發新話題

換球拍膠的煩惱

換球拍膠的煩惱

你初學波時, 反手是用 Palio cj8000, 用了一年, 你話塊膠拉波冇乜力的,
11 月初, 我就換左塊Donic Baracuda 比你 (Donic 宣稱是其最轉的膠10++), 你好快就適應了 Baracude, 因為你話它和 cj8000 打波 冇咩分別!

冇咩分別??? 價錢相差幾倍呀!

一星期後,幫你換埋正手崩左好多地方的 Donic F1, 改用donic 白金 soft! 但你始終覺得 F1 好過
白金 soft , 因為夠彈及夠衝!

12月中, 我從另一塊球拍撕出來的 Donic JO gold (紅色)比你貼在球拍反手, 代替 Baracude.

好 la, 現在 Jo gold 做正手, 白金 soft做反手, 應該冇問題 la!

那天中午你換膠,晚上去波局!
反手頻頻打失,你話塊膠完全唔彈!
越打越忟憎, 忟到想即場撕咗塊新膠!

完全唔彈, 可能 Jo gold 貼在球拍上, 成年冇用過而氧化, 又或者我把它撕出來後, 冇清去膠背的膠水, 就在舊膠水上塗新膠水, 把 jo gold 貼在球拍上!

上星期 (18/12), 我就把 JO gold 換走, 改用Donic Coppa Speed !

好 la, 現在 Coppa Speed 做正手 (夠彈 la!),
白金 soft做反手, 應該冇問題 la!

今次重死! 用Coppa Speed開 d 波冇乜旋,
波又容易打高,
打失....
正反手的手感盡失,
連打球時間都好以有d 掌握唔到!

1 月3日丁組賽, 撞正你學校考試,但如果這 X'mas holiday 你温好書,我都想你去比賽!

所以, 現在你巳冇時間慢慢適應!

見你打咗2-3次都控制唔到Coppa Speed,

哈哈哈, 我'當機立斷',上星期,幫你正手換回 F1!

換回 F1,你如鱼得水,手感都漸有番!

好 la, 現在 F1做正手, 白金 soft做反手, 真係 No prblems la!

換球拍膠的惡夢終可完了!

haha,係過程中用左唔少錢wo~
我換左一塊neo狂飆3,咩野問題都冇晒~

恭喜恭喜!

i have same problems with you before

引用:
原帖由 william011894 於 2009-12-22 17:26 發表
haha,係過程中用左唔少錢wo~
我換左一塊neo狂飆3,咩野問題都冇晒~
最近換的嗎?

55~

引用:
原帖由 alivivi 於 2009-12-22 18:42 發表
i have same problems with you before
Would you mind telling us what the solution is!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-22 17:08 發表
你初學波時, 反手是用 Palio cj8000, 用了一年, 你話塊膠拉波冇乜力的,
11 月初, 我就換左塊Donic Baracuda 比你 (Donic 宣稱是其最轉的膠10++), 你好快就適應了 Baracude, 因為你話它和 cj8000 打波 冇咩分別!

...
養兒一百歲
爛玩屎波,正是在下.
服役中:百希達中直+省隊打底藍鯨(多謝天悅球會會長)

換任何膠或板都要時間去適應,所以我用幾年都係個隻膠同板.

其實打過一兩次完全唔可以反映塊膠既特性啊

Baracude真係無乜力..我又唔係好覺得啊
我覺得好彈啊好好打啊

CR幾好打架

比個小小建議你
比賽前盡量唔好換膠 因為對手感影響太大
好難短時間內適應
比完賽後如果仲想試新膠
可以試下正手vip 反手hexer
vip都好衝 而且又比較耐用
hexer面膠較軟 咬球感好好 而且又不失彈性
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +10 多謝分享 2009-12-24 06:10

引用:
原帖由 agito 於 2009-12-23 02:24 發表

養兒一百歲
煩 足一百年

引用:
原帖由 Happy仔 於 2009-12-23 02:32 發表
換任何膠或板都要時間去適應,所以我用幾年都係個隻膠同板.
Agreed. I have learnt a lesson

引用:
原帖由 newacc 於 2009-12-23 21:27 發表
比個小小建議你
比賽前盡量唔好換膠 因為對手感影響太大
好難短時間內適應
比完賽後如果仲想試新膠
可以試下正手vip 反手hexer
vip都好衝 而且又比較耐用
hexer面膠較軟 咬球感好好 而且又不失彈性
Good suggestion .  
many thanks

發新話題