21 12
發新話題

乒乓球有人確診了

乒乓球有人確診了

希望她們 / 他們早日康復

是否通州街教練或波友?

引用:
原帖由 芝c高比 於 2020-7-17 01:41 發表
希望她們 / 他們早日康復
邊位?
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 長膠大叔 於 2020-7-17 10:30 發表
除左恭喜之外都唔知講咩野好!
唔係咁講野嘛
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
師兄,唔使咁樣講野呀?

~ 九龍東~ 散得好犀利~

慈雲山~好多人《逃跑》返大陸~

黃大仙~彩虹~觀塘~

~存在中~

打波唔戴口罩,休息時坐低吹水,病毒就可以經空氣傳播

暫時病毒係經飛沫及接觸傳播,所以建議如果球友仍然有波打,最好都係帶住口罩打,當然要注意自身問題,唔好硬打。
除下口罩喝水時也要注意不要接觸到口罩外邊,手掂過乒乓球及桌面或任何地方,也不要觸摸頸項上任何地方。
大家注意安全。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
可以解釋一下這個講法是什麼意思呢 !

引用:
原帖由 五隻蟻 於 2020-7-18 21:08 發表

可以解釋一下這個講法是什麼意思呢 !
7月9日打波感染
相信波友唔會有親密接觸
咁會唔會係除罩傾偈呢

引用:
口不擇言

誤信戴囗罩可抗病毒是今次爆發主因,找出源頭隔離才是科學方法,但突然出現大量源頭不明個案,醫管局有無為偏幫某D組織隱瞞真相引至錯失抗疫時機?

引用:
原帖由 samson2012717 於 2020-7-20 18:54 發表
誤信戴囗罩可抗病毒是今次爆發主因,找出源頭隔離才是科學方法,但突然出現大量源頭不明個案,醫管局有無為偏幫某D組織隱瞞真相引至錯失抗疫時機? ...
戴口罩只係基本防疫,由香港第一單感染個案,香港政府根本查不到源頭.基本上由年初到現在所做的措施都是拖泥帶水,明知香港醫療系統早已不勝負荷,仍然不肯封關,甚至豁免某類人士檢疫.

本地亦有團體辦大型簽名會,聚餐,加上市民略有鬆懈就社區爆發.

一開始肯全面封關,相信大家早已開開心心打波,打比賽.

回復 14# 五隻蟻 的帖子

部份病源有機會來自冷凍貨物 ,海員,封埋吾冼食,練仙?

引用:
原帖由 samson2012717 於 2020-7-20 20:15 發表
部份病源有機會來自冷凍貨物 ,海員,封埋吾冼食,練仙?
要驗過先知,封關一向都係指客檢.

為咗連續拉沖暢順唔戴口罩打波應該自責; 如果打波過程中承受唔起自己戴住口罩都唔好打; 口罩偏向於係自律多過防衛; 工作間見有人唔戴罩我直情保持帶夠兩個, 索性帶埋佢嗰份, 因.工作唔係體力勞動, 可以承受戴兩個.
<-->
.

回復 17# 乒乓在線 的帖子

一個帶病毒的人,口罩帶一個鐘後,病毒在囗罩上累積的濃度以常識計也可知每呼一口氣便增加一定份量,幾個鐘後的濃度呼出的一口氣經口罩噴出應高出佰倍。
戴普通囗罩後吸入的空氣其實並沒有經囗罩過濾,全部空氣只是在口罩旁出入,只有N95度身訂做的才能過濾。
所以不要誤信口罩防病毒的功能。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

戴一般口罩一向主要是自律; 持術要求比運動量大的乒乓絕對可以戴口罩打, 唔戴口罩打乒乓係自私行為.
<-->
.

戴口罩打波?打波出汗,個口罩俾汗濕了又係冇用 ,不如停打一段時間吧!

引用:
原帖由 spout 於 2020-7-21 11:54 發表
戴口罩打波?打波出汗,個口罩俾汗濕了又係冇用 ,不如停打一段時間吧!
疫症早期康文場不開時, 尚有社區中心開放給會員打, 中心要求者探熱消毒, 但要戴口罩打, 雖然唔習慣, 尤其是拉沖時, 一球已經眼鏡白d, 睇唔清, 唔可以連續拉幾球, 只可雙打... ...

慣咗之後都係打雙打. 打乒乓的運動量戴口罩都算可以打o既; 不過間社區中心而家都唔開俾人打喇.
<-->
.

21 12
發新話題