55 123
發新話題

世大選拔 黑箱作業的 報道

引用:
原帖由 野原新之助~ 於 2011-9-8 02:02 發表

先生, 唔好為抽水而抽水...
世大要28歲以下先打得, 李靜 高禮澤28歲前,浸大都未收佢地. 點去代表呢?

于國詩一早退左出中大la, 用咩身份代表呀???
人地抽水,你又抽水,抽水前麻煩搵下資料
何必動氣,公道自在人心呢!打開乒乓球自然明白誰對誰錯.

引用:
原帖由 HK-KC 於 2011-9-8 02:28 發表

何必動氣,公道自在人心呢!打開乒乓球自然明白誰對誰錯.
對,  公道自在人心 .

一個人有這麼大權力.

引用:
原帖由 野原新之助~ 於 2011-9-8 02:00 發表

以你所知? 你係參選既球員,定係內部工作人員呢?咁厲害知道公唔公平?

派幾多個人,當然係個會決定, 但人選就係由"最公平"既陳教練提議, 上面個會要決定10幾個項目,你估下有幾多個人真係識乒乓波?????

由細到 ...
我唔係你所講既球員還是內部人員, 但據你所講, 你應該係受害者, 所以才氣憤難平, 但不論點都好, 這係一個討論, 只係發表個人意見地方, 你不用將唔啱聽既說話就作出強烈攻擊, 但我想重申就算中國選手係出賽時作一個選拔賽, 當只能出四個人既時候, 如果第四同第五差唔多既時候, 都係要開會決定, 答案都未必係第四個會出線, 難道啲人有出來投訴嗎? 如其是這樣, 不如努力練波威比人睇好過啦!

各位唔洗咁興 ! 我雖係局外人,但就我睇問題不是選第幾第幾的問題(如報導係事實),而係大會及教練於此甄選賽選球員上的清晰度,出現很大的問題所致(過份保密) o 如可一開始大會及教練,可作出詳細的甄選方法及準則解釋,那之後各落選的球員,便無話可說啦 ! 這可見的都係大會及教練係做嘢手法上,都出現很大的問題 o 對於香港咁文明及咁公開的社會,這都係不可原諒的 !

其實現在講什麼,都已冇用 ! 事情已經發生咗 ! 而今屆世大,亦已打完 ! 要關心的,可是將來(不只世大甄選) ! 你哋想以後的乒壇是怎樣 ? 是個公平、公正、公開及富有人情味的光輝乒壇,或是只著重權力、利益、身份及關係的真正黑暗乒壇,都係你哋自己揀 ! 好似有啲似選議員或代表咁 ?! 希望以後乒壇,真係可以越變越好啦 ! 感謝論壇能為大家,提供此美好的發表及交友平台 !

引用:
原帖由 popo_wong2001 於 2011-9-8 15:29 發表

我唔係你所講既球員還是內部人員, 但據你所講, 你應該係受害者, 所以才氣憤難平, 但不論點都好, 這係一個討論, 只係發表個人意見地方, 你不用將唔啱聽既說話就作出強烈攻擊, 但我想重申就算中國選手係出 ...
唔止我係受害者, 12個人選拔入面,有6個都係受害者

我沒有強烈攻擊, 但請你清楚有關選拔制度後,才說什麼"公平" "尊重大會決定"的詞句

你說的中國選手, 他們已經代表緊國家, 而我們,只是普普通通的大專生,唔係香港隊.. 中國隊今次唔得,可以下次選拔再黎過, 而我地唔得,可能已經無得再選

努力練波威比人睇? 再努力練波有咩用? 比你知道個制度,原來唔係靠實力, 而係教練自己隻手遮天既,你仲會唔會玩落去?

而且大專生可以選到幾多次世大?? 我相信唔會有人蠢到為左選個世大,去讀多1年書掛???

引用:
原帖由 文仔 於 2011-9-8 23:55 發表
其實現在講什麼,都已冇用 ! 事情已經發生咗 ! 而今屆世大,亦已打完 ! 要關心的,可是將來(不只世大甄選) ! 你哋想以後的乒壇是怎樣 ? 是個公平、公正、公開及富有人情味的光輝乒壇,或是只著重權力、利益、 ...
對,我希望就係以後d選拔, 唔好俾一個教練隻手遮天, 自己定玩法

引用:
原帖由 野原新之助~ 於 2011-9-9 00:47 發表

唔止我係受害者, 12個人選拔入面,有6個都係受害者

我沒有強烈攻擊, 但請你清楚有關選拔制度後,才說什麼"公平" "尊重大會決定"的詞句

你說的中國選手, 他們已經代表緊國家, 而我們,只是普普通通的大專生,唔 ...
  can't agree more

佢(陳XX)上次係學界為左掙overall都叫d球員打假波啦,

引用:
原帖由 popo_wong2001 於 2011-9-6 11:38 發表
以我所知..大比賽前夕既選拔係唔會唔公平, 因為係代表香港, 唔會只得一個陳教練可話哂事, 係成個會決定, 派幾多人, 有哂指引, 可能係第一組win咗,  但第二組又輸咗咁, average計係每個球員既狀態, &#385 ...
如果好似你咁講, 係只要d勁既人去代表香港比賽, 咁選黎做咩呢?唔好浪費大家時間啦
你講得無錯, 唔係陳教練一個人話哂事, 成個會都可以, 咁即係而家一係就係陳教練"虛報"賽果, 一係就連個會都有問題囉

選拔如果好marginal case 你話拎黎傾都合理, 但係點都無理由排最尾都尾二都拎出黎consider? 如果係咁點解唔拎埋first round既人出黎consider? 我知道既係first round 有人上次亞大係代表, 仲有拎獎囉。如果second round 打得唔好係因為唔穩定而都可以入選, first round 打得唔好既點解唔可以有機會? 仲有2round 都咁唔穩定既又可以做代表?

係真係咁公平公正既, 我相信佢地唔需要連邊個入選都唔公開, 人地候選既打去問都cut 人線

如果你覺得咁都係公平既, 我都無計, 反正你相信了

引用:
原帖由 Mediaexpert 於 2011-9-10 11:51 發表
她說自己是港隊教練,有個香港少有的天才球員,最重要是跟她學波可以拿到獎。說謊是她的強項,聽說這個比賽明明得六十幾個女仔參加,她就話有300個。服!
http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/display/news_clip.cgi?n ...
竟然可以對著報章 也說謊, 陳教練, 你係得既

其實我都發現, d教練教唔教得都係其次, 最緊要吹得!
風水佬都只係呃你一個10年8年! 但係佢就可以呃好多人幾廿年!
佢其實頂多係梁的啟蒙, 我日日見佢教梁多數企起度講, 有陪打同梁練!

55 123
發新話題