發新話題

[綜合技術] 請高手指教,急!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

請高手指教,急!

你試下在搓中加入反手用長膠撕起及攻球,那就不至於搓來搓去咁悶啦 !

你學朱世赫個超爆正手
點會悶呀

入枱撕起加快攻 o 尤其長膠撕起加快彈,使對手難以應付 o (重點是反守為攻)

引用:
原帖由 龍兒 於 2010-12-9 23:19 發表
本人打既係完全copy朱世赫,球拍都一樣,不過用較新的長膠,
唯一分別就係我冇佢咁高同冇佢咁勁,不過我都削到有咁既質量球,
只係練習完後,有強既基本功,但實戰就唔識個打法,
請各師兄師姐指教.....
    一 ...
其實係有好多原因, 對手問題既主要都係.. 你話人地唔攻你有差番比你,
咁果球多數贏定輸, 你同你d對手打贏多定輸多?

佢差返過黎你就要攻,爆版正手或轉板反手弧圈.或長膠推拱大角,要令到佢唔敢輕易咁差.

自己削球防守有優勢
當然要劈長迫對方起手
下下到底線對方不外乎拉打
對方如果搓一定出機會球

削球不出台
對方自然搓短
長膠短台
離不開轉拍搓短變化
迷惑對手
或劈長拱底線調動對手
進入拉削對局

引用:
原帖由 龍兒 於 2010-12-10 10:54 發表

一般差都有4 - 5個來回...跟住有可能我差失,或對手差失...
但通常我都會輸...長膠我唔係太識差....成日會沉...
不過開左波冇耐,就又差差仔...差-差-又1分了,重覆...直到11分完,
真係悶,仲悶過練波...

不過 ...
防守球員除了基本功
還要發展出自己的套路
被動中反制
穩中求勝
切忌心浮氣燥
亂攻失位

如果喜歡進攻........

FOR YR REF.
<-->
.