21 12
發新話題

[球板討論] stiga許昕藍標 / 黑標

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

stiga許昕藍標 / 黑標

各位師兄,想請教下有無人用過stiga藍標/黑標許昕。想知道手感如何啊。
因為見好似好少人做評測

主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

藍標咪算係有力既純木感碳板。

你唔好當佢係butterfly個d alc

但其實藍標算唔算都係易控既碳板?

歡迎大家一起討論配置。

算中等啦

咁但係個彈性,都係始終butterfly ALC會好一點?

歡迎大家一起討論配置。

要睇邊隻。stiga係要保持有純木feel,你同vis boll比緊係唔夠彈...

但手感 食波 旋轉一定stiga好d

姐係其實睇你想要乜,如果想手感旋轉,藍標好一點。
相反,想拉波夠衝,用返vis既碳板會更好?

歡迎大家一起討論配置。

黑標同藍標分別係VIS同金標VIS咁上下, 基本上兩者直接揀藍標就得
藍標同金標分別係金標幾乎都用85G重量嘅板材組合, 雙反配膠選擇更多, 你可以當係QC再好D嘅藍標, 但如果你想打重D就要用藍標
BTW其實我有塊許昕金, 上次可以借你試下手

回復 8# kin_ps 的帖子

許昕金標姐係邊塊呀?
唔緊要呀,下次撞正有球局既時候再試下

歡迎大家一起討論配置。

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2021-9-15 11:44 發表
姐係其實睇你想要乜,如果想手感旋轉,藍標好一點。
相反,想拉波夠衝,用返vis既碳板會更好?
Yes,vis or boll alc

回復 5# y0y0_pang 的帖子

你咁樣分太籠統啦

大家都係butterfly ALC

外置嘅Viscaria感覺係超級韌

內置嘅奧查洛夫感覺係超爆超有力 冇得咁樣分㗎
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

回復 7# y0y0_pang 的帖子

藍標應該畀Vis衝

Vis 特點係柔韌
舉例 出100%力 打返出嚟變成 80%

舉反例子 超級張繼科
出100%力 打返出嚟變成 130%
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

回復 9# y0y0_pang 的帖子

睇嚟師兄要緊貼潮流

金許昕即係金色標誌嘅許昕藍標

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-16 22:31 發表
睇嚟師兄要緊貼潮流

金許昕即係金色標誌嘅許昕藍標
太耐無打波了而家出既板及膠太快,太5花8門,完全跟唔上潮流

歡迎大家一起討論配置。

咁如果都想比較下藍標及碳素45/90其實三者分別會係邊到呀?

歡迎大家一起討論配置。

回復 16# y0y0_pang 的帖子

Carbonado好似都有金標

回復 15# y0y0_pang 的帖子

唔緊要啦 論壇大家互相交流資訊嘅作用就係咁

回復 16# y0y0_pang 的帖子

藍標獨立評測就有好多

45 VS 90 都有好多 就咁上網search都已經有好多

但係藍標VS45/90就好少

回復 17# 我=新手 的帖子

冇錯
45 同 90 都有
因為有中國選手用緊

本身零售價應該係二千蚊港紙左右
但係炒價依家上到去三千蚊人民幣左右

21 12
發新話題