發新話題

[綜合技術] 發現自己的穩定度不足.....

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

發現自己的穩定度不足.....

昨晚練完一局, 發現自己在低速或高速的情況之下, 控制唔到點....反而只有中速比較穩....

唔知大家點練穩定d呢??
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 1# 的帖子

我都成日落點唔穩定 ,想知點可以解決

我都係長期唔定點

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-10-22 10:58 發表
昨晚練完一局, 發現自己在低速或高速的情況之下, 控制唔到點....反而只有中速比較穩....

唔知大家點練穩定d呢??
中速嘅定義係咩?打緊咩技術出現問題?定線定點練習?定點不定線練習?

引用:
原帖由 青見人 於 2011-10-22 12:43 發表

中速嘅定義係咩?打緊咩技術出現問題?定線定點練習?定點不定線練習?
舉個例子, 如正手斜線近檯定點攻球, 一般加力5-7成, 可以保持到10扳來回左右, 但一加速到8-10成力, 就4扳3扳完了.....又或者係用2-4成力量去慢打, 都好難控到個點(保持都比較難)......

< -- 新手中的低手

要改善穩定度不足.....別無他法....
一字既之曰....“練”!!!!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

基本功                      00000000000000000000000000000000

~超級榮譽~

回復 7# 的帖子

今日幾點過老地方?

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-10-22 12:54 發表

舉個例子, 如正手斜線近檯定點攻球, 一般加力5-7成, 可以保持到10扳來回左右, 但一加速到8-10成力, 就4扳3扳完了.....又或者係用2-4成力量去慢打, 都好難控到個點(保持都比較難)......
這可能關係到你正手攻球嘅協調,腳腰手重心轉腰手擊球不一致!通常力量大了,球速自然加快,揮拍動作過大或整體擊球不協調就有問題了!擺速不夠快!若球速慢反而差,就更加係上述問題所致!
你可試吓以擊球節奏來加速!不是力量!以正手攻球為例,正常擊球時間為最高點,試改以上昇後期擊球!看看怎麼樣?
然後再以下降初期試打看看如何!記著,是以節奏加減速!不是力量!
當然如有片睇就更好吧!大家研究吓!

引用:
原帖由 青見人 於 2011-10-22 15:49 發表

這可能關係到你正手攻球嘅協調,腳腰手重心轉腰手擊球不一致!通常力量大了,球速自然加快,揮拍動作過大或整體擊球不協調就有問題了!擺速不夠快!若球速慢反而差,就更加係上述問題所致!
你可試吓 ...
其實我自己都感覺到自己唔識用轉腰的力量(雖然有轉腰), 反而腳同手都可以反影落去球質上~~~

協調....嗯....我都要消化一下先~~~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-10-22 17:05 發表

其實我自己都感覺到自己唔識用轉腰的力量(雖然有轉腰), 反而腳同手都可以反影落去球質上~~~

協調....嗯....我都要消化一下先~~~~~
下次搵埋我一齊練基本功丫...我都好想練番好d基本功!!!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

練基本功我都O岩呀, PLS預埋我!!!   THX

回復 11# 的帖子

me too!

發新話題