發新話題

打少左波, 反而進步左

打少左波, 反而進步左

今晚陪小兒到其所属球會打波,
打咗一兩局后, 其會的波友問我: 最近小兒是否成曰打波, 所以打波進步咗 (10多天冇見),
我說: 剛相反, 他最近兩星期要温書, 打少咗波,
奇怪 la , 打波少咗, 反而明顯進步咗!

我覺得, 打乒乓波, 如定時 keep 住練習,
雖然有時是看不出進步, 令人苦惱,
但其實, 一點點的進步積聚,
到達一定程度, 就會出現一次突破!

我記得:

4 個月前, 他玩北區分齡賽,
對手就不攻他較强的反手, 係咁打他正手,

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=15574&extra=page%3D1&page=1

所以暑假時刻意練正手!
1個月前, 九龍城分齡賽, 今次則剛相反!
兒子正手多花時間去練習, 打好左, 反手練習少了,打差左,  
對手係咁打他隻反手!
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=18468&extra=page%3D1

而家正手反手都開始稳定D, 所以打波稳左。

再加上練咗三星期前衝弧圈, 兒子的腰手動作開始協調少少啦!
拉的波巳比之前衝及有力,

因上述表現, 比人覺得他打波近期有進步

這情況經常發生在我身上

引用:
原帖由 bond 於 2009-10-12 00:27 發表
這情況經常發生在我身上
點解? 好想聽聽你的經驗! Many thanks

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-10-12 00:04 發表
今晚陪小兒到其所属球會打波,
打咗一兩局后, 其會的波友問我: 最近小兒是否成曰打波, 所以打波進步咗,
我說: 剛相反, 他最近兩星期要温書, 打少咗波,
奇怪 la , 打波少咗, 反 ...
如果係我呢個情況,...可能會有呢個原因
有時越練越累..(累到神智不清)可能會將一D錯誤動作一直打下去..
反而有時過一排會忘記之前錯誤既野..變左打得好左..或者學左新野未習慣..但第二日可能順左都唔奇
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +8 多謝分享 2009-10-12 00:41

引用:
原帖由 凝聚 於 2009-10-12 00:38 發表

如果係我呢個情況,...可能會有呢個原因
有時越練越累..(累到神智不清)可能會將一D錯誤動作一直打下去..
反而有時過一排會忘記之前錯誤既野..變左打得好左..或者學左新野未習慣..但第二日可能順左都唔奇
有道理, 謝謝分享 !

正反手都好左 , 下一步要注意中路 , 特別係中路偏正手位呀 !!

我地會講"餓波"完之後勁咗!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-10-12 07:16 發表
休息是為了走更遠的路
深O!

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-10-12 10:42 發表
我地會講"餓波"完之後勁咗!
餓波的慨念,幾新鮮喎

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-10-12 10:46 發表
休息是為了走更遠的路
Yes, 希望乒乓之路, 他可走更遠

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-10-12 09:20 發表
正反手都好左 , 下一步要注意中路 , 特別係中路偏正手位呀 !!
謝謝對小兒的指教

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-10-12 00:34 發表

點解? 好想聽聽你的經驗! Many thanks
唯一解釋, 我是打天才波的一頪, 打得太密,反而會退步

有時練得太密會悶,停一排反而有番新鮮感~

引用:
原帖由 HONG0211 於 2009-10-17 01:10 發表
有時練得太密會悶,停一排反而有番新鮮感~
其實練得密, 他是不會悶的, he likes playing 乒乓波 very much

我覺得, 打乒乓波, 如定時 keep 住練習,
雖然有時是看不出進步, 令人苦惱,
但其實, 一點點的進步正在積聚,
可能近期打少左波, 但進步一點點的積聚是不會中斷的,
到達一定程度,
就會出現一次突破, 波就打好左D!

引用:
原帖由 bond 於 2009-10-17 00:51 發表

唯一解釋, 我是打天才波的一頪, 打得太密,反而會退步
打天才波, 勁

恭喜你小兒, 兒子的小進步, 是向成功之路跨出一大步

引用:
原帖由 新手上路 於 2009-10-17 10:44 發表
恭喜你小兒, 兒子的小進步, 是向成功之路跨出一大步
謝謝, 小小進步巳開心了,
哈哈哈, 待3,4 個月后, 希望他能練好D 前衝弧圈, 有更大一點的進步

發新話題