發新話題

大專體育聯會黑箱作業 選拔結果難以服眾

充滿火藥味,

如情況嚴重,或有某方收受利益,可否考慮報警 / 廉政公署呢?

回復 20# 的帖子

唔洗客氣 我只係想要一個公平既比賽 一個公平既審核 唔想將來有更多無辜既受害者
P.S. o岩o岩查過 大專體育協會 既執行委員會個主席(2010-2011) 亦都係        香港城市大學學生發展處體育部主管
咁樣唔知有冇關係呢

係呢度我要講一講有幾多唔公平...其實基本上樓主都講得7788, 但有d野我仲要補充

1. 係上面內容入面,完全無講過最終排名係用 " 第一次選拔 + 第二次選拔 除 2 "  = 最終排名
  以游水, 田徑 做例子,   呢2個項目 係 分10多個小組,  在10多個小組入面, 游出時間最快的, 就會進入決賽
  無論你係小組入面 打破多少個世界紀錄, 最後決賽 都係由零開始,  呢個全世界都知道事實,
  有可能  1個泳手係決賽游出第五, 但佢係小組就游第一 ,  然後再將2次積分計出黎, 先係最後結果嗎????

今次選拔賽, 第一次循環既對賽, 係根據11個人既乒總排名而 編制對賽表, 例如排名最高,會先對排名最底的
  好la, 當你真係計第一次排名既分, 但點解打第2次 5人循環既時候,  對賽表唔係根據第1次循環既結果而編制, 而又
  去跟番乒總排名呢, 咁樣唔係自相矛盾?

2.  最令人氣憤既係... 教練係第一次選拔前既簡介會, 選拔章程, 完全無講過 今次選拔既 計分方法,
    而係最後打晒2次循環後 先至決定  "" 計分方法"""  

3 . 相信有好多人都會問, 點解知道個計分方法係由教練提出
      因為我間大專院校既教練,  帶左世大超過5次
      佢同我講,  教練既責任 係  自行決定計分方法, 然後計好分後, 將最終排名 俾 大專體育聯會參考
       而係呢份最終排名入面, 教練可以 為球員寫一些 讚美評語, 令到某球員更大機會入選

好了, 最後選拔都選完了,  負責帶隊及選拔既教練, 只係sd左一份第二次選拔既 名單俾我地,
     咁最終教練要呈上去大專體育聯會  既最終 排名名單呢???? 我地從來都未見過........

有一位球友講咁好岩...一生人能有多少次機會代表香港打世界大學生比賽呢,  
大專生涯只有3-4年, 可以選拔 2年一次既世大, 好彩既係可以選2次,唔好彩的,最多選1次....

如果真係選拔賽入面輸左, 我心服口服, 但依家既問題好明顯....

很多人小時候都唔係好強,  所以根本無機會代表香港..
到依家機會來了.....卻受到極不公平既方法而落選.....

其實, 下一屆世界大學生運動會 ,  不如唔好選拔.....直接由教練選出來好過了.....

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-6-6 01:44 發表
連你都出聲, 咁看來真是有D問題.....我們論壇是比各界舒發己見,
希望有關部門會看到我們在討論. 如有任何受害者, 請叫埋佢地上來.
人多說才有代表性, 要團結才會有影響力
謝謝你

邊會有比賽打完之後先至話俾人知點樣計分架

打兩ROUND 打完之後計到自己學生有得去打世大  去到都唔光彩啦
好奸姐

我都見過佢地女仔FIRST ROUND 之後出左0個個SECOND ROUND名單
佢地填到個表好似須係城大0個個女仔出到線咁
我諗如果唔係有人出聲佢地真係諗住側側賻

咁奸 唔好選啦 佢地出哂自己D學生算啦
咁多年選拔其他學校都無事 到佢地就咁  過分

引用:
原帖由 小米 於 2011-6-6 02:00 發表
邊會有比賽打完之後先至話俾人知點樣計分架

打兩ROUND 打完之後計到自己學生有得去打世大  去到都唔光彩啦
好奸姐

我都見過佢地女仔FIRST ROUND 之後出左0個個SECOND ROUND名單
佢地填到個表好似須係城大0個 ...
你錯了...

教練完全無 係 打完之後話俾人知點樣計分.

