發新話題

小朋友打波的成績, 是用時間和金錢換回來的!

回復 21# 的帖子

這個一定不可少啦

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-11-2 09:01 發表
我認識很多人自小就給子女學乒乓球,經過幾年有系統的訓練就有了不錯的成績,然後就不愁沒有中學名校收了。

所以有人付出是為了可以一箭雙鵰。
如果小朋友有興趣, 家長經濟上負始擔得起, 這是 a good choice

引用:
原帖由 ZZZ 於 2009-11-2 09:21 發表

一將功成萬骨枯
現實是殘酷的

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-11-2 10:24 發表
而家乒乓已變到好似跳舞, 彈琴等技藝, 家長肯出錢供孩子學!
多d 家長肯出錢供孩子學乒乓, 多 d人學, 多 d 競爭, 整體水平會提高!

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-2 16:10 發表
學任何東西都是一門技藝&一種興趣
最重要是一種興趣, 不是強迫學習

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-11-2 16:14 發表

咁, 學任何多東西都要d金錢囉!
Yes, sure thing !
聽講學乒乓波巳不算貴了

其實不只是乒乓球手要從小培養(金錢支持),連賽車手都要從小培養(金錢支持),由此可見各方面的支持及配合都很重要啊!

其實好唔好波....(你地點先叫好波先?)
你地話金錢係好仲要.....
但係小朋友本身的天份.
專注度, 同興趣都好緊要...

無錢就一定無好波.....我覺得唔係LOR ...
有d 人 細過無乜學 ....到大過都可以好波(不過依d CASE 比較少)

再講...
有錢 有時間 就唔一定好波.
你睇依家d 小朋友咁好波...好多都係用錢浸出黎....無錯....
但係有幾多人用左錢浸完...都係唔好波..你地又知唔知?
所以一個好波既小朋友/球員.... 係要用時間 天份 金錢

如果比我排的話...
1.天份 2. 後天培訓 3. 時間 4 金錢.

引用:
原帖由 sriverfx 於 2009-11-3 04:36 發表
但係小朋友本身的天份.

有d 人 細過無乜學 ....到大過都可以好波(不過依d ...
你說得對, 所以, 我在此帖是这樣寫的:
"唔知香港那班小朋友乒乓波高手的打波的成績, 除了因個人天份及勤力外, 是否也用了大量時間和金錢換回來的呢?"

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=20329&extra=page%3D1

回復 29# 的帖子

本人也十分認同閣下之高見~~~(我都係咁諗)

引用:
原帖由 sriverfx 於 2009-11-3 04:36 發表
但係小朋友本身的天份.

有d 人 細過無乜學 ....到大過都可以好波(不過依d ...
冇錯學員天份都好重要, 但訓練才是進步及成功之大道, 訓練是需要支持(金錢),教練都要開飯吧! 加上香港的訓練是精英制, 要有成績才有更好訓練(入港青或育才才免費), 那基層訓練是很重要的 o 故有云: 冇錢冇好波, 有錢都未必好波 o (金錢上的支持, 只是基本需要, 還要配合其他因素 o) 不知各位是否同意此講法?

回復 32# 的帖子

林立信摘金 最強後盾爸爸 賣田賣地挺兒子

一面金牌,帶來一時的掌聲、傳媒大篇幅的報道一天,運動員付出的卻是多年血汗,其父母付出的心血更是難以量度。林立信在全運會奪下香港首面馬術金牌,多虧身為圍村地主的林爸爸賣地賣田,能夠花逾千萬元支持。

http://www.hkej.com/template/for ... blog_posts_id=21141

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-3 12:55 發表

冇錯學員天份都好重要, 但訓練才是進步及成功之大道, 訓練是需要支持(金錢),教練都要開飯吧! 加上香港的訓練是精英制, 要有成績才有更好訓練(入港青或育才才免費), 那基層訓練是很重要的 o 故有云: 冇錢冇好波, 有 ...
錢就一定要用....book 場買拍都要錢la ...
冇錢冇好波.....你地所指既好波係乜意思先?係國家隊 定係港青..定係精英隊?

其實錢點都要駛的...就算唔係成日跟教練...
book場買膠都要錢.....

但最重要係球員本身既先天既資質同後天既努力....
如果球員係努力不懈,出成績也是很自然的事

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-11-3 15:44 發表
其實錢點都要駛的...就算唔係成日跟教練...
book場買膠都要錢.....

但最重要係球員本身既先天既資質同後天既努力....
如果球員係努力不懈,出成績也是很自然的事
高見

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-2 17:23 發表

Yes, sure thing !
聽講學乒乓波巳不算貴了
係o既, 而且好普及添!

在港打波金錢支持是成功的基本需要,有錢有機會好波,冇錢好少機會好波

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-3 17:39 發表
在港打波金錢支持是成功的基本需要,有錢有機會好波,冇錢好少機會好波
吓!!!咁慘呀, 咁小兒想好波都好難囉!

現實雖然是殘酷,但仍要為夢想而戰o 雖沒好波,但仍可享受打波樂趣o (人生總有希望!)

引用:
原帖由 sriverfx 於 2009-11-3 15:19 發表

錢就一定要用....book 場買拍都要錢la ...
冇錢冇好波.....你地所指既好波係乜意思先?係國家隊 定係港青..定係精英隊?
最起碼冇甲組都有乙組水平啦! (家長支持兒女,都希望兒女有興趣及有成績)

發新話題