發新話題

[綜合技術] 市政局發球機可以有效提高水準嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

市政局發球機可以有效提高水準嗎?

市政發球機旋轉太强,又沒有不轉球,很難捉摸怎樣訓練。
你們有何心得?

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-6-24 15:57 發表
你們有何心得?
不太有用,直接請教練

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-6-24 15:57 發表
你們有何心得?
因為同一動作要打好耐,容易受傷…
出球無變化,你打球更唔雖要變化,合住眼都中檯,個腦袋「白」晒,咁樣學唔到判斷能力。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

使用發球機

初學者最好不要使用發球機發球機旋轉跟正常來球有異
初學好易打壞手型

引用:
你們有何心得?
一般體育館的發球機
發球機有兩種出球方法,
1 出球到自己檯再到對面檯(像發球)
2 直接出球到對面檯
模式2出來的球會轉啲。
發球的的用處:
1 當你冇朋友時,亦可打球。
2 主要係基本功的練習,透過不段重複個別動作,使身體記住固有動作。當然前提係你的動作及發力正確啦,再練發球機使動作穩固。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2019-6-24 18:38 發表
一般體育館的發球機
發球機有兩種出球方法,
1 出球到自己檯再到對面檯(像發球)
2 直接出球到對面檯
模式2出來的球會轉啲。
發球的的用處:
1 當你冇朋友時,亦可打球。
2 主要係基本功的練習,透過不段重複個別動作,使身體記 ...
如用這直接出球到對面檯,因旋轉比常人强很多,其實會不會練壞手勢??

如用這直接出球到對面檯,因旋轉比常人强很多,其實會不會練壞手勢??

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-6-26 06:12 發表
龍卷風咁強,如果接到,國家隊都入到啦

果d係唔正常旋轉,我估計,只有20%就足夠了,可惜調較唔到。

練旋轉一向都是重點所在,就算大陸教練都唔會教你,香港教練旋轉好的、小之有小,所以旋轉就係「最重要的乒乓球秘密武器」。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2019-6-28 19:10 發表

龍卷風咁強,如果接到,國家隊都入到啦

果d係唔正常旋轉,我估計,只有20%就足夠了,可惜調較唔到。

練旋轉一向都是重點所在,就算大陸教練都唔會教你,香港教練旋轉好的、小之有小,所以旋轉就係「最重要的乒乓球秘密武器 ...
市政局乒乓球機有沒有不轉球功能嗎?

-

當然尚有些不足,但已經非常好。

至少比一些基本功普通的波友好。

覺得發球機比較適宜做邪膠練習的拍擋
<-->
.

本人有以下經驗,欲將下旋旋轉減弱,設定以下:
上輪力度弱=1,下輪力度強=7—>下旋。
但發覺個波只彈出一呎遠,怎樣可以解決這問題呢?

如何減弱旋轉但又可以射出一定距離呢?

又如果以下不旋轉球設定,個波可以彈射距離過半枱嗎?
上下輪力度接近—>不旋。

請問還有其他調教技巧可以分享嗎?
謝謝師兄!!

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-7-16 06:38 發表

又如果以下不旋轉球設定,個波可以彈射距離過半枱嗎 ...
唔得的
康文署既發球機, 球速同旋轉係成正比, 而且冇不轉波

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-6-25 08:13 發表

其實旋轉也不會太強,如果你覺得過轉,可減低旋轉度,但減低旋轉度,球又出得不夠遠,可調整發球機出球頭,提高一點,球的弧線略高,球就飛得較遠。
練發球機前,必須有一定的基本功底,懂得半借力半比力的技巧會更好。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-7-16 06:38 發表

又如果以下不旋轉球設定,個波可以彈射距離過半枱嗎 ...
你那款是Y&T舊機,北河/石硤尾體育館用緊,通州街和駱克道仲衰,用萬達牌垃圾機,用新機的有楊屋道,林士德,北葵涌,保安道,摩士,界限街,雖然冇不轉球,但就有上,下,左側,右側,左側上,右側上,左側下,右側下等8個模式,我認為球咀應向下,球先彈地再跳過網,這才有真實感,頻率設定1已夠快,速度控制長或短球

本人新手,打過康文署發球機幾次,點解唔覺有旋嘅

初學者唔啱,旋轉唔似
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

回復 16# vanessang 的帖子

自己調校
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

回復 1# giraffe2 的帖子

如果大約有10-20小時球齡,掌握初步動作係可以靠發球機定形打定點球
至於不轉球,你可以叫朋友用手拋球比你係已經好接近不轉
不過發球機1個人練好悶

發新話題