47 123
發新話題

兒子打波練習 Video

兒子打波練習 Video

兒子橫打練習 Video!
可惜, 板數少, 只能得幾板

http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=72FB25C140E7A774

正手練習, 哈哈,板數更少

http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=7E8A25DAD5C86FA6

超勁-.-

唔知係角度問題定點
我覺得你仔仔反手technique有d問題

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-4-24 22:46 發表
唔知係角度問題定點
我覺得你仔仔反手technique有d問題
請多多指教

Thanks Alex and Mathew

好好,時間,發力,連續幾好~~
不過唔明白(意識上)為什麼佢向正手拉完要向正手位橫打....^^
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

打得唔錯 ! 幾有力 ! 但為何會走去正手用橫打呢 ? 是否練反傳統技術 ?

引用:
原帖由 文仔 於 2010-4-24 22:54 發表
打得唔錯 ! 幾有力 ! 但為何會走去正手用橫打呢 ? 是否練反傳統技術 ?
因為是熱身, 全練正手, 之后, 全練反手, 之后......

引用:
原帖由 亞俊 於 2010-4-24 22:53 發表
好好,時間,發力,連續幾好~~
不過唔明白(意識上)為什麼佢向正手拉完要向正手位橫打....^^
I am not sure, 但我估因為是熱身,他全練正手之后, 這時后他全練反手, therefore, 佢向正手拉完要向正手位橫打.

啊 ! 明白了 !

強中有力

Very Powerful

Thanks Thomas and Sam

打得幾好喎!
亞洲乒乓

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-24 22:20 發表
兒子橫打練習 Video!
板數少, 只得幾板

http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=72FB25C140E7A774
力量上是不錯, 擊球時間也可以.. 只是動作有少許問題, 質量較低! 但是錯誤不在這裡, 如果有多幾板會更好!!

本帖最近評分記錄
  • Bluesky +6 好忠肯的 comment, 我也是這樣想 2010-4-25 01:36

引用:
原帖由 ericcwk 於 2010-4-25 00:39 發表
打得幾好喎!
Thanks ericcwk

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-25 01:02 發表

力量上是不錯, 擊球時間也不錯.. 只是動作有少許問題, 質量較低! 但是錯誤不在這裡, 如果有多幾板會更好!!
質量較低, 對呀, 好忠肯的 comment, 我也是這樣想!  ,
横打難以作為他主要拎分技術,好難與對手正手對抗, 所以, 我叫他要練好正手, 正在努力中!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-25 01:27 發表

質量較低, 對呀, 好忠肯的 comment, 我也是這樣想!  ,
横打難以作為他主要拎分技術,所以, 我叫他要練好正手, 正在努力中!
若要令正手有更多時間進攻或發力攻, 反手的相持要有一定質量,
如果只得速度, 那還會影響正手準備起手的時間(+力)!
所以不可一味快, 那只能打擺速! 若你打的球有一定質量, 那相持
時對手就給你質量頂著打, 回球自然減慢, 那正手上手的時機會增加!
表達不是太清楚, 請見諒!

本帖最近評分記錄
  • Bluesky +8 一針見血針對小兒弱點提出的改善方法, 加&# ... 2010-4-25 02:08

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-25 01:51 發表

若要令正手有更多時間進攻或發力攻, 反手的相持要有一定質量,
所以不可一味快, 那只能打擺速! 若你打的球有一定質量, 那相持
時對手就給你質量頂著打, 回 ...
好清楚, 我明白了, Many thanks
一針見血針對小兒弱點提出的改善方法, 加强比賽取分能力的好建議

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-25 01:51 發表

時對手就給你質量頂著打, 回 ...
唉!  講起他的正手, 不知不覺間, 己學了成 10 個多月了, 始终未能拹調發力, 姿勢也未好,

http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=729FBCAC34312F12

47 123
發新話題