發新話題

適應"冇機",是痛苦的事!

適應"冇機",是痛苦的事!

兒子有兩塊拍, 以前, 平日打波就用舊拍舊膠,  另有一塊比賽拍! 兩塊拍和膠都是同一牌子型號,比賽拍用冇機膠水, 膠片完整冇崩。約比賽前10天, 開始練返塊比賽拍,但始終有適應問題,發揮唔到平日水準!

約兩個月前, 我和兒子商議后決定, 他以后只用一球拍, 平日練波及比賽都用它, 情願在比賽前把崩咗的膠片換新的!

適應"冇機",是痛苦的事, 以前只是比賽及之前用 "冇機"痛苦幾天,現在平日練波及比賽都用它!
用 "冇機", 膠片冇咁彈, 拉 d 波唔夠力, 成日落網, 大 力 d, 又控制唔好而出界, 手感好似冇咗,攻擊力打個8折!

這兩個月, 我去睇 blueskyson 練波, 見佢咬哂救命, 練到發忟憎, 我每次睇一陣, 開解兩句, 就走 la,真係no eyes see !

等他教練處理他的情緒! (辛苦 la, 教練, 我知我個仔的脾氣 )

比賽又係, 他怕打失, 打得較保守, 次次都係靠開波及搓波為主, 不敢輕易起手, 橫打信心大d, 才間中用上, 這和他全攻型的性格是不合的!

日子一天天過去, 昨晚兒子請我幫他磨拍邊!我覺奇怪, 他這塊拍是舊拍, 已用了一年多, 點解而家要磨呢! 他見我不明白, 就伸出隻手比我睇, 原來握拍磨出來的舊位置周圍, 又被磨得紅瘇!

現在他好似已適應了"冇機",發力拉波都開始控制得到, 但要用更大的力量才可抵消"冇機"的"冇力", 所以舊也被磨紅磨痛!

我當然樂意幫他磨拍 la

他痛苦了兩個月去適應"冇機", 終於, 近幾天才有些突破, 好似適應到 la,
這種轉變像似突然發生, 其實他已練習一段日子了!

我的惡夢也告一段落 la

同我一樣..比賽同練波都打一塊
打果塊YEO
現在塊YSC 3D就唔知點算..好耐冇理佢

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-4-19 19:22 發表
同我一樣..比賽同練波都打一塊
打果塊YEO
現在塊YSC 3D就唔知點算..好耐冇理佢
比賽但前要換膠嗎? 平日打得多, 塊膠好易崩,
你塊YSC 3D, 當后備拍咪得囉

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-19 07:27 PM 發表

比賽但前要換膠嗎? 平日打得多, 塊膠好易崩,
你塊YSC 3D, 當后備拍咪得囉
e+果塊05都崩左..遲d可能換
換左塊打上手唔同晒~

"橫打信"  心大d
近幾 "天才"  有些突破

我都諗緊打咩膠水好~
不過我仲未諗到用咩膠,要成日試膠,換膠
所以都係有機好D啦,無機個D漬好難捽

引用:
原帖由 william011894 於 2010-4-19 07:44 PM 發表
"橫打信"  心大d

我都諗緊打咩膠水好~
打狂飆囉..好打

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-4-19 19:43 發表

我打大陸膠,想他崩都難
嘩, 你一年省唔少錢
我仔用 donic F1, 想它唔崩都好難

引用:
原帖由 william011894 於 2010-4-19 19:44 發表
"橫打信"  心大d

我都諗緊打咩膠水好~
哈哈哈, 咁都得!
"橫打信"  心大d

Donic Formula one 冇機膠水 la

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-4-19 19:46 發表

打狂飆囉..好打
你用緊的 Tenergy 5 好

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-19 07:53 PM 發表

你用緊的 Tenergy 5 好
但貴同好易爆

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-4-19 20:16 發表

但貴同好易爆
貴d, 但應該冇 donic f1 咁易崩

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-19 08:18 PM 發表

貴d, 但應該冇 donic f1 咁易崩
差唔多啦..但05快同轉..
f1快但唔係好轉

發新話題