28 12
發新話題

[長膠] 如何應付拉波

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

如何應付拉波

星期六上左大陸打波....教練拉過來反手位的球,,,不是飛街,,就是打滑落網~~~
教練說一定要主動加力推出去....但係來球已經快,,,真是來不及反應呢
大家打粒仔既朋友有咩意見呀

粒仔擋弧圈十分困難,我本人出界多
今日換了反膠橫打'剛巧有中學生橫板兩面拉
他橫拉我反手位置,我用反膠橫打過去
可能前三個月使用粒仔橫打
現在用反膠橫打擋過去,十分穩定
因為粒仔橫打,推擋比較難,反膠穩定因數
這是我個人經驗,不代表所有粒仔使用朋友.

~超級榮譽~

正手快帶,反手快帶亦何,當然要視察旋轉速度.落台位置.

如何應付拉波

對手拉起有質量弧圈球,應付真是十分困難(何志文都一樣出界,何況我們業餘球友)
首先把對手搖動,不能做出拉波全部動作
減低旋轉和速度,不能再次拉起第二板
被對手拉起就是被動,發力推擋迫使對手難拉起波
利用粒仔快速,下沉,強悍,就是上上策.

~超級榮譽~

練粒真是不容易......真是要天份高,,,比粒仔付出百倍

所以一定要堅持,決定打好粒仔
証明自己做每一件事都有決心
挑戰自己,不論什麼成績,証明自己是可以克服困難.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-18 00:28 發表
星期六上左大陸打波....教練拉過來反手位的球,,,不是飛街,,就是打滑落網~~~
教練說一定要主動加力推出去....但係來球已經快,,,真是來不及反應呢
如果直板只打單面因手腕活動角度問題是很難推擋回去的,除非背面都貼粒仔橫打回去。

mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

直板粒仔反手位推加轉波, 最緊要固定手型, 板型固定向下住前推, 不要因為怕轉便胡亂各下推, 發力時為敵快我慢, 或敵慢我快, 要根據對方來球落點用碎步前後左右走位, 於最適合自己發力或借力既位置觸球

不過真係講就容易, 做起來就要勤於苦練先會成功

阿舜哥係粒仔高手,時常在大型比賽入三甲
有機會指導下我吧

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-18 00:28 發表
如果安全點的,你在個波一起就推出去,借力,不好自己發力。

引用:
原帖由 阿舜 於 2012-8-27 15:32 發表
直板粒仔反手位推加轉波, 最緊要固定手型, 板型固定向下住前推, 不要因為怕轉便胡亂各下推, 發力時為敵快我慢, 或敵慢我快, 要根據對方來球落點用碎步前後左右走位, 於最適合自己發力或借力既位置觸球

不過真係講 ...
阿舜講得唔錯 ! 唔理你用緊既係正貼定反貼,擋拉弧圈時記緊注意你的重心轉移呀 !

舜哥哥係粒仔防守專家,他對防守和節奏變化有一定心得
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-8-26 21:32 發表

如果直板只打單面因手腕活動角度問題是很難推擋回去的,除非背面都貼粒仔橫打回去。
你whatsapp問我呢個問題,我就係呢度回答,
我係用中直單面生膠,打法就是傳統中国式的左推右攻,經常會對到一d弧圈的球手,如果對手拉前沖弧圈去backhand位,我就只有set波,但set波都有快慢同穩的方法,可以加力,慢力,甚致可以吸(卽是當擋球時,塊板吾係迎前,而係有小小後退),推球的動作可以係平推(球同板成90度角),可以則推(球同板成30-60度角不等),甚至擋球時,球板可以係橫向移動,減小向前的力,
但始終是被動,所以當時間容許,可加力变線,由其是對方加力前沖時,通常動作會比平時大,回板會慢一些,如果你可以加力壓板加变線,對方通常都會失位,下一板就係你的世界,

對方拉前冲弧圈去我正手,一舨都只可以快帶,卽球在上昇期快帶去對方的空位,
如果對方係拉加轉弧圈,卽弧線大,前冲力弱,但好轉,呢d波對粒仔來講係chance來,當球到最高点,立卽扣剎下去,不過步法一定要配合到先得,得分机會極高..

以上所講都係一d打法,當認同後就要去嘗試,訓練自已的意識,要將呢種意識变成反射動作,不要因失誤多而不敢嘗試,打正貼同生膠都要有博剎精神先得,

吾知大家又点睇呢
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-8-26 21:32 發表

duplicated

1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 old-cake 於 2012-9-4 00:52 發表

我係用中直單面生膠,打法就是傳統中国式的左推右攻,經常會對到一d弧圈的球手,如果對手拉前沖弧圈去backhand位,我就只有set波,但set波都有快慢同穩的方法,可以加力 ...
明白,下次試下先,但是否正膠較反貼容易食上旋或弧圈球呢?

mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-9-4 01:02 發表

明白,下次試下先,但是否正膠較反貼容易食上旋或弧圈球呢?
怕衝力, 上旋
<-->
.

回復 15# 的帖子

正貼的磨擦系數比生膠高,故對旋䡛比較敏感,雖然生膠對旋轉無咁敏感,而且有小許反旋轉,但比較容易打滑,所以話,一枝針好難兩頭利,致於乜野膠先啱打,真系各施各法,各自修行,無一個肯定的答案

引用:
原帖由 old-cake 於 2012-9-4 00:52 發表

我係用中直單面生膠,打法就是傳統中国式的左推右攻,經常會對到一d弧圈的球手,如果對手拉前沖弧圈去backhand位,我就只有set波,但set波都有快慢同穩的方法,可以加力 ...
非常有用的講解,謝謝。請問擊球時間及企位應該如何?

回復 18# 的帖子

打粒仔最好打上升期,扣剎就最高点,致於打下降期,正貼還可以,生膠就困難d

引用:
原帖由 old-cake 於 2012-9-5 00:18 發表
打粒仔最好打上升期,扣剎就最高点,致於打下降期,正貼還可以,生膠就困難d
明白了。

引用:
原帖由 old-cake 於 2012-9-4 11:02 發表
正貼的磨擦系數比生膠高,故對旋䡛比較敏感,雖然生膠對旋轉無咁敏感,而且有小許反旋轉,但比較容易打滑,所以話,一枝針好難兩頭利,致於乜野膠先啱打,真系各施各法,各自修行,無一個肯定的答案
好忠懇
<-->
.

28 12
發新話題