發新話題

[球板討論] test

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

test

test

87g 反手 打 Donic 白金 Turbo X1, 輕 d

有D好奇直板底板95克為何會入
<-->
.

梗係打自己覺得最舒服果塊啦
右手直板兩面反膠

引用:
原帖於 2012-9-6 11:48 發表

因為Max Carbon本身係比較重,我在金運樂挑選了好多塊(老闆娘臉都黑埋),當時最輕的就是95g,所以就買了它,其實99g都有好多貨。
了解了解, 最輕的都九十五兼有店務盯着, 可算是一個困境

<-->
.

引用:
原帖由  於 2012-9-6 10:21 AM 發表
小弟從前用Yasaka Max Carbon(95g),正手Neo天極2,反手Tenergy 64,總重量195g,感覺很重,練習很短時間手碗已經感到痛,靈活性不好。於是兩星期前買了一塊日版YEO(79g),正手Neo天極2,反手Tenergy 64,總重量179g ...
我Max Carbon(94g),正手OMEGA IV PRO,反手R7,總重量190g,拍頭頗重,我既感受同你完全一樣 ....

引用:
原帖由 st6788 於 2012-9-6 13:24 發表

我Max Carbon(94g),正手OMEGA IV PRO,反手R7,總重量190g,拍頭頗重,我既感受同你完全一樣 ....
其實咁佩會唔會好彈?

重量沒有絕對標準,不過橫板一般以總重 185g 為適中界線,低過 180g 為偏輕、175g 為輕、170g 為很輕,高於 190g 為偏重、195g 為重、200g 為很重,直板再減 5g

兩面反貼嘅底板重量一般佔總重50±5%,一面反貼一面粒仔、長膠,或者直板單面底板佔嘅比重會再高啲

揮重係另一個考慮因素,人體在揮拍時會出現另一現象叫「轉動慣量」,簡單啲講球板離開身體越遠,喺揮動時感覺越重,另外板嘅重心同握板深淺都會有影響

以你嘅情況,直板 95g(佔總重 48.7%) 係好重,以目前嘅動作結構身體承受唔到自然感覺到唔舒服,暫時唔駛諗

79g(44.1%) 嗰塊比較適合中近台快速相持,退枱會吃力啲

87g(46.5%) 呢塊最適中,中遠台夠力之餘,適應咗近台速度應該還可以
本帖最近評分記錄

最好是 165~175     如果板夠力160仲好    我主戰拍是 81g重
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

總重是171。。。。。。。。。。
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-9-6 02:02 PM 發表

其實咁佩會唔會好彈?
少少咁啦,每個人既標準都唔同

剛剛都想開一個類似既post, 我配置係YEO(直拍,重量不詳),正手Neo天極2(重量不詳,膠離拍頂1.5cm),反手r7(50g),總重量180g, 有冇人可以推斷到拍同正手膠分別約幾重?

Btw 我依家都覺得好重,好唔得心應手,可能同我以前打單面有關

發新話題
最近訪問的版塊