23 12
發新話題

[砌版討論] 砌新板 問意見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

砌新板 問意見

大家好

正準備買新板,横板,現有下列打算:

底板:龍五 or Viscaria

正手膠皮:Tenergy 19 or 64 or 64FX,  又或是D09C

反手膠皮:NEO狂飈3省套,橙綿或藍綿

請各位比下意見,同時歡迎介紹其他款式。

我自己嘅配置係正手打籃錦省狂或者d05
反手就打T19底樣系viscaria
主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

反手狂飆
犀利

引用:
原帖由 暐仔 於 2021-9-19 12:59 發表
我自己嘅配置係正手打籃錦省狂或者d05
反手就打T19底樣系viscaria
T19出咗無耐,請問用後感覺如何 ,又如果同
D09C比又有甚麼分別。

引用:
原帖由 我=新手 於 2021-9-19 13:00 發表
反手狂飆
犀利
僅初步想法,請問狂飇用於正手是否較合適。

岩岩打返唔好打內置碳,買viscaria

正手打橙省39度

反手打64

狂飆打反手要高水平。

回復 3# 我=新手 的帖子

狂有人都打反手既,不過個技術水平都夠快先駕馭到
主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

回復 1# manwai1983 的帖子

如果師兄有budget 正手打T05
如果係近派先操返波,正手打Mx-P練返好手感都得
主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

回復 7# y0y0_pang 的帖子

我知
所以我話佢犀利

引用:
原帖由 Kenixting 於 2021-9-19 17:35 發表
岩岩打返唔好打內置碳,買viscaria

正手打橙省39度

反手打64

狂飆打反手要高水平。
64 我有興趣,請問跟64FX有甚麼分別。

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2021-9-19 21:44 發表
如果師兄有budget 正手打T05
如果係近派先操返波,正手打Mx-P練返好手感都得
請問T糸列同 D糸列有甚麼不同.

正反手膠部份選擇完全反常態
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

回復 4# manwai1983 的帖子

T19 弧線低 適合以側旋過枱 或者彈擊

D09C 業餘人士多數用喺正手
蝴蝶推廣嘅時候自稱少少黏 以弧圈結合快攻為主
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

回復 5# manwai1983 的帖子

絕對係

回復 10# manwai1983 的帖子

· 硬度唔同

FX 系列32度
T 系列36度

回復 11# manwai1983 的帖子

硬度唔同

T 系列36度
D 系列40度

回應返師兄一開頭

睇你嘅選擇估你對器材應該冇咩認識
如果將你所有嘅選擇重新混合一次
我有以下嘅建議

底板: Vis/ 龍五
正手: 狂飆3 nei 橙/藍海綿/D09c
反手: T19/ 64

基本上上述嘅建議係用返你初頭嘅選擇

板同膠都係最大路嘅配置

上面點揀都唔會差得去邊

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-20 17:10 發表
· 硬度唔同

FX 系列32度
T 系列36度
請問是否數字愈高愈硬

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-20 17:14 發表
回應返師兄一開頭

睇你嘅選擇估你對器材應該冇咩認識
如果將你所有嘅選擇重新混合一次
我有以下嘅建議

底板: Vis/ 龍五
正手: 狂飆3 nei 橙/藍海綿/D09c
反手: T19/ 64 ...
你的意見对我有很大幫助,多謝。
又想請教,T64有分厚度1.9及2.1,打起來有甚麼分別。

23 12
發新話題