28 12
發新話題

點解11歲才學波係遲左呢?

點解11歲才學波係遲左呢?

我在 此論壇網誌中,分享了小兒由上年 6 月中開始學握乒乓板到現在,他在此乒乓路上的事情及我”陪太子讀書” 的感受!

近来覺得,”小兒11歲才學打乒乓波,真係遲左!” 所以昨天以此為題寫了篇網誌:

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=19370&extra=page%3D1

點解話 “真係遲左” 呢? 因為他11歲才學波, 14 個月后就升上中學, 那時, 只學得眾多乒乓技術的皮毛, 還有大把野要學, 還須要大量時間去練習。 可惜, 他升中后,因功課壓力, 現在巳抽不出足夠時間用於打乒乓球了! 有點可惜! “遲左” 就是這意思! 所以我覺得小朋友早點學波較好(5-6 歲時起步), 那時, 功課少, 大把時間練波打分而不太影响學業。 不然, 升中后, 可能會遇到小兒同一問題, 冇乜時間打波!

“遲左” 的慨嘆,不是因為他11歲才學波,難在比賽得獎、或難入代表隊, 或打輸左找藉口!

此外, 看到小兒和其球會同齡的波友打分,我常有一種想法, 若果他早D 學波就好囉!
與他同年紀或比他年輕的波友, 波齡都比他長, 大多數 5-6 歲就學波, 所以基本功都較小兒扎實, 掌握的乒乓球技術也較多! 最近, 他的一位同齡波友, 剛考入恒生精英隊!

反觀小兒, 15 個月前, 由學握板開始, 不斷學習新教的技術, 搓波,攻波, 推波, 橫打, 拉加轉, 現在才學拉前衝, 還有拉短、步法….. N咁 多技術未學!

每學一項新教技術, 就會多花時間去練習, 原有的技術, 練習少了,會打差左, 此長彼消,
同時, 他又會在打分時試用新學的, 導致打分表現不稳定!

不斷學新野, 不斷練習, 打分表現不斷時好時壞!

別人眼中, 這是很正常的學習過程 ,
但看在我眼裡(從一位父親的角度去看), 兒子乒乓路上都好辛苦! 所以我有點兒憐惜!

昨天, 兒子看到我寫網誌, 他說: “邊個話我遲呀? 而家我都打得幾好呀!”
我知道他還是熱愛打乒乓球, 且樂在其中, 也沒有遲起步的感覺,
之不過, 我這個”陪太子讀書”的爸爸有些感觸而矣!

哈哈哈, 可能就因為遲起步, 他變得更珍惜學波練波的機會,
變得更勤力, 去追近與其球會波友的打波水平!

我都係小六先開始打波^^

(所以我成日都覺得我遲起步too= =)

我中四先開始打乒乓球,怎會遲呢.

學無前後, 逹者為先
有慧根者, 彼岸就在眼前, 無慧根者, 近在咫尺, 仿如千里
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 細細粒~ 於 2009-10-6 20:33 發表
我都係小六先開始打波^^

(所以我成日都覺得我遲起步too= =)
升中后, 是否遇到小兒同一問題, 冇乜時間打波呢?

引用:
原帖由 fanlam13 於 2009-10-6 20:49 發表
我中四先開始打乒乓球,怎會遲呢.
中四, 五的時后, 要準備會考, 想信冇乜時間打波吧

引用:
原帖由 jack 於 2009-10-6 20:54 發表
學無前後, 逹者為先
有慧根者, 彼岸就在眼前, 無慧根者, 近在咫尺, 仿如千里
一切隨緣,知道la,  傑克施主

我小學6年級開始打,打過下8個月左右吧
之後冇打
到中1 開學之後既3,4個月 又打番- -''
e家 中2 了T_T
我都覺得自己遲打波
不過只要努力練習就能追番dd時間~.~

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-10-6 21:16 發表

一切隨緣,知道la,  傑克施主
好耐無同你仔仔打過波, 得閑攪返個局, 等我黎同佢切磋下, 不過我無乜慧根, 可能唔夠你仔仔打了
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 jack 於 2009-10-6 21:27 發表

好耐無同你仔仔打過波, 得閑攪返個局, 等我黎同佢切磋下, 不過我無乜慧根, 可能唔夠你仔仔打了
上次南區月賽, 謝謝你和小兒掃波熱身!
有缘的, 我都希望小兒再參加月賽, 和 Unlce Jack 打一局

學無前後, 逹者為先

我中三先學打波,但一般可由5-6歲學,所以學無前後, 逹者為先!

