。可以講真系好多。但好多人唔會0念到系揸板問題造成0既。

樓上好多朋友講無錢或者無時間打波。我覺得一開始練基本功的時候,最好多做徒手練習。反而唔好上臺練習0甘多。點解呢?因為手腕和手臂的動作仲未夠穩定0既時候,上臺練習就容易造成好多毛病。平時系屋企對住鏡練習。同一個動作每日起碼做30-50次。例如,正手攻球。對住鏡睇住收小臂0既動作。仲有轉腰0既動作。做呢個正手攻球0既動作時候,一定要腳尖觸地面。身體向前傾。可能做呢個正手攻球動作會悶。建議放一D拍子節奏比較明顯0既音樂。然后跟住音樂去練習。0甘樣亦可以練習到你身體和重心都有節奏地去擺動。正手攻球0既動作可以講系打乒乓波里面最基本和最重要。雖然呢個動作系比賽中幾乎用唔到。但系距關乎于日后各種技術0既提高。例如,拉波,大板扣殺等等。。。

一個星期打7日,每日打10小時....
連續一年...包你成功!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-5-3 13:05 發表
搵教練執動作, 然後多多練習!!
同意,而且多練習更加係不二法門。

回復 39# 的帖子

絕對同意!

發新話題
最近訪問的版塊