發新話題

[砌版討論] 黑水晶 optimum sync 配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

黑水晶 optimum sync 配膠

有朋友打緊 optimum sync 黑水晶 + Fore(Stiga) Boost TC + Back(Stiga)Neos Sound Synergy
佢stiga迷
請問係咪一個ok既set up呢???
====
唔記得左, 佢係橫板

在下用....
主板: 黑檀5cs 正手:  國狂(國套)3 反手: Andro rasant

甘你覺得呢個配置點樣呢??
見到你用既都係中國膠
我爬文又見到有會員話呢塊板配德國膠好用
仲有, 呢個係 橫 板

sor....橫 板i can't help you
主板: 黑檀5cs 正手:  國狂(國套)3 反手: Andro rasant

我雖然唔係黑水晶的專家, 但絕對是黑水晶迷....打過6支不同重量的了
(現在仍然keep著94g的)
正手用中國膠真係冇咁好....
Roxon500 / Baracuda / Stiga Carbo / Omega4 Pro

(反手) Roxon500 / S1 / Nimbus / Sriver G3 / Stiga Carbo MC

你朋友的 (Stiga)Neos Sound Synergy 旋轉是會比較弱d
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

e!? 94係咪算重? 重好打d?
甘塊boost TC呢?

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2011-10-2 22:49 發表
e!? 94係咪算重? 重好打d?
甘塊boost TC呢?
如果塊板的 Balance 造得好, 一d 都唔會覺得佢是重的.

Boost TC - 無打過
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-10-2 22:42 發表
我雖然唔係黑水晶的專家, 但絕對是黑水晶迷....打過6支不同重量的了
(現在仍然keep著94g的)
正手用中國膠真係冇咁好....
Roxon500 / Baracuda / Stiga Carbo / Omega4 Pro

(反手) Roxon500 / S1 / Nimbus / Sr ...
係個FD到平讓左塊板番泥
打落正手番Boost TC 真係唔夠好...雖然拉球感覺幾清爽利落,但係控制始終差減D
諗緊換膠, 之前打過Hexer Duro覺得好好, 好食波
唔知Hexer Duro夾唔夾既呢?
唔想用Roxon500,因為太快了,其他幾塊都未試過
仲有R7 soft又會唔會夾呢??
都係怕R7太快所以諗soft版
(之前見到有人話用左R7之後唔再用T64)
我見Baracuda好多好評, 不過上database睇,R7*R7soft 又好似好控d
Thanks
====
仲有,塊反手Neo Sound Syn覺得ok""可以打住先

推一推, 順便仲想問,
點解呢塊板配大陸膠無甘好打?
始終外國膠比較貴d

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2011-10-12 20:52 發表

係個FD到平讓左塊板番泥
打落正手番Boost TC 真係唔夠好...雖然拉球感覺幾清爽利落,但係控制始終差減D
諗緊換膠, 之前打過Hexer Duro覺得好好, 好食波
唔知Hexer Duro夾唔夾既呢?
唔想用Roxon500,因為 ...
試過反手用r7 加埋bb油去灌,
好打到不得了! 又夠快又夠轉,
適應左後都好易控:-)

引用:
原帖由 amazingharry 於 2012-2-4 23:42 發表

試過反手用r7 加埋bb油去灌,
好打到不得了! 又夠快又夠轉,
適應左後都好易控:-)
請問係r7定r7 soft版

回復 11# 的帖子

r7
無試過soft啊
呢塊力量速度都好岩我!

發新話題
最近訪問的版塊