發新話題

【網友分享】球品是不是要教呢?

我今日打萬達盃, 都有兩個後生仔唔係好熟波. 但係我一分都無讓佢, 無擺位, 無玩佢地, 只係正常地贏. 有時好明顯見到對手技術同自己有距離, 但係我唔會放波, 玩人. 呢種行為, 唔要得.

引用:
原帖由 kowlboy 於 2009-9-27 01:41 發表

Not only 放高球 & 落後時反而認真......
我對過有家長在場既小朋友, 家長好品到無朋友. 小朋友滴死, 碰網拍掌不單只...

我開失波, 佢地都拍掌都唔緊要, 最大鑊係, 小朋友仲要 draw.............哈哈...draw乜?

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 01:45 發表
我幾時都話!你炒我11:0,好過咁玩囉!
有時好難講嫁. 我今日又對過一個小朋友. 我自己感覺係: 佢以為自己係球星! 全程黑口黑面. 當然我我二零贏左. 我唔會扮謙虛話好彩, 我係贏就係贏. 不過小朋友握手時好求其, 招呼亦無. 真係唔知而家小朋友既球品......唔講呢個,

只講一個正常小朋友, 禮貌二字去左邊???

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-9-27 02:34 發表
其實放高波都唔算無咩球品啦.....
如果佢出台就拉, 近台勁剔, 高DD都bet死你, 板板沖爆你, 重鬼咁準,
一分鐘唔使就11:0 收你工, 之後叫你下場幫佢打氣, 你會點??
佢咁樣合哂你要求, 認真同有禮貌, 咁又點???
唔通 ...
球品是因人而異. 有人會話好禮貌叫做虛偽. 亦又有人覺得認真打波唔笑叫做串.
輸左波比高過自己既球手本是正常, 但比賽中所受到的屈辱, 只有當事人自己知道.

樓上都唔少意見, 我只想提出, 高禮澤打甲組公開賽對住本地甲組, 技術差距好大,
但高禮澤點樣打............大家都見過.

我唔想再去評論邊個人用咩方法打咩波, 因為都係合法勝出,
放高球, 擺位, 爆衝, 推彈, 削球等等......總之合法贏波, 無人可以講,
但係, 比賽者當時心態, 佢自己有無侮辱之意, 佢自己最清楚.

所謂 "因" "果"..........心照!

又可以這樣看法:

球品很難有一個公論. 我都說過, 有波友很謙虛, 每見一位波友都會say high, 問好. 但有別人會話他虛偽.
而有另一波友, 每次打球都很認真, 差點連友誼球局都要叫暫停, 教練指導及六分沫汗. 認真到打完比賽都會作即時檢討而不言笑. 場外人便說他囂張, 串咀.

真是觀點與角度問題啊!!  不過, 我都會預到比我強得多的球手, 若他放我高球, 我會用盡努力打回去. 若他態度傲漫及似不尊重我而玩我的話, 我便笑口筮筮, 也當玩樂一場球局啦. 內心會不快, 最多打完以後避免再對戰了.

可能我的技術真的難令對手打得起勁. 唯有自我檢討. 他不尊重我是他的事. 我也拿他沒法子. 這個想法也未嘗不可.

反而樓上講過一點, 我都幾認同. 如果對著令自己無癮的對手, 真的不知點算好. 自己唯有鬆手少少, 否則 B Lee Bar Lar 打完波. 對手都唔知咩事, 自己又無癮. 而我自己都愛跟不同人打球, 所以本來就有幾套波. 對高手就博命, 五五波的, 就打自己水平. 對差過自己的, 便就著對手水平而認真打. 雖然未必會全力打, 但至少都要比對手感受到, 我對他起碼的尊重. 這是我地做法.

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 14:54 發表
對差過自己的, 便就著對手水平而認真打. 雖然未必會全力打, 但至少都要比對手感受到, 我對他起碼的尊重. 這是我地做法.

收到 ! 多謝王兄尊重我 e 隻小貓
我當然尊重你. 因為你都無放我高球........!!
我又無資格放你高球.......嘩卡卡

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-9-28 14:59 發表

贊同最後o個段, 咁你舒服,我又輸服. 氣氛和諧d
老老實實. 開波前點知你咁勁/屎.
我屎你又無癮, 我勁, 又到我無癮. 開波前唔通問你 "你打乜組, 贏過公開賽未? 跟邊個教練?? 排名幾多?!?!?"

發覺對面波友無料到的話, 雙方都會無癮. 咁就快手打完佢啦. 如果對面條友好認真, 明知佢唔得, 咪比多幾個機會佢攻波, 不過我要重申, 比佢攻, 即係推多d比佢正手, 而唔係放高球. 哈哈....我唔使練放高球. 因為我屎波.

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 15:37 發表
其實手唔手鬆問題不大,問題既係態度吧?香港乒乓球
100% Agree

Eric 講左一個重點, 放高球好, 兇狠的好. 怎樣打其實也無問題
其實問題是態度.
三十男入面有個放球王. 佢乜場都放, 都係笑口筮筮. 但係從來無人話佢唔尊重對手.

所以, 見仁見智. 我地討論球品, 嚮態度出發正確極.

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 17:17 發表
聽聞 iphone 都一樣放高球. 對住高佬峰一樣照放
咁我又想問你一個問題!!! 唔該!!

高禮澤同你打波, 一見你明顯唔夠佢打, 佢就整塊長膠篤你. 仲笑口筮筮話練野. 哈.....

等如我同你打, 我同你打足五局, 你都係用長膠......, 你都係練緊野!!!

咁我可唔可以話你玩我??? (當然唔得啦. 你根本就係打長膠!!)

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 17:49 發表

防兄記性原來不太好, 最近一次同你在百0了打, 你好似 3:0 ko 我. 不過三局加埋我好似過左 11分
貓仔的記性很好, 但理解能力(或我地表達能力)....其實我意思係話如果.............

引用:
原帖由 威利多 於 2009-9-28 20:21 發表
打波以來,真的很高興認識您、防sir、葉sir、陰柔小子......希望大家可以珍惜這份友情。
看不出啊! 叫了你不要打成人組.....現在我無機會入決賽.....

引用:
原帖由 小過童 於 2009-9-28 17:28 發表

我寶達有個街坊人人都叫佢做 ( 防守王 ) .......死火!唔知正牌防兄有無將個名注冊呢
我地個個街坊都好 like 同佢打,我就一定 mark 住佢唔比佢走 ( 需然輸多贏少 ),佢既打法同防兄隊友一 ...
漏左唔記得回返你添!!! 我叫防守王......講左千幾次啦, 係足球場上既花朵!!! 打乒乓波我係強攻嫁!!

引用:
原帖由 雪清風 於 2009-9-28 23:53 發表

貢汝洗唔洗改番個在乒乓塲上啱既花朵
無乜所為啦. 最緊要係叫慣叫熟....算哪. 都係一句

火爆乃因為當事人有怨氣. 所以就會淒慘一點. 這個真的是 "針唔吉到肉唔知痛" 及 "公說公, 婆說婆"

但我們一眾波友都明白到, 打波都是求開心, 不是求氣.

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-30 14:12 發表

對手唔認真,你就更加要認真,因為如果自己都唔認真的話,即係唔尊重自己!
所以你對我時永遠都好認真, 一定有一兩球打波個直飛我個頭.......

老實又咁講既, 如果比對住個唔多識打波既人, 你真係好難認真.

發新話題