44 123
發新話題

小朋友打波的成績, 是用時間和金錢換回來的!

可用於打波的時間越多,  越能熟能生巧, 產生能變魔術般的手感, 點打都得!最好每日都能練波數小時!
可用於請私人教練的金錢, 決定小朋友學波練波的質和量, 和時間的方便性!

唔知香港那班小朋友乒乓波高手的打波的成績, 除了因個人天份及勤力外, 是否也用了大量時間和金錢換回來的呢?

個人認為成績=天份+勤力+時間+金錢~~~~~~缺一不可

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-1 18:27 發表
天份+勤力是內在因素, 小朋友可自己控制!

時間+金錢是外在因素, 要看小朋友的父母了!

今日灣仔區分齡賽見到幾個小朋友打得好犀利, 睇嚟都真係使唔小錢同時間.

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-1 18:27 發表
我四無, 所以咁屎波.

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-11-1 18:49 發表

我四無, 所以咁屎波.
你太謙了

回復 3# 的帖子

天份是與生具來的,就算後天多努力也沒用.就象打球的爆發力&手感無法兩者都很完美.

引用:
原帖由 廿廿手手 於 2009-11-1 19:44 發表

天份都可以控制?
哈哈哈, 我寫錯了, 天份是不可以控制的

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-1 21:08 發表
天份是與生具來的,就算後天多努力也沒用.就象打球的爆發力&手感無法兩者都很完美.
Yes, you are right
不過, 勤力操練及得適當的指導, 爆發力, 手感都可提升,
當然, 最好就有天份 la

我覺得除左努力....金錢的確漸了大部份
講真..如果父母不是付出了大量金錢之外去搵人教你打波的話
你又點會打出好波呢?
難道自學真的會令你勁嗎?
我唔係話自學無用...不過有教練的話至少會改善到你既平時做錯左既動作

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-11-1 22:42 發表
你又點會打出好波呢?
我唔係話自學無用...不過有教練的話至少會改善到你既平時做錯左既 ...
金錢! 金錢! 好重要,
有些小朋友, 由小一學起, 每曰私鍾練習, 條數真不少!

還有時間,
有些小朋友高手, 可能日日 操兩三個鍾,
又要應付學業, 真辛苦

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-11-1 22:42 發表
你又點會打出好波呢?
我唔係話自學無用...不過有教練的話至少會改善到你既平時做錯左既 ...
你講得正確,金錢是好重要!

引用:
成績絕對是四樣配合而成,缺一不可 o 就算今日有成績,也不可代表日後都有,故要一路維持,與自己和他人抗衡,這才是競賽 o

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-2 00:27 發表

成績絕對是四樣配合而成,缺一不可 o 就算今日有成績,也不可代表日後都有,故要一路維持,與自己和他人抗衡,這才是競賽 o
"就算今日有成績,也不可代表日後都有,故要一路維持,與自己和他人抗衡,這才是競賽"
講得很好

我認識很多人自小就給子女學乒乓球,經過幾年有系統的訓練就有了不錯的成績,然後就不愁沒有中學名校收了。

所以有人付出是為了可以一箭雙鵰。

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-11-2 09:01 發表
我認識很多人自小就給子女學乒乓球,經過幾年有系統的訓練就有了不錯的成績,然後就不愁沒有中學名校收了。

所以有人付出是為了可以一箭雙鵰。
一將功成萬骨枯

而家乒乓已變到好似跳舞, 彈琴等技藝, 家長肯出錢供孩子學!

回復 19# 的帖子

學任何東西都是一門技藝&一種興趣

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-2 12:40 發表
學任何東西都是一門技藝&一種興趣
咁, 學任何多東西都要d金錢囉!

44 123
發新話題