62 1234
發新話題

排名計分問題

排名計分問題

最新一期的單打排名榜已出了,我CHECK過自己D分, 得11分, 但贏了兩個, 點解會咁少既?? 自己計過起碼有16分.
有冇人都類似問題呢??

http://www.hktta.org.hk/registered_player/past_record/index.html

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-3-4 21:07 發表
最新一期的單打排名榜已出了,我CHECK過自己D分, 得11分, 但贏了兩個, 點解會咁少既?? 自己計過起碼有16分.
有冇人都類似問題呢??liness" />

http://www.hktta.org.hk/registered_player/past_record/inde ...
咁你有冇計到你第三場輸咗而扣嗰D分呢?
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

我問過乒總一D計分問題,佢地話,球員分基數係用2010第6期績分減去上年同一比賽名次分,但編種子時又以2010第5期排序,我幫小朋友計來計去抓哂頭,最有趣見到棄權球員又加了分.真係考起
我唔想俾$200覆卷費,有冇數學勁嘅人可以幫吓手

引用:
原帖由 mankit 於 2011-3-5 00:07 發表
我問過乒總一D計分問題,佢地話,球員分基數係用2010第6期績分減去上年同一比賽名次分,但編種子時又以2010第5期排序,我幫小朋友計來計去抓哂頭,最有趣見到棄權球員又加了分.真係考起
我唔想俾$200覆卷費,有冇數學勁&# ...
咁搞法,佢咪要全部再計過晒?
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

小人不材,計極都計唔到,投哂降

引用:
原帖由 mankit 於 2011-3-5 00:46 發表
小人不材,計極都計唔到,投哂降
咁乒總今次點收科
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

昨日中午小弟電郵予乒總,下午18:00已回郵,說反覆計過冇錯,如要覆核則要填表兼比$200覆卷費.
有時間我會再計下,不過乒總今次覆得咁快,真係低讚

多左...............就梗係唔聲唔聲la

好似唔記得計前八名既排名分數比我
但無緊要啦因下年又扣番
其實名次分又有點多餘同覆習

wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

回復 4# 的帖子

I came across the same case with you and called the guy at HKTTA, he said the calculation MUST correct (quite impolite), I will review again by myself. And I intend to pay $200 for the review. If their calculation is wrong, I will complaint to this guy, cos my calculation result  have more than 20分 difference.

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-3-5 07:33 發表
好似唔記得計前八名既排名分數比我
但無緊要啦因下年又扣番
其實名次分又有點多餘同覆習
SORRY...
鬧錯了乒總
自已再計過
個分數已計了名次分在內
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

我計過扣錯分,我高分過對手160分,乙級賽應該扣20分,比佢乒總扣左32分。點搞?

引用:
原帖由 happypp123 於 2011-3-6 18:05 發表
我計過扣錯分,我高分過對手160分,乙級賽應該扣20分,比佢乒總扣左32分。點搞?
有無計埋扣左既排名分?

其實個計分法都好複雜下.

引用:
原帖由 Mouse 於 2011-3-5 09:18 發表
I came across the same case with you and called the guy at HKTTA, he said the calculation MUST correct (quite impolite), I will review again by myself. And I intend to pay $200 for the review. If thei ...
Mouse Gor,
I save 200 for you.
Your current mark is CORRECT or may be only 0.5 less than your actual. Trust me! Don't pay for the review.

引用:
原帖由 mankit 於 2011-3-5 00:07 發表
我唔想俾$200覆卷費,有冇數學勁&# ...
麥生, 係咪wing wing的分?
我check  一check 再覆你

其實我諗好多人都唔知要減番前一年同一賽事既排名分, 所以認為分數計錯
所以最好都係俾$200前自己計一次(記得要減番排名分, 對手都要)

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-3-6 18:58 發表
其實我諗好多人都唔知要減番前一年同一賽事既排名分, 所以認為分數計錯
所以最好都係俾$200前自己計一次(記得要減番排名分, 對手都要)
;  Bingo.
麥生, wing wing的分冇錯喎
200蚊請我地飲野好過益乒總

以Mouse為例
原本分數減去前年比賽既排名分: (159-24) = 135
嬴第1個對手(對手196-0=196, 相差 -61): +14
嬴第2個對手(對手202-4=198, 相差 -63): +14
輸第3個對手(對手182-0=182, 相差 -47): -4
排名得分(32強):                      +6
最終分數: 135 +14+14-4+6 = 165

以Wing Wing為例
原本分數減去前年比賽既排名分: (426-12) = 414
嬴第1個對手(對手195-0=195, 相差 +219): +8
嬴第2個對手(對手442-24=418, 相差 -4): +20
嬴第3個對手(對手300-8=292, 相差 +122): +12
嬴第4個對手(對手335-0=335, 相差 +79): +14
嬴第5個對手(對手464-24=440, 相差 -26): +24
嬴第6個對手(對手292-0=292, 相差 +122): +12
輸第7個對手(對手371-12=359, 相差 +55): -14
排名得分(亞軍):                       +40
最終分數: 414+8+20+12+14+24+12-14+40 = 530

兩個都無計錯分

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-3-6 19:30 發表
以Mouse為例
原本分數減去前年比賽既排名分: (159-24) = 135
嬴第1個對手(對手196-0=196, 相差 -61): +14
嬴第2個對手(對手202-4=198, 相差 -63): +14
輸第3個對手(對手182-0=182, 相差 -47): -4
排名得分(32強 ...
舜哥真好數口

62 1234
發新話題
最近訪問的版塊