發新話題

懂得放下,不再執著,活得精彩

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動
引用:
原帖由 新手上路 於 2008-3-6 16:05 發表
每個香港人都為生活忙碌,
生活節奏緊張,每每因一些少事,
而向家人,朋友甚至陌生人發脾氣
引來無謂爭吵,傷了和氣又傷身,何必
祇有懂得放下,不再執著,
內心就會覺得輕鬆,祥和
生活自然過得精彩無煩憂
咁工作呢?如果公司有人針對你,咁你又會不會又放下,由得自己被人針對?
女朋友迫你買層3M的樓先同你結婚,但你又冇$,人工得10K,咁你選放下條女定放下你的勞動力去去賺$買樓呢?

請指教

( ps:小弟冇惡意,只對身邊的朋友事例有感而發)

引用:
原帖由 頌少 於 2008-3-6 17:27 發表
同意~櫻上果位..我覺得如果個女朋友只係貪呢d~佢都唔係真係like 你...
真正的伴侶應該不論甘苦也共你走過...朋友也應如此..
不過而家社會既人都比錢充分頭腦..唉..其實就算咁有錢又有咩用~你有一天都係帶唔走架啦~
買層只是其中一例子 ,
我不反對買樓,但也不要充大頭,10k人工買3m樓

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-3-6 22:41 發表

指教就不敢當,我可以分享自己的想法

首先,自己是不是沒有屋住,為何一定要買3m的樓
從前我和爸媽都是住板間房50呎左右
真是一屋十戶人,大家都好開心,共融.
兩人開心生活,不一定要有自己的樓
現在的都市人就 ...
多謝, nice to talk with you

我想,如果懂得將''放下''的觀念用在其它地方,唔發達也可脫窮

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-3-6 22:41 發表

指教就不敢當,我可以分享自己的想法

首先,自己是不是沒有屋住,為何一定要買3m的樓
從前我和爸媽都是住板間房50呎左右
真是一屋十戶人,大家都好開心,共融.
兩人開心生活,不一定要有自己的樓
現在的都市人就 ...
睇下幾時有機會大家打下波,吹下水

發新話題
最近訪問的版塊