發新話題

[正貼] 選擇 粒仔膠皮 的分析表

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:27 下沉

選擇 粒仔膠皮 的分析表

最近睇網頁, 睇到下面個問卷, 都幾搞野, 大家可以睇下:

轉自 唐橋 桂花田:

粒仔膠皮可分為速度系、旋轉系與無旋轉系。不曉得哪種膠皮適合自己的人或是有選擇的產品但不曉得要選哪一個好的人,可回答下記問卷,參考下一頁的「分析結果」。

問題(1)-1你所使用的球拍、戰型與哪一面貼上 粒仔膠皮 呢?
A橫拍(Shake Hand)攻擊型,貼在正面→問題(1)-2
B橫拍(Shake Hand)攻擊型,貼在背面→問題(1)-3
C直拍(Pen Holder)攻擊型,貼在表面→問題(1)-2
D切球選手型,貼在背面→問題(1)-4

問題(1)-2 要求膠皮的特性是?
A決定勝負力→分析結果ヾ 使用[速度系]粒仔膠皮.
B穩定性→分析結果ゝ 使用[旋轉系]粒仔膠皮.

問題(1)-3 想要以反手打法(back hand)做什麼?
A 以封擋(block)製造機會→分析結果ゞ使用 [變化系]粒仔膠皮.
B以封擋(block)得分→接問題(2)

問題(1)-4 想要以反手切削球達到什麼效果?
A下旋轉球與攻擊力→分析結果ゝ使用 [ 旋轉系 ]粒仔膠皮.
B切削球(cut)的變化→分析結果ゞ 使用[變化系 ]粒仔膠皮.

問題(2)你會選擇哪一種膠皮呢?
A 自己容易使用,但能打出對手容易打得到球的膠皮→接問題(3)
B 自己不容易使用,但能打出對手不容易打到球的膠皮→分析結果ゞ使用[變化系]粒仔膠皮

問題(3)你重視的是什麼?
A封擋(block)的抑制力、旋轉→分析結果ゝ使用 [旋轉系]粒仔膠皮
B攻擊力、速度→分析結果ヾ使用[速度系]粒仔膠皮
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 多謝分享 2011-8-24 15:34
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

有參考價值 thx

~超級榮譽~

咁long2算係咩型
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-24 15:18 發表
咁long2算係咩型
你可以寫信問下日本的桌球世界, 或是你問下日本的Butterfly都得~~~~

我自己當然估計長膠係變化系的膠LA~~~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-8-24 03:36 PM 發表

你可以寫信問下日本的桌球世界, 或是你問下日本的Butterfly都得~~~~

我自己當然估計長膠係變化系的膠LA~~~~~
我感覺開始喜歡長膠,可能開始身體退化

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-24 15:41 發表

我感覺開始喜歡長膠,可能開始身體退化
NOT YET NOT YET
<-->
.

長膠愈邪就愈難控 唔邪個d又要多走動(因為閘出黎個波反旋唔夠 對手好易沖得起 要以攻波為主)

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-8-24 21:07 發表
長膠愈邪就愈難控 唔邪個d又要多走動(因為閘出黎個波反旋唔夠 對手好易沖得起 要以攻波為主)
長膠算la, ITTF搞下搞下, D長膠都唔邪架LA........
< -- 新手中的低手

想問下, 有咩正膠膠皮係屬於[速度系], [旋轉系] 同 [變化系] ?

我比較想要特質系
唔知有有邊種粒仔膠皮可以同時間將速度系, 旋轉系 同 變化系 都發揮到100%呢

發新話題
最近訪問的版塊