73 1234
發新話題

學校考試 vs 乒總丁組賽

學校考試 vs 乒總丁組賽

今日和一位同事傾計,我話果這 X'mas holiday小兒温好書,
我都想他去參加1 月3日的丁組賽, 雖然他1 月4日學校考試!

同事話我做得不對, 前夕點可以比個仔去打波比賽!
温書永遠冇溫夠的! 10個父母, 9 個都是這樣想的!

吓, 咁我咪唔正常!

小兒 11 月,升中后首次 test , 名次全班中間,
我覺得巳 ok!  今次, 他答應不會比上次差, 甚至好d!
但那位同事則認為,小兒今次考試應定更高目標,
爭取更高名次!

我覺得, 他能在班上拿到中等成績, 用課餘時間作其它方面的追求,
No problem 架 la!
所以, 如果他認為巳準備好考試, 我會比他去丁組賽,
他承擔自己選擇的后果!

唉! 不過, 我要說服太太比 blueskyson 去....
煩呀!

我覺得就唔好啦~如果係前2日都OK,我都會去,但係如果係之前個日就唔得嫁啦,想君急抱佛腳都唔得la~
我就建議考好個試,努力預備2月既學界啦(個人意見)

引用:
原帖由 william011894 於 2009-12-24 21:02 發表
我覺得就唔好啦~如果係前2日都OK,我都會去,但係如果係之前個日就唔得嫁啦,想君急抱佛腳都唔得la~
+1,特別係之前果日,即使唔溫書都要準備個心,唔係再去打波GE時候,畢竟學生都要以讀書為主~

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-24 21:20 發表

+1,特別係之前果日,即使唔溫書都要準備個心,唔係再去打波GE時候,畢竟學生都要以讀書為主~
沒錯,不過我都會打波,只要識分配時間就得啦

巳有三位網友不同意我的做法,唔知其它網友點睇呢?

Many thanks

比您小兒去打下比賽啦

有專家話,不要只有讀書,要做點運動,幫助腦筋靈活,反而有利讀書,但這裡指的運動,只是1小時或數分鐘的運動,不是比賽,而且只相隔一天時間,心情未能收拾,而且比賽完後,身心疲累,那有精力讀書呢?

引用:
原帖由 小閒 於 2009-12-24 21:32 發表
比您小兒去打下比賽啦
你ge表情好邪惡

考試前一日打比賽 的確係會令到個心準備唔夠
「温書永遠冇溫夠的! 10個父母, 9 個都是這樣想的!」
但係 書永遠都係唔會溫夠
倒不如 同佢講下數 
要打比賽 要練波 就要分配返相同�兩倍ga時間係溫書方面

總好過唔比佢打比賽 令佢心情唔好 考試可能仲差

以上乃小弟之愚見...

引用:
原帖由 william011894 於 2009-12-24 21:02 發表
你是學生都咁唸,唉! 我真係要唸唸

引用:
原帖由 風吹雪 於 2009-12-24 21:27 發表

我讀書唔勁,但我班d人對讀書都幾有心得,我未聽同學/老師講過考試前仲好去比賽...
唔知你有咩良法可以分配好時間?我都想要,果日猛打波,第2日仲可以考好試,正

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-24 21:20 發表

要準備個心!!!!!又啱既

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 00:19 發表

你是學生都咁唸,唉! 我真係要唸唸
吾......我都係學生,雖然仲未考超過10年試,多謝

引用:
原帖由 風吹雪 於 2009-12-24 21:27 發表

如果是你, 會在考試前的一天去打比賽嗎?

引用:
原帖由 小閒 於 2009-12-24 21:32 發表
比您小兒去打下比賽啦
Thanks 支持, 正考慮中

引用:
原帖由 Happy仔 於 2009-12-24 21:52 發表
有專家話,不要只有讀書,要做點運動,幫助腦筋靈活,反而有利讀書,但這裡指的運動,只是1小時或數分鐘的運動,不是比賽,而且只相隔一天時間,心情未能收拾,而且比賽完後,身心疲累,那有精力讀書呢?
你都好有道理, 到時,我太太肯定又係咁同我講, 唔比 blueskyson 去

我地老師比埋溫習time table我地,事關我地放完假都要考試,我覺得我老師講得幾岩,到時考得唔好,想拎番個聖誕節黎溫書就無可能~

引用:
原帖由 o_o 於 2009-12-25 00:18 發表
考試前一日打比賽 的確係會令到個心準備唔夠
「温書永遠冇溫夠的! 10個父母, 9 個都是這樣想的!」
但係 書永遠都係唔會溫夠
倒不如 同佢講下數 
要打比賽 要練波 就要分配返相同�兩倍ga時間係溫書 ...
他說温書巳按時間表進行,
又答應不會比上次test 差,
我應否比他去呢?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 00:35 發表

他說温書巳按時間表進行,
又答應不會比上次test 差,
我應否比他去呢?
或者比佢試一次都好,難得佢咁有決心嘛。如果真係考到好成績,即係證明佢有尼個能力,咁以後咪可以唔捉得咁緊。相反唔得ge,咪當買個教訓,下次就記得專心溫書。

↑是我小小的提議

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-25 00:28 發表
我地老師比埋溫習time table我地,事關我地放完假都要考試,我覺得我老師講得幾岩,到時考得唔好,想拎番個聖誕節黎溫書就無可能~
他1月3 日去比賽, 若1月4 日考得唔好, 就當係一個教訓

73 1234
發新話題