發新話題

看了作死不離三兄弟的後感

前一排仔仔學校舉行家長會,當時他的校長在台上演講.校長說:我雖然作為一個官校的校長,都覺得香港教育很有問題,讀書求什麼呢?家長要子女做什麼呢?
校長再說:我最近看了一套很有教育意義的電影,就是作死不離三兄弟.可能找到一點啟發.
今日就同太太仔仔三人去看此片,看了後得到不少得著,如果有看過的家長或不是家長的人.會知我想講什麼一回時.
就如家長想小朋友學乒乓波,他是不是真的想打波.還是佢有其他有興趣的活動想學習.
有時看見,有D家長帶小朋友打比賽,打得差就罵.其實是家長想佢打波,定小朋友想打呢?
其實打波,要取冠亞季,定要享受打波過程呢?
我自己都怕自己,想比仔仔同我一樣打乒乓球.是我意思定他自願呢?
幸好我今天再問佢喜歡打乒乓球嗎?仔仔說:喜愛,要繼續學習打球呀!
PS:只是小弟想分享,不喜勿插.

本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 多謝分享 2011-11-9 23:23
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

E套戲幾年前已經有
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 咁都留意到,利害! 2011-11-9 23:24
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

Good,
今天亦問了小王子愛打乒乓球ma
他說 : 很喜歡
問他為何 : 他說很好玩
再問他不如放棄一段時間去玩吓其他活動,
他說 : 點解? 我就是不喜歡放棄
之後,拿著拍滴波仔
笑死我

我都覺得小朋友志願好重要
我細個就係其中一個受害者
我只知道放學就要去練波, 之後媽咪就會報晒D比賽
我到時到候就要去比賽
次次教練父母都比好大壓力
輸左我仲試過比人打....
所以只能話我真係好憎好憎好憎打波, 但就一路打, 直到中4先下定決心唔再打.

直到而家入左大學先再pick up返, 自己發起練波, 自己報比賽
我先發現原來打波可以咁開心, 完全唔明我以前咁多年做緊d咩, 獎係攞唔少, 但諗起打波都只係痛苦,
替父母痛心, 自己傷心.

但其實我係絕對認同父母堅持小朋友要學返1種運動同1種音樂作為個人修養培育,
有時小朋友真係未必知咩係鍾意唔鍾意, 有時興趣真係會迫迫吓出來.
好過咩都唔要佢做, 大個左先發現一個旁身技能都無.

都係個人意見 勿插xd
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +15 非常贊同 2011-11-9 22:42

套戲如果我無記錯, 應該係2009年電影藝術節上演過, 不過當時無mud 人提起, 而我當時錯過左, 好彩事隔兩年再上畫, 我好開心有得睇.
如eddieho 所言, 的確是一套值得推介的好片, 作為教育工作者, 家長, 以至學生都應該去看, 以不同的身份去看此片都有不同的得著, 片中所帶出的道理和金句, 都令我再三回味 (再三自省...).  特別是作為家長, 有很多我們為子女所安排的事, 本意可能是很純真, 都是"為企地好", 可惜漸漸變質, 漸漸走向牛角尖 ....  此片內容我不會作詳談, 因精粹之處儘在不言, 希望大家有興趣的儘快去睇 (未知落畫未 ....), 各人都有所得著.
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +15 非常贊同 2011-11-9 22:41

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-31 12:21 發表
套戲如果我無記錯, 應該係2009年電影藝術節上演過, 不過當時無mud 人提起, 而我當時錯過左, 好彩事隔兩年再上畫, 我好開心有得睇.
如eddieho 所言, 的確是一套值得推介的好片, 作為教育工作者, 家長, 以至學生都應該 ...
真係我今年看過,最好的一套片!
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 非常贊同 2011-11-9 23:25
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-31 12:21 發表
如eddieho 所言, 的確是一套值得推介的好片, 作為教育工作者, 家長, 以至學生都應該 ...
剛剛睇完,好耐冇睇到啲咁豐富,包括歌舞、愛情、笑料、教育、靚景於一身嘅電影,仲要多角度思考,未睇嘅網友要快喇!爆讚呀!
屎波怪

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-11-9 22:40 發表

剛剛睇完,好耐冇睇到啲咁豐富,包括歌舞、愛情、笑料、教育、靚景於一身嘅電影,仲要多角度思考,未睇嘅網友要快喇!爆讚呀!
男主角另外主演左套"未知死亡",呢套係我最喜愛既印度電影,我覺得重好睇過三兄弟!!

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 2011-11-9 23:04 發表

男主角另外主演左套"未知死亡",呢套係我最喜愛既印度電影,我覺得重好睇過三兄弟!!
咁正!唔該哂!咁呢套戲係幾時架?
屎波怪

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-11-9 23:21 發表

咁正!唔該哂!咁呢套戲係幾時架?
好似08年或之前!
http://so.tudou.com/nisearch.do?kw=%CE%B4%D6%AA%CB%C0%CD%F6

本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 唔該哂 2011-11-10 00:08

影片帶出正面信息:
就是每個人最緊要暸解自己,想將來生活怎样過。
反思我們現在是否向著巳確立的方向去做。
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 非常贊同 2011-11-10 00:09
湯長老
四海五湖皆球友, 六合八方盡高 手。

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-11-9 22:40 發表

我都話好正架la!值得再推一推呢!
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 好介紹 2011-11-11 20:15

呢套我睇左十幾次
真係好好睇
all is well

本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 利害 2011-11-11 20:17
只要有決心,夢想可成真

引用:
原帖由 free80272002 於 2011-11-10 23:10 發表
呢套我睇左十幾次
真係好好睇
all is well
十幾次甘西利!

引用:
原帖由 free80272002 於 2011-1,1-10 23:10 發表
呢套我睇左十幾次
真係好好睇
all is well
咁強!
屎波怪

引用:
原帖由 eddieho 於 10-11-2011 23:13 發表

十幾次甘西利!
係ar 因為我兩年前 第一次睇
只要有決心,夢想可成真

發新話題