發新話題

比賽球板的苦惱

比賽球板的苦惱

比賽球板的苦惱!

一個月前的乒總丁組賽, 小兒的球拍巳破爛到不能出賽, 所以, 我買了一塊 新YEO,配上與 舊拍相同的膠片, 丁 組賽時, 新拍超好打!

賽后, 正手膠有d 甩, 我就把它撕下來, 清除膠水, 再請人把他它貼上! 之后, 兒子就把這"寶劍"放好, 留待下次比 賽之用, 平日來練波打分,都用舊拍!

今天學界賽, 昨晚他就拿寶劍出來熟習下,
意想不到, 寶劍失去了當日的彈性, 特別是正手重貼上的那塊膠 ((Donic F1 感覺上變了狂飈 III)!
最后, 他以相對較彈的反手膠作正手用, 正手黑膠 那面用於反手!

今天比賽, 又得一次貴經驗 la

新拍保存不用, 或新膠重貼, 是否會出現"冇咁彈" 的問還呢?
請大家指教!

give you~

引用:
原帖由 william011894 於 2010-2-7 18:33 發表

give you~
Thanks William

引用:
原帖由 檜之友 於 2010-2-7 20:08 發表

通常覺得冇咁彈....係因為查膠水查得唔夠.....你撕出來睇睇就知....

p.s.同埋塊拍應該平日都要打....除非兩塊拍重量一樣......膠皮都係新貼.....否則多小也會有不同(性能)
檜之友, Thanks for your advice

德國膠應該冇呢個情況的

小兒仲打緊f1 正手? 好易爆邊的..(我諗好多人都知啦), 有冇考慮過轉其他?

用 d 耐用 d 既~ 咪可以練習 打分 比賽都用同一塊板同膠lor~ 自己感覺冇得呃的
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2010-2-7 22:50 發表
德國膠應該冇呢個情況的

小兒仲打緊f1 正手? 好易爆邊的..(我諗好多人都知啦), 有冇考慮過轉其他?

用 d 耐用 d 既~ 咪可以練習 打分 比賽都用同一塊板同膠lor~ 自己感覺冇得呃的
其實主要是他的YEO 板爆邊, 所以多備一塊 YEO 比賽板,
Yes, 小兒仲打緊f1 正手, 有甚 麽好介紹? Many thanks

I thought main and backup should be same blade same rubber wor!
IMHO, 比賽板 is not a good concept
It should be main and backup, i.e. main one is used most of the time for practice and for match and backup is used once in a while to get used to, so that it still can be used without big problem during match...

As wood is wood, no two blade are the same, even same weight.
And rubber condition changes too

By the way, many use Jo Gold as front hand wor, try try?

me2啦,我呀sir話男仔唔好用生膠,唐鵬用生膠輸死佢!但係我睇d片真係比人打爆!但係點解福原愛用得咁勁?但係黃善衡係恒生精英隊A隊,佢都係用生膠個喎!

引用:
原帖由 風吹雪 於 2010-2-8 11:53 發表
me2啦,我呀sir話男仔唔好用生膠,唐鵬用生膠輸死佢!但係我睇d片真係比人打爆!但係點解福原愛用得咁勁?但係黃善衡係恒生精英隊A隊,佢都係用生膠個喎!
你現在用生膠嗎?

引用:
原帖由 hkcuber 於 2010-2-8 11:48 發表
I thought main and backup should be same blade same rubber wor!
IMHO, 比賽板 is not a good concept
It should be main and backup, i.e. main one is used most of the time for practice and for mat ...
I learnt a lesson too. No more 比賽板 in future la.
He will use 比賽板  as the main balde to practise and for match.
If the rubber broken before the match, I will change the rubber for him.

Thanks for your advice

正手配d日本膠la,例:灌左的bcyce,
TSP Swat ST
Tibhar Evolution MX-P
Nittaku Fastarc C-1

引用:
原帖由 max225588 於 2010-5-2 19:23 發表
正手配d日本膠la,例:灌左的bcyce,
謝謝建議
不過, 我不懂灌膠

發新話題