74 1234
發新話題

[砌版討論] 想幫小兒砌扳. 可否比D意見. 謝謝 !!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

想幫小兒砌扳. 可否比D意見. 謝謝 !!

小兒7歲半. 打波1年多.  正手拉波. 反手快攻. 用板較粗. 用緊 Donic Baracuda. 半年已爆邊.
有冇較適合 扳+膠 介紹 ?? (HKD 800 以內).  Butterfly Sriver G3 FX 如何  ???  先謝 !  

請問現在用緊既係什麼底板 ???
主板A: BTY 朱世赫
正手 :  37度狂3
反手 : 1.5 長膠
主板B : viscaria
正手 : 老2.1mm 狂2 35度 19#
主板C:  NP700
正手 :  狂2 38 2.1
反手 :  1.9 SPECTOL

膠黎計:粗用我見意用狂飆同大陸膠
版其實想粗用選用木版比較好

但佢用BARACUDA 半年先爆都可以接受啦...
轉番大陸膠既話手感又要重新適應BOR

回復 2# 的帖子

Thx. abccw.
佢用緊 Komann Ex-Loop 板.  正手Donic Baracuda. 反手 Butterfly Sriver EL.
不過板邊已有少少磞. 所以想幫佢砌塊新扳.

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:11 AM 發表
但佢用BARACUDA 半年先爆都可以接受啦...
轉番大陸膠既話手感又要重新適應BOR
甘粗用黎計姐...見意
當然換膠重新適應.但有時一個唔好彩可能買番黎第2日爆邊
甘比賽都用唔到啦..

引用:
原帖由 c17105 於 2011-4-8 01:13 AM 發表
Thx. abccw.
佢用緊 Komann Ex-Loop 板.  正手Donic Baracuda. 反手 Butterfly Sriver EL.
其實不是比賽有少少硼.可以唔洗換
除非影響了打波

引用:
原帖由 sam1996921 於 2011-4-8 01:13 發表

甘粗用黎計姐...見意
當然換膠重新適應.但有時一個唔好彩可能買番黎第2日爆邊
甘比賽都用唔到啦..
我有個FRIEND 就係換左塊新既500
當晚就打爆左

引用:
原帖由 c17105 於 2011-4-8 01:13 發表
Thx. abccw.
小弟無知, 請問呢塊木係純木定係 ??

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:20 AM 發表

我有個FRIEND 就係換左塊新既500
當晚就打爆左
甘好玩....

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:21 AM 發表

小弟無知, 請問呢塊木係純木定係 ??
純木

如果推介佢打一D 硬DD 既純木  好似奧柴咁.
加埋佢原本既膠配置
800 應該都攪得掂.
唔知SAM 兄點睇呢 ?

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:29 AM 發表
如果推介佢打一D 硬DD 既純木  好似奧柴咁.
加埋佢原本既膠配置
800 應該都攪得掂.
唔知SAM 兄點睇呢 ?
我小朋友一名黎 唔洗sam兄
比我既見意我就會黑水晶..

回復 9# 的帖子

abccw.  應該係 5 夾. 係兒時幫佢買的套裝板. 貪佢較輕. 半年前換咗上兩塊膠

Thx. sam1996921.  都有諗換膠. 不過想幫佢砌多槐扳. 以避不時之須

黑晶同橙晶邊板貴D ???

我用華星價錢做個比例
計番佢用緊既膠:
黑水晶:450
Baracuda:210
SRIVER G3:340
450+210+340=1000
呢個係好用少少既見意黎..(p.s本人意見)

華星價:橙晶.貴黑水晶十蚊

引用:
原帖由 c17105 於 2011-4-8 01:34 發表
abccw.  應該係 5 夾. 係兒時幫佢買的套裝板. 貪佢較輕. 半年前換咗上兩塊膠

Thx. sam1996921.  都有諗換膠. 不過想幫佢砌多槐扳. 以避不時之須
如果係以作不時之須的話, 咁副板既手感要盡量差不多了。
建議主板係澀套的話,副板都係貼番澀套啦, 粘套手感差太遠, 發力方式亦不一樣。

回復 14# 的帖子

他還是小 我見意唔好2塊
因為每一塊版有唔同手感.

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:37 AM 發表

如果係以作不時之須的話, 咁副板既手感要盡量差不多了。
建議主板係澀套的話,副板都係貼番澀套啦, 粘套手感差太遠, 發力方式亦不一樣。
我識1位朋友
他的主版同副版是一樣的(版和膠都一樣)..唔同的就是一版黎比賽,一塊囉黎打波)

74 1234
發新話題
最近訪問的版塊