而係俾我知道左, 選拔賽既 1,3,5名已經開始為世大 香港隊練緊波, 我再打過去問佢點解我第二既入唔到,佢地反而入到,
之後佢先同我講個計分方法

即係如果我唔打去問, 我諗到世大開始個陣, 我仲白白痂痂咁係度等結果!!!!!!

回復 30# 的帖子

咁即係話, 佢地本身真係完全無公開過入選名單?

如果係既, 佢地真係太過分喇  

做到咁唔公開, 咁就唔好選拔啦

引用:
原帖由 小米 於 2011-6-6 02:16 發表
咁即係話, 佢地本身真係完全無公開過入選名單?

如果係既, 佢地真係太過分喇  

做到咁唔公開, 咁就唔好選拔啦
對,完全無公開, 完全無send過e-mail俾我地

我心諗, 入唔入到都好, 你都要sd個e-mail俾我地最後既選拔者, 同我地講聲掛

o係男子選人方面都好有問題!
第一 大專體育聯會 成日都話d球員要咩成績要咩排名要係咩代表隊, etc. 但我好想知道 經過所謂既"計分方法" 計出黎排第三既城大選手劉xx 有咩資格?
第二 咁套用番選女子隊方面既方法, 大會揀左選拔賽第1名, 第2名同第6名既球員, 點解選第6名o個個 因為第6名o個位o係上年亞大乒乓球錦標賽拎到混雙季軍, 所以唔揀第3同第4名兩位球員, fine! 咁同一道理, 野原新子助o係上年既亞大乒乓球錦標賽男子團體都攞左季軍 點解佢冇份入選, 而係比城大既劉xx?
第三 野原新之助o係第2次選拔個名次係第2, 但因為個所謂"計分方法" 要計番第1次選拔個名次 最終名次係第5 !!! 我個人認為第一次同第二次選拔不應除2, 應有不同factor 去除 e.g. 0.7,0.3. 始終第二次選拔個重要性係大過第一次掛....

我認識一d 入選同落選的朋友.
聽完都好火, 因為原全亂咁來!
我曾聽說.....
一位教練說佢地的criteria (dictatorship!!!!)很著重有冇打過港青/港隊, 唔會理你打得有幾好的, 因為佢地怕出到去輸左冇面交唔到代.
上一屆有一個女仔選拔賽打第一都冇得去打!因為佢唔係港青!
我覺得選拔賽係做show.港青選到就, 港青選唔到就一個都唔派,

希望當局有過對球員有交代!!
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

男仔: 黃承chung, 李中him, 劉漢sum
女: 鍾善wing, 其他唔知
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

回復 37# 的帖子

女仔仲有潘CHONG 微, 駱HOI YAN

引用:
原帖由 亞俊 於 2011-6-6 13:42 發表
我曾聽說.....
一位教練說佢地的criteria (dictatorship!!!!)很著重有冇打過港青/港隊, 唔會理你打得有幾好的, 因為佢地怕出到去輸左冇面交唔到代.
上 ...
你講個次應該係再之前的世大..

我都聽到過, 佢地需要既係港青/港隊, 既然要港青/港隊, 點解一開始要搞選拔... 點解一開始唔係各大專院校"邀請" 港青/港隊 去打...

引用:
原帖由 亞俊 於 2011-6-6 13:42 發表
我曾聽說.....
上 ...
女仔前六陳X欣都係港青都無份  真係亂黎

如果真係要咁, 咁做咩要佢地打選拔姐 出黎自我介紹都得啦

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-6-6 14:16 發表
可以討論完send our link to apple daily
好 我會send比各大報章

20幾年前就求求奇奇!!!
20幾年后就黑箱作業!!!
同香港政府一脈相乘!!!!!!!!!!!!

黑箱作業~~~~~~
不公平~~~~
一於推到見報~~~~~
推倒不公平的團體~!!!!!!

支持推到見報!!

要為受到不公平對待既參賽者攞番個公道!!

請問霍x霆仲有冇起議會做? 有既話不如交d資料比毓民等佢起議會問下霍爺呀!
其實我都同意張整件事情來龍去脈寫好再交到各大報社.. 取個公道.. 唔好漏左SCMP..

發新話題