22 12
發新話題

今晚學波, 打得好差

今晚學波, 打得好差

你成10日無學波練波, 只是去北X 會打了2,3次波 ( 打分)。

今晚學波, 打得好差,
之前的動作變形,
打失波, 打到你煩噪

係咁架 la,魚與熊掌, 不能兼得,
用了時間温書去測驗,
波少打了, 實會差咗,

等 next Wednesday 測驗完,
打番夠本補番數 la

P.S.
我同他教練講笑,話如果而家有多一個暑假比小兒學波練波就好囉,
教練說, Xmas 就到 la,
我說: 可惜, Xmas 后, 他學校要考試, 更大劑

打失波, 打到你煩噪

咁嚴重 打多d就打得好架喇

慢慢來,逐一修正下就得! 有時可到外面打下球局,和其他人較量下,吸收下經驗 o

無問題啦...球球打中就唔使學lu!~
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +6 非常贊同 2009-10-25 07:06

有時溫書做功課,坐得太耐,成個人都硬晒.....
間一陣便休息下拉下筋,做下徒手動作,一來可以放鬆一下,二來唔會咁快生疏d技術

慢慢練la .....

係香港,有邊個唔知讀書緊要
想當年,如果我會考係得幾分,我都唔知可以點算
打乒乓球當職業想係香港買樓既相信係難D
比心機讀書,興趣的確唔可以當飯食
菇婆

引用:
原帖由 kelvin 於 2009-10-25 00:45 發表
打失波, 打到你煩噪

咁嚴重 打多d就打得好架喇
謝謝你對小兒的鼓勵!

哈哈哈, 小朋友技術不穩定,係咁架 la

等 next Wednesday 測驗完,打番多d, 應會好番d!

引用:
原帖由 文仔 於 2009-10-25 00:53 發表
慢慢來,逐一修正下就得! 有時可到外面打下球局,和其他人較量下,吸收下經驗 o
我到想帶他到外面打下球局,和其他人較量下,吸收經驗,
但他興趣不大, 可能怕輸吧, 他最 happy and enjoy  是和朋友打分,
不過, 同朋友打分, 都係會輸姐,可能輸得相對冇咁慘架!

引用:
原帖由 天樂 於 2009-10-25 00:58 發表
無問題啦...球球打中就唔使學lu!~
球球打中就唔使學lu! 講得好!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-10-25 02:46 發表
有時溫書做功課,坐得太耐,成個人都硬晒.....
間一陣便休息下拉下筋,做下徒手動作,一來可以放鬆一下,二來唔會咁快生疏d技術
哈哈哈, 他在家溫書做功課,坐得太耐,休息時就會徒手開下波, 做下正反手打波動作,
原來你以前都是咁架!

Thanks for your advice

讀書好緊要,不同大陸個d人

引用:
原帖由 sriverfx 於 2009-10-25 03:31 發表
慢慢練la .....
Thanks

引用:
原帖由 Ivan2327 於 2009-10-25 10:10 發表
讀書好緊要,不同大陸個d人
大陸體校, 打波第一, 讀書輔助!

大陸人唔係唔讀書 , 你們誤解晒了 !!

係唔係太疲倦呀?停一停,休息一吓才再練,不要太勉強呀?出來打多d月賽同球局,人都開朗d呀!
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

總之繼續加油吧!

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-10-25 12:24 發表
大陸人唔係唔讀書 , 你們誤解晒了 !!
你說得對, 大陸人唔係唔讀書,
我只是說, 大陸體校, 打波第一, 讀書輔助,
因为那些體校的學生, 目標是在運動方面得好成績,
所以用在運動学習和操練的時間會比讀書多

引用:
原帖由 borkee 於 2009-10-25 13:13 發表
係唔係太疲倦呀?停一停,休息一吓才再練,不要太勉強呀?出來打多d月賽同球局,人都開朗d呀!
可能係呀! 最近較夜才睡覺,
出來打多d月賽同球局,人都開朗d呀, 十分同意, 哈哈哈, 他能學你咁開朗就好囉!

引用:
原帖由 sriverfx 於 2009-10-25 03:31 發表
慢慢練la .....
Thanks Sriverfx

22 12
發新話題