發新話題

[正貼] 看完幾位粒仔波友賽後感

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:27 下沉
以小弟愚見,就算沒有橫打,只要練熟左推右攻,在香港一樣是夠贏的。
但在世界級黎講,就一定不夠了。

引用:
原帖由 bond 於 2011-7-4 18:54 發表
不同意! 有時貴精不貴多. 直板兩面膠能橫打的, 看似多了一項招數, 不代表你能同是掌握, 有時那多出來的技術, 可能是你失分的原因, 這樣, 你未必會比一只會單面左推右攻, 基本功札實, 技術比較單調但勝在純熟的球手 ...
其實不一定要橫打技巧很高 才能在心比賽中發揮作用 直板單面在反手位或多或少會存在弱點 以一個橫打作一個簡單孤圈過渡 正手尋機會 也可行

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:30 PM 發表

其實不一定要橫打技巧很高 才能在心比賽中發揮作用 直板單面在反手位或多或少會存在弱點 以一個橫打作一個簡單孤圈過渡 正手尋機會 也可行
您我每個星期日一起練習,我都知道我有傳統粒仔左推右攻,您最清楚.不是比較橫打技巧和傳統左推右攻.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 raymondmak 於 2011-7-4 16:20 發表
全台正手拉填補反手的不足
=__=''''有咁好步法都沒咁好氣la
職業球手就得

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-4 20:34 發表

您我每個星期日一起練習,我都知道我有傳統粒仔左推右攻,您最清楚.不是比較橫打技巧和傳統左推右攻.
你d推擋基本功相當不錯 由其係卸力推

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:36 PM 發表

你d推擋基本功相當不錯 由其係卸力推
大家比心機每星期日互相練習,有時間今個星期六一起睇波

~超級榮譽~

星期6幾點?

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:45 PM 發表
星期6幾點?
乙組 我們一起練習朋友都到,下午2.30分到歌街

我一定為我偶像趙國偉(長膠,反貼倒板打法)打氣

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=39721&extra=page%3D1

~超級榮譽~

Agree

只好講句"道不同不為謀,針不針到肉不知痛

~超級榮譽~

小球時代真係粒仔天下, 江嘉良, 劉國樑反手推大斜角都推死哂啲反膠弧圈. 後來改大球球速下降先俾兩面弧圈打法玩哂.
不過世事無絕對, 據聞明年奧運後改用的無鏠波旋轉會減弱, 不利弧圈球打法, 可能係粒仔重返國際賽事舞台既黃金機會.

回復 32# 的帖子

我絕對不是張打弧圈和打粒仔比較
只是表達我個人內心打粒仔感受
和打粒仔波友,朋友們
只要你是打粒仔熱愛者,大家都是''身同感受''

~超級榮譽~

~超級榮譽~

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-5 02:57 發表

點解你好似講到打粒仔好慘好辛苦咁ga,其實打咩膠都係自己選,好多人因為年紀漸大,受不住打反膠所要既體力化,而轉打粒仔或者橫板,或者係長膠,我都見幾多人都好快適應,轉型成功,反而反膠所需學既技術更比粒仔多,打咩膠 ...
其實係唔係真係因為年齡問題 好多人 要去打其他膠或板, 呢個好有商榷餘地. 如果以單一例子, 好似我以前個鬼佬阿Sir, 70幾都去打網球(佢唔係等波打個隻), 真係勁丫 .

而且我也見過d十幾二十歲就打反面長膠, 唔通佢地又有問題先去打?

所以人地轉打粒仔長膠, 好可能係為左興趣, 堅持傳統技術, ....., 以至到點解敢辛苦, 有目標有野追求.....等等, 好多好多理由.

只要沒有真實數據支持之下, 不要太主觀啊~~smile~~enjoy the game~~

P.S. 閃人兄只係佢感覺到橫打可以幫佢解決到一d反手上的問題, 而有感而發姐~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 36# 的帖子

我堅持打傳統粒仔左推右攻,橫打解決反手上的問題
唐鵬打生膠,王秋伊打長膠,都是年青一代,有什麼問題>?
我大大字寫著''吃得苦中苦       粒粒皆辛苦''
我知道打粒仔,體力付出多,基本功要好,腳步要快
,腳到手又到,才可以對正球點先打到
我年齡您都知道,我打波移動比反膠步法更加快
每個人都有自己信念,堅強奮鬥心
我要打粒仔打到最後一刻,到了跑不動時候
可以選擇其他運動,一樣可以健體強身.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-5 00:13 發表
我個人都唔太同意無橫打等於讓半臂,好多球員都會以全台正手彌補反手位既問題,亦都可以以Backhand去得分,若以打粒仔黎講,我自己比較怕欣賞善長左推右攻既打法,畢竟粒仔本身令對手難打在於上旋既變化,有時帶沈帶下旋,令 ...
全台正手 夠氣勢 打甲乙組都少人能達 業餘又能有多少
全台正手要求不單是步法和體力 本身側身前的動態更是要盡量收小 不然對方一看到你有側身意圖 偷直線.......

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-5 02:57 發表

點解你好似講到打粒仔好慘好辛苦咁ga,其實打咩膠都係自己選,好多人因為年紀漸大,受不住打反膠所要既體力化,而轉打粒仔或者橫板,或者係長膠,我都見幾多人都好快適應,轉型成功,反而反膠所需學既技術更比粒仔多,打咩膠 ...
其實打長膠削球的體力要求仲大過兩反膠 你睇下朱世赫就知
粒仔打快攻在前台的步法要求給反膠還要高 反膠容錯性給任何膠都高 你反膠有的技術 正貼(熟膠)都有 技術要求更高

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-7-5 14:17 發表

其實係唔係真係因為年齡問題 好多人 要去打其他膠或板, 呢個好有商榷餘地. 如果以單一例子, 好似我以前個鬼佬阿Sir, 70幾都去打網球(佢唔係等波打個隻), 真係勁丫 .

而且我也見過d十幾二十歲就打反面 ...

發新話題
最近訪問的版塊