36 12
發新話題

小兒11歲才學打乒乓波,真係遲左!

小兒11歲才學打乒乓波,真係遲左!

越来越覺得,小兒11歲才學打乒乓波,真係遲左! 如果他能在 5-6 歲時起步, 就好 la, 那時, 功課少, 大把時間練波打分而不太影响學業。 打5-6 年波后 到現在他的年纪, 基本功應巳較扎實, 比賽經驗豐富! 可惜, 光陰不會倒流的!

乒乓波是一項易學難精的運動, 技術含量高,其它的不講 la,   淨係開波都有 N 咁多款  !每種技術, 都要大量時間去練習, 把同一動作重復練上數萬次, 就會打得稳定少少! 不過, 單一技術又要和其它技術配合, 才能打得好!

很多時后, 學一項新技術, 就會多花時間去練習, 原有的技術, 練習少了, 便會此長彼消, 導致打分表現不稳定。 唯有多用時間去練習,把新舊技術磨合, 才能把打波水平提高!

簡言之, 打乒乓球要打得好, 要花時間去浸, 要花得起時間去練!

看了上個月的”乒乓世界” 雜誌,才知香港一位甲组小明友,每日練波時間竟達 5 小時, 他有今日的成就,除了天份外, 刻苦的長時間練習是不可缺的! 真係一分耕耘, 一分收獲!

今星期, 兒子決定不參加其校乒乓球會的活動,以争取多點時間温書!

冇時間練波,點會打得好!
冇時間打分,點會有進步!

小兒升中后, 原來對打波咁大影响,
所以, 我覺得小朋友早D( e.g 初小)開始學波比較好,
會有多D 時間去練波打分而不太影响學業!  

小兒11歲才學打乒乓波,真係遲左 la ,
因為:

他學波14 個月就升上中學,只學得眾多乒乓技術的皮毛, 還有大把野要學,
還須要大量時間去練習,

可惜, 現在巳抽不出足夠時間了!

點解11歲才學波係遲左呢? ( 詳加說明)
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=19408&extra=page%3D1

打街波就好早打...真係練就~
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 嘉靜 於 2009-10-5 19:35 發表
我都好後悔咁遲先學...
請問妳幾歲開始學波呢?

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-10-5 19:39 發表
打街波就好早打...真係練就~
請問妳:
幾歲開始打街波?
幾歲開始學波呢?

引用:
原帖由 嘉靜 於 2009-10-5 19:35 發表
我都好後悔咁遲先學...
你巳升上甲組, 勁呀

越早學當然越好,但11歲才學也不是損失
兒童的功課壓力少,故然有更多時間打球,但是兒童的肌肉控制能力,手眼協調能力都不是太好,所以進步空間都好有限,相反貴子弟十一歲學步,雖然起步比人遲,但正是學野的黃金時間,差果幾年都唔會有好大距離
我都成十九歲先學打波,學左都無一年就無再學,依家做野都無時間再打、再練,俗語話「有心唔怕遲」,加油

其實學波冇話早同遲既
只要你肯用心去練就一定得

其實好多人打波打得勁~
但都可能係冇學過波
我都冇學過啦^^所以唔洗灰心既

加油吧!

咦想起來我的時間跟你的兒子學波時間差不多。只是中學停打了..只是學界才拎起手拍打波..(好後悔)
但有一樣我會覺得係反而越後期進步得越快,原因係後期練波懂得去諗..練波比之前更認真(因為人大了咩都實際為主,不想浪費時間)<--不過其實係自己問題..
總結而言..
11歲學波我覺得問題不大..只要每次練波都認真..同懂得思考缺點同失敗原因就沒問題

引用:
原帖由 Crocotai 於 2009-10-5 19:58 發表
越早學當然越好,但11歲才學也不是損失
兒童的功課壓力少,故然有更多時間打球,但是兒童的肌肉控制能力,手眼協調能力都不是太好,所以進步空間都好有限,相反貴子弟十一歲學步,雖然起步比人遲,但正是學野的黃金 ...
謝謝對小兒的鼓勵!
之不过, 他升中后, 少了時間練波, 有D 可惜

引用:
原帖由 manholai223 於 2009-10-5 20:36 發表
其實學波冇話早同遲既
只要你肯用心去練就一定得

其實好多人打波打得勁~
但都可能係冇學過波
我都冇學過啦^^所以唔洗灰心既

加油吧!
謝謝對小兒的鼓勵!
遲起步, 追得比較辛苦,
現在冇乜時間練習,更難矣

引用:
原帖由 凝聚 於 2009-10-5 20:37 發表
咦想起來我的時間跟你的兒子學波時間差不多。只是中學停打了..只是學界才拎起手拍打波..(好後悔)
但有一樣我會覺得係反而越後期進步得越快,原因係後期練波懂得去諗..練波比之前更認真(因為人大了咩都實際為主,不想 ...
"只要每次練波都認真..同懂得思考缺點同失敗原因就沒問題" 講得好, 十分同意

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-10-5 21:57 發表

謝謝對小兒的鼓勵!
遲起步, 追得比較辛苦,
現在冇乜時間練習,更難矣
11歲都係小五小六到姐..
我都係差唔多呢個歲數開始打波..
打到而家就黎15歲~從來冇學波
都唔算太差姐

引用:
原帖由 軒仔 於 2009-10-5 21:31 發表
後悔late
打波講緣分, 沒有后悔或不后悔,
初小時, 他花了時間在其它活動

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-10-5 19:43 發表

請問妳:
幾歲開始打街波?
幾歲開始學波呢?
4年班開始打街波,5年班打校隊,中一開始跟私人
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

小兒5-6 歲學打乒乓波, 一星期一次。這兩年才專心打球,現在11歲,基本功不扎實,及怕苦不好好練習;打分:想贏怕輸。甲组那位小朋友,每日練波時間達 5 小時,還有沒有時間讀書及享受兒時的快樂時光呢?

引用:
原帖由 manholai223 於 2009-10-5 22:06 發表

11歲都係小五小六到姐..
我都係差唔多呢個歲數開始打波..
打到而家就黎15歲~從來冇學波
都唔算太差姐
你都有幾年波齡 la, 最緊要打得開心

遲不遲很難講,我想主要是你對他的期望有多高。

例如國內省隊的少年,去到14-15歲己經知道自己的材料,再冇進步空間就己想定後路退隊。
如果這樣比較,11歲是很遲了。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 Pearl 於 2009-10-5 22:38 發表
小兒5-6 歲學打乒乓波, 一星期一次。這兩年才專心打球,現在11歲,基本功不扎實,及怕苦不好好練習;打分:想贏怕輸。甲组那位小朋友,每日練波時間達 5 小時,還有沒有時間讀書及享受兒時的快樂時光呢?
哈哈哈, 我明白了, 好難講, 就算小兒5-6 歲學打乒乓波, 很难保証他有現在对乒乓波的熱愛, 结果亦难預計!

人各有志, 甲组那位小朋友,每日練波時間達 5 小時, 可能都好享受! 為理想而努力, 值得一讚!

我都係13歲先學,
有時返學真係多野做到想打波都打5到

36 12
發新話題