24 12
發新話題

兒子打波練習 Video

兒子打波練習 Video

兒子橫打練習 Video!
可惜, 板數少, 只能得幾板

http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=72FB25C140E7A774

正手練習, 哈哈,板數更少

http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=7E8A25DAD5C86FA6

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-4-24 22:46 發表
唔知係角度問題定點
我覺得你仔仔反手technique有d問題
請多多指教

Thanks Alex and Mathew

引用:
原帖由 文仔 於 2010-4-24 22:54 發表
打得唔錯 ! 幾有力 ! 但為何會走去正手用橫打呢 ? 是否練反傳統技術 ?
因為是熱身, 全練正手, 之后, 全練反手, 之后......

引用:
原帖由 亞俊 於 2010-4-24 22:53 發表
好好,時間,發力,連續幾好~~
不過唔明白(意識上)為什麼佢向正手拉完要向正手位橫打....^^
I am not sure, 但我估因為是熱身,他全練正手之后, 這時后他全練反手, therefore, 佢向正手拉完要向正手位橫打.

Thanks Thomas and Sam

引用:
原帖由 ericcwk 於 2010-4-25 00:39 發表
打得幾好喎!
Thanks ericcwk

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-25 01:02 發表

力量上是不錯, 擊球時間也不錯.. 只是動作有少許問題, 質量較低! 但是錯誤不在這裡, 如果有多幾板會更好!!
質量較低, 對呀, 好忠肯的 comment, 我也是這樣想!  ,
横打難以作為他主要拎分技術,好難與對手正手對抗, 所以, 我叫他要練好正手, 正在努力中!

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-25 01:51 發表

若要令正手有更多時間進攻或發力攻, 反手的相持要有一定質量,
如果只得速度, 那還會影響正手準備起手的時間(+力)!
所以不可一味快, 那只能打擺速! 若你打的球有一定質量, 那相持
時對手就給你質量頂著打, 回 ...
好清楚, 我明白了, Many thanks
一針見血針對小兒弱點提出的改善方法, 加强比賽取分能力的好建議

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-25 01:51 發表

若要令正手有更多時間進攻或發力攻, 反手的相持要有一定質量,
如果只得速度, 那還會影響正手準備起手的時間(+力)!
所以不可一味快, 那只能打擺速! 若你打的球有一定質量, 那相持
時對手就給你質量頂著打, 回 ...
唉!  講起他的正手, 不知不覺間, 己學了成 10 個多月了, 始终未能拹調發力, 姿勢也未好,

http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=729FBCAC34312F12

引用:
原帖由 andrew98765432 於 2010-4-25 03:27 發表
控球感需加強,宜針對手腕訓練,
打球質量尚可,
下身需要更扎實一點
謝謝 Andrew!
請問怎樣做手腕訓練?

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-25 02:55 發表

有更長的長短片嗎? 在這電光火石的3秒裡, 其實係1秒!
正手攻球過於用大臂, 或者是較嚴重的.. 勒肩!
發力後身不由主往後傾.. 這是不對的!
請指救. 謝謝青見人
http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=7E8A25DAD5C86FA6

引用:
原帖由 bandit400rr 於 2010-4-25 10:05 發表
打得很好,但為可正手位練這麼多橫打
因為是熱身, 全練正手, 之后, 全練反手 (不理是甚麽位置), 之后......

引用:
原帖由 防弧王子 於 2010-4-25 12:15 發表
打得很好,正手腳發力需要再加強
Thanks 防弧王子

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-4-25 13:14 發表

唔知係角度問題定點
我覺得佢橫打引拍應該低少少
佢而家拉出黎既睇落冇乜旋轉
另外應該"頂肘" , 即引拍時肘係最前.
而家技術動作比較偏橫拍既反手拉
謝謝出奇老鼠, 他看 video 后也覺自己有此問題

引用:
原帖由 stephen1019 於 2010-4-25 17:39 發表
"只得速度"= 純撞,冇磨. 擺速快, 擊球後板形一時向上,一時向下.   
謝謝你的建議, 等我叫他留意下擊球後的板形先

引用:
原帖由 spoon 於 2010-4-25 17:07 發表
正手擊球時間有問題, 比正常的遲了, 在片段的距離和球的起跳位置而作出的引拍和用的技術有問題.所以發不了全部正手應有的質量和球速
謝謝指教, 擊球時間問題, 我估他要多練幾個月才可掌握好少少

引用:
原帖由 3070 於 2010-4-25 18:17 發表
相當好啦,慢慢練上去就超好架喇。
謝謝, 慢慢練上去, 正手再練多半年, 應會好d

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-4-25 20:07 發表
不過你仔仔已經勁過我好多
我 d 動作更唔合理更別扭
Thanks .
哈哈,你太謙虛 la

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-26 01:33 發表

唔敢!大家研究下..
其實真係有冇再長少少.. 若連續有30秒會很好!
好呀, 等他下次練波, 我去拍 video放上網,
到時, 再請你多指教

24 12
發新話題