29 12
發新話題

比賽輸了之后, 父子的對話

比賽輸了之后, 父子的對話

通常我都冇睇小兒比賽, 會在附近等!

他輸了, 會去找我, 見到我,他就簡單說一句:

"輸咗 la, 走 la"

之后, 他就會講比我聽, 他點樣輸,輸幾多!

那時后, 每次我也會簡單說一句:

走 la, 下次再黎過 la!

此刻, 不用多說, 不用多問,

父子心靈是相通的

哈哈哈, 這些簡單父子對話, 巳出現過好多次了,

最近一次在4月2曰

P.S. :

兒子看了我這個 post, 父子相視而笑!

我說: 你每次都係咁講架 la

他沒有回答, 只在哈哈地笑

雖然簡單的兩句說話,但好温馨吖!
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

好friend的父子!

引用:
原帖由 borkee 於 2010-4-12 23:01 發表
雖然簡單的兩句說話,但好温馨吖!
Thanks borkee,

好想知你待 borkee 仔大d, 打比賽, 萬一輸咗, 你們的父子對話是怎樣的

打波的人通常會明白打波的心態

盡咗努力,問心無愧。
就算輸了,又如何?
要屢敗屢戰呢!
亞洲乒乓

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-12 23:28 發表

Thanks borkee,

好想知你待 borkee 仔大d, 打比賽, 萬一輸咗, 你們的父子對話是怎樣的
上星期我太太帶咗囝囝過咗聯和墟,呀仔見到人哋打乒乓波,睇到好開心!希望佢從此對乒乓波發生興趣喇!

引用:
原帖由 44_66 於 2010-4-12 23:44 發表

borkee : 打成點呀 ?
波仔 : 輸左啦老豆, 對方正手爆沖好厲害
borkee : 呀仔, 咁味用我教你果招反沖, 快帶同反撕囉 , 湧住許, 頂到許實一實 等許起吾到手......(下減3千字)
波仔  ...
我識得反冲就好囉!haha!

引用:
原帖由 44_66 於 2010-4-12 23:07 發表
我都好想同老豆, 媽媽 講我點樣輸 .......... 可惜已經 ............ 不竟 年紀愈大同父母 講野愈少 ..... 好懷念
就算孩子巳長大為人父母,在他們的父母眼中, 都以孩子視之,
你肯同他們講你點樣輸, 他們肯定鍾意聽, 不過, 講你點樣赢會更好

引用:
原帖由 44_66 於 2010-4-12 23:07 發表
我都好想同老豆, 媽媽 講我點樣輸 .......... 可惜已經 ............ 不竟 年紀愈大同父母講野愈少 ..... 好懷念
古人講:珍惜眼前人,係冇錯嘅!
正所謂做得幾多得幾多!都可以講係無悔今生吖!

引用:
原帖由 HK-KC 於 2010-4-12 23:32 發表
打波的人通常會明白打波的心態
Agreed !
不過, 我見過一位打波好似好勁的 daddy, 當見其兒子(about 18 years' old) 輸了, 狂數兒子比賽時的過失,
好可憐的孩子

引用:
原帖由 feideepking 於 2010-4-12 23:03 發表
好friend的父子!
希望以后也是

引用:
原帖由 44_66 於 2010-4-12 23:44 發表

borkee : 打成點呀 ?
波仔 : 輸左啦老豆, 對方正手爆沖好厲害
borkee : 呀仔, 咁味用我教你果招反沖, 快帶同反撕囉 , 湧住許, 頂到許實一實 等許起吾到手......(下減3千字)
波仔  ...
你都好有想像力喎

引用:
原帖由 ericcwk 於 2010-4-12 23:54 發表
盡咗努力,問心無愧。
就算輸了,又如何?
要屢敗屢戰呢!
Agreed ! 所以要處之泰然

引用:
原帖由 borkee 於 2010-4-13 00:02 發表

上星期我太太帶咗囝囝過咗聯和墟,呀仔見到人哋打乒乓波,睇到好開心!希望佢從此對乒乓波發生興趣喇!
有你的遺傳, 肯定會!乒壇好快出現個小邪神

引用:
原帖由 borkee 於 2010-4-13 00:09 發表

古人講:珍惜眼前人,係冇錯嘅!
正所謂做得幾多得幾多!都可以講係無悔今生吖!
珍惜眼前人, 是至理名言,
希望大家都可以做到

其實係輸波之後,
做爸爸嘅唔講咁多,
可以等個仔自己講係好難做到架!
佩服, 佩服!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-12 05:14 發表

Agreed ! 所以要處之泰然
對處之泰然。
我會同blueskyson講:
輸比人、唔緊要。最緊要贏到自己。
贏人先要贏自己呀。
亞洲乒乓

29 12
發新話題