29 12
發新話題

[砌版討論] 求中式直板砌法

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

求中式直板砌法

小弟技術有一定水準
細個塊板都由教練砌,但懷疑被昆水
而家塊板太舊,需要換塊新
小弟正手比較大力,近中台進攻較多
反手橫打為主
預算不限
感謝

馬林yeo 正手國狂3  反手可揀一啲旋轉較好的

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

rosewood~
neo 國天2
反手t64/t05
包正
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

馬碳好像有好多種,有什麼3D,應該是那種?
我希望達到近台爆沖力量強

rosewood是5或是7?
橫打會不會不太適合

mca 馬碳
msc  馬軟碳
ma lin max carbon
馬林系列碳得3種

rosewood5 較好打
橫打不錯的

近台爆沖好緊係mca~~直板85-88g為佳
太重好難控~~
暴力得黎又唔會失去控制

或者試下yeo/yeo7
試過一次yeo7~非常好用

YEO

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 13:09 發表
馬碳好像有好多種,有什麼3D,應該是那種?
我希望達到近台爆沖力量強

rosewood是5或是7?
橫打會不會不太適合
ma lin extra offensive
neo國天2做正手都好岩你 夠爆衝
以上組合係馬琳塊板
佢反手係bryce speed fx
可以參考下

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-8-24 13:25 發表
mca 馬碳
msc  馬軟碳
ma lin max carbon
馬林系列碳得3種

rosewood5 較好打
橫打不錯的
這個我就不懂
我在網上球拍店看到很多都叫馬琳碳
可能他是直板橫板分開吧

ma lin max carbon 同 rosewood5 邊個較好?
正手國狂3? 我想找不用不停灌膠的
可否有其他介紹?

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 13:50 發表

這個我就不懂
我在網上球拍店看到很多都叫馬琳碳
可能他是直板橫板分開吧

ma lin max carbon 同 rosewood5 邊個較好?
正手國狂3? 我想找不用不停灌膠的
可否有其他介紹?
rosewood5比較好控 如果你話正手大力 rosewood7會更好 比5更大力
omega4pro做正手 r7反手
不過聽其他c兄講r7有少少重手 你呢啲大力士唔知會唔會快攰?

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

馬琳 max carbon 加omega4pro可以嗎?
omega4pro 近台暴挑 效果好不好?

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 14:18 發表
omega4pro配好多板都岩打 近台爆衝或挑都唔錯
max carbon你可以係論壇搜索搵下有冇相關資料
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 14:18 發表
Max Carbon 試過配 (雷) / (電) 都是很好的膠, 極容易上手

O-4 Pro 近台暴挑不及 Rakza7 好, 中遠台就 O-4 Pro 借力會舒服d
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-24 13:54 發表

rosewood5比較好控 如果你話正手大力 rosewood7會更好 比5更大力
omega4pro做正手 r7反手
不過聽其他c兄講r7有少少重手 你呢啲大力士唔知會唔會快攰?
其實我在其他貼有提及過; Omega4 Pro 還比 Rakza7 重 1g - 2g (cut 了膠後計算)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 15:28 發表

其實我在其他貼有提及過; Omega4 Pro 還比 Rakza7 重 1g - 2g (cut 了膠後計算)
原來是這樣..
另外借一借地方 我想幫fd問一問
yes直板正手配r7 好唔好衝?
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-24 15:41 發表

原來是這樣..
另外借一借地方 我想幫fd問一問
yes直板正手配r7 好唔好衝?
YES 直/正手 可能 O4-Pro 會好d, 冇 R7 脫板咁快,
因為 YES 有返咁上下速度和硬度, 配 O4-Pro dwell time 會磨得好d
(好似我朋友的"小鳥"直 又唔同喎, 板冇咁硬, 用 R7 就啱數)

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 16:02 發表

YES 直/正手 可能 O4-Pro 會好d, 冇 R7 脫板咁快,
因為 YES 有返咁上下速度和硬度, 配 O4-Pro dwell time 會磨得好d
(好似我朋友的"小鳥"直 又唔同喎, 板冇咁硬, 用 R7 就啱數)
thanks 我會suggest佢^^
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 15:25 發表

Max Carbon 試過配 (雷) / (電) 都是很好的膠, 極容易上手

O-4 Pro 近台暴挑不及 Rakza7 好, 中遠台就 O-4 Pro 借力會舒服d
可否提議某些板給小弟?
Max Carbon 還有沒有其他選擇...
主要打近中台 暴挑暴沖 中遠台相持不弱就可以了

碳板已經好快好大力
yeo7   有yeo既優點~
相持也不錯 ~~
推擋就無yeo咁順手~~
推薦

正手你想中國膠定外個膠~
YEO

yeo neo天極2 T05/64

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-8-24 20:40 發表
yeo neo天極2 T05/64
yeo配neo天2真係一流~~

橫打支持德國膠XD
YEO

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-8-24 21:13 發表

yeo配neo天2真係一流~~

橫打支持德國膠XD
我唔多鐘意德國膠 大多數都好易爆邊

29 12
發新話題
最近訪問的版塊