29 12
發新話題

[砌版討論] 求中式直板砌法

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
haha~~  我真係未試過打爆邊 ~~~
我塊baracuda打左成年都無爆過
日本膠正係得t05做正手我店/__\
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

baracuda 唔易爆
但係F系統 真係易爆到你唔信

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 17:10 發表

可否提議某些板給小弟?
Max Carbon 還有沒有其他選擇...
主要打近中台 暴挑暴沖 中遠台相持不弱就可以了
唔好誤會, 我冇建議你咁樣砌板呀 !
(橫打用薄d 的板好過 Max Carbon)

但聽左你打法, 覺得 馬碳是適合的.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 23:22 發表

順手問下 馬碳近台爆沖好d定係yeo好d
YEO

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 23:22 發表

馬琳 Max Carbon 橫打會唔會唔適合
因為小弟反手大部分用橫拉,推擋非常少
Yeo 橫打是否較Max Carbon 適合?

你的打法都偏向大力同進攻多
馬碳同yeo都岩你
正手用neo狂3/neo天2
反手用baracuda

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

yeo橫打較好~~
天2推擋岩d~~
爆沖同對拉用狂3~天3好d~
yeo配baracuda感覺幾好~~不過馬林碳配baracuda會更好~
YEO

求中式直板砌法

主要打近中台 暴挑暴沖 中遠台相持不弱就可以了

If that is the case, Butterfly Taksim or Donic Waldner Black Devil, Forehand rubber can be T05 (more spin) or T64 (more speed), backhand T05 or Barracuda (but even Barracuda is not durable. I have one that has a crack in the middle, not just the edge, after a few practising a few hours, and I have used more than 7 Barracudas) or Milky Way Mars which is similar to T64 (to me, Mars is more durable than Barracuda and I have used about 10 pieces of Mars).

馬琳YEO

正手 New 省狂3  40% 2.1mm

橫打膠用 BTY Bryce Speed FX

29 12
發新話題
最近訪問的版塊