發新話題

打波能力的進步曲線!

打波能力的進步曲線!

孩子升中後, 他乒乓球能力的進步程度快慢, 其實好睇他有多少時間花在打乒乓球上。
一般來說,這可用時間多少, 將視乎那月份有冇長假期, 學校有冇測驗或考試, 因為:

1.在長假期, 有多d時間練波打波, 自然, 打球的進步程度會快 d , 特別是在暑假

2.在學校測驗或考試的月份,最少兩星期前巳開始減少練波打波時間,到考試的兩星期, 除在週末鬆弛下, 打幾局外, 學波練波幾乎暫停, 打少左, 自然退步!

作個粗略的預計, 09/2009- 08/2010 , 小兒乒乓球能力的進步程度,可能如下圖般曲折前進!
能否加入青苗是未知數, 所以其影響不在此列!

把同齡的小朋友打球能力分為10個水平,5為合格,到下年8月, 小兒打波约兩年, 希望他能達到6 的水平, 比合格多少少!

Blueskyson打波能力的進步曲線 (09/2009- 08/2010)

月份

打球水準

備注

1st 測驗

聖誕

1st考試

新年

2nd 測驗

2nd 考試

暑假

暑假

哈哈哈, 此等水平, 是我憑空想像出來的,
其作用是方便我解釋為甚麽小兒打波能力的進步是曲線前進的!

生肖屬龍, 猴者特別喜歡預測; 莫非Bluesky生正是?!

努力! 加油!

引用:
原帖由 文仔 於 2009-10-27 21:34 發表
努力! 加油!
Thanks 文仔

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-10-27 21:29 發表
生肖屬龍, 猴者特別喜歡預測; 莫非Bluesky生正是?!
哈哈哈, 非龍非猴,其實蛇, 馬, 都特別喜歡預測架

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-10-27 19:00 發表

哈哈哈, 非龍非猴,其實蛇, 馬, 都特別喜歡預測架
蛇多深思, 好預計, 唔出奇; 但馬喜預測, 就估唔到... ..

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-10-27 22:34 發表

蛇多深思, 好預計, 唔出奇; 但馬喜預測, 就估唔到... ..
嘩....

原來飛碟兄對玄學都有研究,

打得多也不一定有進步!     像剛過去的暑假,我的兒子打多了球,但卻退步了! 奈何!

引用:
原帖由 Pearl 於 2009-10-27 22:38 發表
打得多也不一定有進步!     像剛過去的暑假,我的兒子打多了球,但卻退步了! 奈何!
好奇怪喎!!!! 點解會這樣的? 可否同大家分享下?
小兒在剛過去的暑假,打多了球,進步了一D!

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=17899&extra=page%3D2

我也想找出原因。  去年的暑假(2008)他真的進步了很多!希望他盡快走出谷底,來一個突破,急也沒有用!

引用:
原帖由 Pearl 於 2009-10-27 23:38 發表
我也想找出原因。  去年的暑假(2008)他真的進步了很多!希望他盡快走出谷底,來一個突破,急也沒有用!
你孩子08年暑假巳有大進步, 到了一定高水平, 我估要再突破所需時間要長一點!
祝他早曰突破!

你仔仔1月學界得番"2:既水平= =
佢要好好咁練先得..

引用:
原帖由 likhang516 於 2009-10-28 22:27 發表
你仔仔1月學界得番"2:既水平= =
佢要好好咁練先得..
冇辦法 la, 一月有兩星期學校考試, 之前又要温書

發新話題