39 12
發新話題

你打乒乓波的弱點很多!

你打乒乓波的弱點很多!

你打乒乓波的弱點很多 (是指 blueskyson), 其中三大弱點是:

1. 打來打去都是在家附近的體育館, 其他遠d 的, 你都唔去!  
不同體育館, 場地環境很不同, 地板, 光線,氣流 etc.不同,  
唔打慣, 打比賽時就要多點時間掃波熱身(好多時候, 未必有機會咁做 ),
不能第一時間進入狀態!

2.打來打去都是那班波友, 大家都熟對方波路, 你少和其他人打分,
適 應對手的能力較弱, 比賽時就不能第一時間適應對手!
打乒乓波, 就是鬥快適 應的運動 (場地環境, 對手打法, etc)

3. 少打乒乓波比賽, 平日打分和真正比賽, 氣氛和壓力都不同,  
那麼,  比賽時就發揮不到平日的水準!
比賽經驗是要累積的,
須知能在比賽發揮水準的球手, 大多是身經百戰的!

我上面所講, 你應該都知道的,
以后你應該點做, 自己好好思考下吧!

I agree with U
亞洲乒乓

你個仔有冇練呀今日

冇辦法 ! 很多小朋友,都不大願和不相熟的波友玩,故形成經驗不足的情況 o

引用:
原帖由 ericcwk 於 2010-4-10 22:08 發表
I agree with U
Thanks eric

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-4-10 22:10 發表
你個仔有冇練呀今日
有呀!

引用:
原帖由 阿一 於 2010-4-10 22:11 發表
真係講中哂, bluesky哥講中哂我地d細路仔好應該做既野但係冇做, so agree41.gi
小兒打乒乓波的弱點很多, 這只是其中三大弱點而矣!
其他人小朋友都有那些弱點?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-10 22:21 發表

有呀!
我見到你個仔呀..
但未見過你..

引用:
原帖由 文仔 於 2010-4-10 22:18 發表
冇辦法 ! 很多小朋友,都不大願和不相熟的波友玩,故形成經驗不足的情況 o
哈哈哈, 冇辦法
blueskyson 享受同自己相熟的波友玩, 玩得開心!
其實, 只要行出第一步, 新波友一次生, 兩次熟, 以后就有好多波友!

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-4-10 22:25 發表

我見到你個仔呀..
但未見過你..
哈哈哈, 你見我個仔時,他應和朋友輕鬆 happy 在打波

引用:
原帖由 ☆文★ 於 2010-4-10 22:32 發表
講得好
Thanks ☆文★

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-10 22:32 發表

哈哈哈, 你見我個仔時,他應和朋友輕鬆 happy 在打波
你個仔係唔係6點幾黎

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-10 22:28 發表

哈哈哈, 冇辦法
blueskyson 享受同自己相熟的波友玩, 玩得開心!
其實, 只要行出第一步, 新波友一次生, 兩次熟, 以后就有好多波友!
相當同意 !

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-4-10 22:34 發表

你個仔係唔係6點幾黎
Sorry, 我都唔知他幾點去!

引用:
原帖由 阿一 於 2010-4-10 22:59 發表

我認為係,越細既小朋友意思力比較低會容易放棄,有好既心理質數都係好重要,經不起就不成事,我有時候都會唔服氣,有些放棄
意志低沈..自從有次我打南華會比人炒過(個時我超屎波t_t") ,就發奮, 到e加我都好agree我既實 ...
好! 有信心, 肯發奮, 抵讚!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-10 23:14 發表

Sorry, 我都唔知他幾點去!
= =因為練完球會最練波..練完見到你個仔
果時都六點幾

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-4-10 23:20 發表

= =因為練完球會最練波..練完見到你個仔
果時都六點幾
Oh, I see.他打北體, 我成7點才去, 所以見你唔到

引用:
原帖由 阿一 於 2010-4-10 23:27 發表

多謝哂,希望你的兒子有咁好既心理質數,就算出到去到住甲組都冇有怕喇。:) 加油
Thanks 阿一
哈哈哈, 我都希望他有咁好既心理質素

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-10 23:23 發表

Oh, I see.他打北體, 我成7點才去, 所以見你唔到
哦~見到你想做個朋友

引用:
原帖由 ncc321 於 2010-4-10 23:33 發表
你打乒乓波的弱點很多!
1 買板要買板貴板
2 打波要雙面反膠
3 打波不是求分數
我?

39 12
發新話題