發新話題

再見一年的瘋狂!

再見一年的瘋狂!

再見一年的瘋狂!

一年前, 你接触乒乓波運動后, 便瘋狂地愛上它,打乒乓波巳成為你的生活重心:

* 一有時間就走咗去打波!

*   朋友約打波, 逢約必去

* 跆拳不玩了, 因為要 keep 住狀态, 要花很多時間,

* 長跑不玩了, 又係冇時間練

* 象棋比賽, 可免則免

* 學業也受影響,

這不是3分鍾熱度, 是超過365 天的熱度。

幸好, 派了中學后, 你有了很大的改變。

雖然 打乒乓還是你的最愛,但你巳沒有以往的瘋狂:

* 有時間, 未必一定去打波, 可能去下游水, 打下羽毛球,或圖書館,

* 朋友約打波, 未必一定去

*  巳開始跑返步

*  認真做暑期作業, 讀英文 書, 即使在暑假!

*  開始多D 參加返象棋比賽, 7月12日巳參加了一個比賽,今日又去第二個!

這轉變是好的, 這才有 balance of life!

其實有無發覺成功人士一般生活都很不平衡的.......
Xell telecom
手機及PDA電池專門店

回復 3# 的帖子

咁好驚平衡過頭就唔成功!

引用:
原帖由 肥邦 於 2009-7-26 09:37 發表
其實分配好時間就得了!!
時間是不夠的, 冇可能樣樣都有成績, 況且, 乒乓波真係好難學
Anyway, thanks for your advice

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-7-26 13:56 發表
其實有無發覺成功人士一般生活都很不平衡的.......
有呀, 不過, 小朋友求學階段, balance of life 重要d,

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-7-26 14:03 發表
咁好驚平衡過頭就唔成功!
哈哈哈, 冇所謂囉

其實balance D 個人會舒服好多, 不過過得舒服就好難有咩成就......
我一向都係咁覺得.
Xell telecom
手機及PDA電池專門店

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-7-27 12:02 發表
其實balance D 個人會舒服好多, 不過過得舒服就好難有咩成就......
我一向都係咁覺得.
舒服就好難有咩成就. 講得好
十分同意!

發新話題