其實要看你想他打出什麼成績, 如果只是用來段練身心,我覺任何時間都不會遲, 但如果你是想他打出能代表香港出賽的成績就可能真是遲了一點.

我都只是 13 歲才開始打乒乓球, 更沒有教練授教, 打至 17 歲時沒打了, 過了二十多年後再重拾球拍, 須然打得不是十分好, 但現在仍然在學習, 還樂在其中.

其實我覺得反正一樣活動玩得開心咪得law.....
早又點?? 或者你兒子可以早幾年學波, 而家係甲組!!
咁又點??? 唔早又點, 最多都係打下HKTTF 月菜, 而且好難拎第一!!
但係咁又點??? 唔明點解咁後悔???
Xell telecom
手機及PDA電池專門店

我開始明白了。

只要你兒子明白為甚麼會輸,沒有太大負面情緒,仍然喜歡打球就可以了。
他應該知道輸不是因為他資質比人差,而是人家練習、比賽經驗較多而已。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 花落.無聲 於 2009-10-6 21:17 發表
我小學6年級開始打,打過下8個月左右吧
之後冇打
到中1 開學之後既3,4個月 又打番- -''
e家 中2 了T_T
我都覺得自己遲打波
不過只要努力練習就能追番dd時間~.~
努力, 加油, 好好 enjoy 乒乓波

引用:
原帖由 文仔 於 2009-10-6 21:40 發表
我中三先學打波,但一般可由5-6歲學,所以學無前後, 逹者為先!
Agreed ! 學無前後, 逹者為先!

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-10-7 00:43 發表
其實要看你想他打出什麼成績, 如果只是用來段練身心,我覺任何時間都不會遲, 但如果你是想他打出能代表香港出賽的成績就可能真是遲了一點.

我都只是 13 歲才開始打乒乓球, 更沒有教練授教, 打至 17 歲時沒打了, 過 ...
哈哈哈, 計一計,大家年紀差唔多喎!

對呀, 樂在其中最重要,

我都係一年前才學打乒乓波!

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-10-7 01:41 發表
我開始明白了。

只要你兒子明白為甚麼會輸,沒有太大負面情緒,仍然喜歡打球就可以了。
他應該知道輸不是因為他資質比人差,而是人家練習、比賽經驗較多而已。
其實, 他同其球會波友打分,當然想贏, 但輸都很平常, 他沒有負面情緒,

但我察覺, 他每新學一種技術 或改進打波動作, 在新舊技術或動作磨合的過渡期間, 打波表現就會不穩定! 應接到的球, 接不到; 應打到的球, 打不到,那時候, 他打波時就會心浮氣噪!

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-10-7 01:31 發表
其實我覺得反正一樣活動玩得開心咪得law.....
早又點?? 或者你兒子可以早幾年學波, 而家係甲組!!
咁又點??? 唔早又點, 最多都係打下HKTTF 月菜, 而且好難拎第一!!
但係咁又點??? 唔明點解咁後悔???
好同意你所講, 一樣活動玩得開心咪得law
其實, 一點後悔也沒有,他之前冇玩乒乓球,
但玩左其他運動, 好開心, 充實!

點解話 “真係遲左” 呢? 因為他11歲才學波, 14 個月後就升上中學, 那時, 只學得眾多乒乓技術的皮毛, 還有大把野要學, 還須要大量時間去練習。 可惜, 他升中後,因功課壓力, 現在巳抽不出足夠時間用於打乒乓球了! 有點可惜!

“遲左” 就是這意思, 是沒有一點後悔的!

所以我覺得小朋友早點學波較好(5-6 歲時起步), 那時, 功課少, 大把時間練波打分而不太影響學業。 不然, 升中後, 可能會遇到小兒同一問題, 冇乜時間打波!

(巳為人父母的網友, 可能更明白我想表達的意思)

其實, 若真太計較能否得獎、入代表隊, 小兒也不會15個月前選擇乒乓球運動, 一項自己天份不高, 又要由頭學起的運動!  選擇打乒乓波, 就是他喜歡打乒乓波, 樂在其中!

28 12
發新話題