41 123
發新話題

[砌版討論] 細路/初學者砌板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

細路/初學者砌板

本人12歲.我想砌板(目前用既紅雙喜3星- -)但係我唔係太識砌拍d野 ,打左1年波
主要打法:弧圈+速度旋轉
預算:500hkd內
木:?
正手:?
反手:?
請咁多位高手指點.提供埋地址thxthx

你可到華星(九龍)或萬達(香港),兩間公司都可以給你解決你的問題ga!

銀河mc2 or u4 $160左右
狂飆3 $8x
cj8000 $60
新手咁樣就夠用

<-->
.

cj8000唔洗60阿

引用:
原帖由 鋒~~ 於 2011-7-14 14:32 發表
cj8000唔洗60阿
其實家家鋪的價錢總有差別的, 如果你識人直接上大陸的金棕櫚廠要一萬快, 10蚊一快都有可能~~~

所以價錢都係參考用的~~~~~~~明未~~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

一般細路/初學者都會以幾個原則砌板.
1,輕
2,易打透(手感清晰)
3,能練習發力

我會揀
板: 銀河u4(大約100元)
正手反手:palio cj8000兩面弧圈(36-28度)*2

我唔建議打狂飆的原因是
狂飆很重, 不易打透

回復 7# 的帖子

咁開D波轉唔轉架@_@?

回復 9# 的帖子

唔該哂thx

膠水係華星有得買(我唔識貼,可以搵邊個幫手??)用邊隻好d ?? 銀河mc2/u4 係橫板黎架@_@???

U4

MC2
< -- 新手中的低手

還有一樣野, 你最好打電話上去問一下有無貨, 因為他們未必一定有的~~~

如果你板+膠在他們那裡買的話, 同常佢地都好好人, 會幫你CUT好粘好的, 不用擔心. (當然你要開口問佢LA)
< -- 新手中的低手

回復 13# 的帖子

多謝你咁詳盡既資料.thx

MC - 2 會夠力過 U - 4

膠可以用好d, 去華星訂2 塊 Nittaku Micro ($120 / pcs)
唔算貴, 但話晒都叫做係外國膠, 點都會比 cj8000 好

應該可以在 Budget 之內完成.

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

回復 15# 的帖子

要訂??可唔可以直接去佢地個度???

引用:
原帖由 davidwu3a 於 2011-7-20 13:36 發表
要訂??可唔可以直接去佢地個度???
(Nittaku 套膠)唔先訂購...未必會有現貨, 再講華星未必會有銀河的板出售.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-7-20 15:35 發表

(Nittaku 套膠)唔先訂購...未必會有現貨, 再講華星未必會有銀河的板出售.
好似真係冇銀河,但好似有拍里奧.
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

Mc2我有,fl既,要既60我放俾你,不過只限灣仔mtr交收

引用:
原帖由 Zkyhxye 於 2011-7-21 00:01 發表
Mc2我有,fl既,要既60我放俾你,不過只限灣仔mtr交收
樓主玩2手先都ok wor!小朋友打得有水準時,再買塊令野都不遲la!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

41 123
發新話題
最近訪問的版塊