24 12
發新話題

[砌版討論] 想找一純木的板底,要夠力(橫板),有怎麽好提議呢

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

想找一純木的板底,要夠力(橫板),有怎麽好提議呢

有怎麼現成的板可以考慮呢?請指教

nano oc
TSP Swat ST
Tibhar Evolution MX-P
Nittaku Fastarc C-1

純木中, 應該黑壚比較夠力
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

單檜 厚D 一定夠力

引用:
原帖由 jack 於 2010-3-9 20:14 發表
黑壚可以解釋一下嗎?
謝謝!

黑壚唔知係咪黑晶?!

引用:
原帖由 jack 於 2010-3-9 20:14 發表
黑壚???.....
係咪想講"黑壇木"呀????
討厭輸波,但無奈已成習慣!

YEO囉 華星買380日版
低算好用..夠力 好打

donic 的廢柴懦夫 , 勝價比較高 .....<<建議>>....

奧恰洛夫 is ok!!!
本体分裂

狂飆王655

nano oc is ok

狂王655ok..........

Carbon7.6
◆°`玻璃面具碎了後,人既心就表露無遺∮﹏∮
【 ★*"〃─?..一次又一次的希望...〤只換來無限次的失望.......▼ ★*]]~

如果指定要純木(橫板)...咁一定係7夾板了(因為單檜太貴和太重)
但想要有力又唔可以揀太輕喎, 如果可以接受到90g-95g就最好,
板重唔緊要, 膠可以用返輕d.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

銀河巨無霸(橫板)
變態的...
主板:Viscaria FL+Omega IV pro+CCT National Pogo 愛國者 0.6mm
平賣幾塊膠(橫板型)
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=41572

夠力未必一定要硬(或碳)
硬又未必會好控
好板(適合自己的板)都要有適合的套膠去配合

如果話你知有塊板是全世界最快, 但唔可以拉波,
唔可以搓波/擺短...你會唔會買 ?

其實道理簡單, 凡事有得必有失, 不需要盲目地去追求極端,
如果可以接受中庸, 效果可能更加喜出望外.

(純木7夾)
可以考慮 : Clipper Wood, Avalox P700, Ovtcharov etc.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2010-12-20 10:28 發表
夠力未必一定要硬(或碳)
硬又未必會好控
好板(適合自己的板)都要有適合的套膠去配合

如果話你知有塊板是全世界最快, 但唔可以拉波,
唔可以搓波/擺短...你會唔會買 ?

其實道理簡單, 凡事有得必有失, 不需要盲 ...
VERY SUPPORT
<-->
.

24 12
發新話題
最近訪問的版塊