發新話題

九龍城分齡賽, 兒子 16 強止步!

九龍城分齡賽, 兒子 16 強止步!

九龍城分齡賽, 兒子 16 强遇張X亨 (乒總球員排名榜12歲或以下排32),
3:1 輸咗!

兒子笫1局11:6 勝,
笫2, 3 局, 都係打到10平手, 之后輸!
笫4 局, 11:5 輸

今次比賽, 他正手打得幾好, 这是暑假刻意練正手的结果,
反而, 反手少練咗 , 變成弱點, 係咁比對手攻擊!

其實, 32強 或 16 強都冇所謂,
最开心是兒子話比賽時巳發揮平日水準!
他輸, 就是技不如人吧!

3 個月前, 他玩北區分齡賽,
對手就不攻他較强的反手, 係咁打他正手,

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=15574&extra=page%3D1&page=1

今次則剛相反!

唔知再打多6 個月,
能否正手反手 都一齊OK 呢!

下次再加油,攞個牌番黎!

16 強都算好啦 , 我聽日大埔分齡 , 有16強都偷笑

對手咁強,但比分都很接近,不錯吖,繼續努力!
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

好叻仔架喇,都係差少少,
唔知佢而家進步左幾多呢...好期待有再次同佢'單挑'既機會

16強已經有相當水平了, 區賽的人水平很高的,

加油 la ...
主板 格林卡
反手膠JO GOLD
正手膠BRYCE

引用:
原帖由 william011894 於 2009-9-12 20:56 發表
下次再加油,攞個牌番黎!
謝謝對小兒的鼓勵

引用:
原帖由 chanpuilok 於 2009-9-12 21:18 發表
16 強都算好啦 , 我聽日大埔分齡 , 有16強都偷笑
你加油呀

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-12 21:22 發表
對手咁強,但比分都很接近,不錯吖,繼續努力!
Thanks

引用:
原帖由 無名小卒 於 2009-9-12 22:32 發表
加油 la ...
Thanks 無名小卒

引用:
原帖由 bond 於 2009-9-12 21:51 發表
16強已經有相當水平了, 區賽的人水平很高的,
Thanks !
其實, 32強 或 16 強都冇所謂,
最开心是兒子話比賽時巳發揮平曰水準

輸, 就是技不如人吧!

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-9-12 21:28 發表
好叻仔架喇,都係差少少,
唔知佢而家進步左幾多呢...好期待有再次同佢'單挑'既機會
我都好期待小兒能再和你'單挑',
比佢練多9 個月(剛兩年),
到時, 佢才敢再'單挑' 樂天

努力總算沒有白費,加油,下次一定會更好

引用:
原帖由 粒仔輝 於 2009-9-13 00:25 發表
努力總算沒有白費,加油,下次一定會更好
Thanks !

Yes, 努力總算沒有白費

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-9-12 20:49 發表
九龍城分齡賽, 兒子 16 强遇張X亨 (乒總球員排名榜12歲或以下排32),
3:1 輸咗!

兒子笫1局11:6 勝,
笫2, 3 局, 都係打到10平手, 之后輸!
笫4 局, 11:5 輸

今次比賽, 他正手打得幾好, 这 ...
係咁架啦, 好似我初初練橫打咁, 橫打越來越好, 變左懶側身, 正手就變左弱點, 好似唔識打咁, 唔好講幾多轉, 連台都唔到, 跟住就逼自己側多d身, 正手又有番, 但係又到反手唔識打, 跟住又碧自己練下擺速, 輾轉經過一兩年, 而家叫做好d啦, 波係要練, 係要浸出來既, 有個咁好既慈父, 仔仔打波一定會好享受的

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-9-12 22:32 發表

你加油呀
我都係16強輸啦

其實當你專注練一樣技術既時候,
其他方面就會變得生疏,
我近排都調轉左,
反手好過正手!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-9-15 11:35 發表

係咁架啦, 好似我初初練橫打咁, 橫打越來越好, 變左懶側身, 正手就變左弱點, 好似唔識打咁, 唔好講幾多轉, 連台都唔到, 跟住就逼自己側多d身, 正手又有番, 但係又到反手唔識打, 跟住又碧自己練下擺速, 輾轉經過一 ...
好同意, 乒乓波係要練, 打波能力真係要一年一年浸出來既,冇捷徑

發新話題